Cărţi căutate de adolescenţi. J.R.R. Tolkien,  Stephen King şi  J.K. Rowling, în topul autorilor preferaţi

0
0
Fantasy, horror şi sex: cuvintele care caracterizează lista de cărţi căutate de adolescenţi
Fantasy, horror şi sex: cuvintele care caracterizează lista de cărţi căutate de adolescenţi

Top 10 cărţi căutate de adolescenţi. La fel ca şi în afară, şi la noi cărţile adolescenţi au ajuns să fie una dintre cele mai dinamice zone ale pieţei de carte. Vă prezentăm în continuare un top 10 cărţi căutate de adolescenţi.

Analizând lista celor mai citite cărţi de către adolescenţii români, remarcăm că trei sunt cuvintele de ordine: fantasy, horror / groază şi sex / dragoste / erotism (nu am inclus totuşi cărţile pe care adolescenţii şi-ar dori să le citească, dar părinţii lor nu sunt de acord, e.g. „Fifty Shades of Grey”). 

Ordinea locurilor este cea cronologică, a primei apariţii în ţara de origine, aşa-numita ediţie princeps. Dacă este cazul unei serii de cărţi, acestea au fost listate împreună, dar nu am inclus decât volumele deja traduse în română. O altă împărţire a listei de cărţi căutate de adolescenţi ar fi pe genuri: fantasy, horror, dragoste, cărţi despre şcoală etc, aşa cum sunt specificate la fiecare titlu în parte.

1. Cărţi căutate de adolescenţi: „Hobbitul“ + „Stăpânul Inelelor“, autor J.R.R. Tolkien, editura RAO. Anul primei apariţii: 1937 + 1954-55. Gen: fantasy

Chiar dacă este vorba despre nişte clasice citite de multă vreme de peste jumătate de planetă (dar needitate în România înainte de 1989, cu excepţia “Hobbitului”, publicat într-o ediţie pentru copii dificil de procurat, sub tilul “O poveste cu un hobbit”), succesul filmelor regizate de Peter Jackson a deschis şi în România moda lecturii masivelor opusuri tolkieniene. A trecut ceva vreme de la premiera filmului “Frăţia Inelului” (2001), iar ultimul film din seria “Hobbitul” a venit pe ecrane la sfârşitul anului trecut, dar generaţii de adolescenţi încă mai fac efortul de a citi cu stăruinţă masivele cărţi ale profesorului de filologie englez.

2. Cărţi căutate de adolescenţi:  Carrie“, autor Stephen King, editura Nemira. Anul primei apariţii: 1974. Gen: groază + şcoală

Adolescenţii sunt înnebuniţi după cărţile şi filmele de groază, iar scriitorul american Stephen King este maestrul necontestat al acestui gen pe plan internaţional. Chiar dacă şi “Carrie” este de multă vreme un clasic, două sunt motivele prezenţei sale printre cărţile căutate de adolescenţi: nu doar că este prima carte publicată de autorul american şi unul dintre cele mai mari succese ale lui, dar personajul titular este o adolescentă supusă bullying-ului de către colegii săi şi care posedă abilităţi telekinetice. Cartea a fost ecranizată într-un film legendar în 1976 de regizorul Brian De Palma, cu Sissy Spacek în rolul principal, iar un remake cu un succes mai mic a rulat la noi în 2013 (regia Kimberly Peirce, cu: Chloë Grace Moretz, Julianne Moore).

3. Cărţi căutate de adolescenţi: Seria „Harry Potter” (7 cărţi), autor J.K. Rowling, editura Egmont. Anul primei apariţii: 1997. Gen: fantasy + şcoală

Multe nu ar mai fi de spus despre seria de cărţi cu „ucenicul vrăjitor“, de imensă popularitate în întreaga lume şi la noi, dar ele sunt deja nişte clasice care trebuie lecturate de orice copil sau adolescent care se respectă. Succesul cărţilor lui J.K. Rowling, ca şi al filmelor lui Peter Jackson după Tolkien, sunt responsabile de imensa recrudescenţă a genului fantasy în întreaga lume, de-a lungul anilor 2000. Şi în acest caz, seria de filme care au ecranizat succesiv cele şapte volume a contribuit enorm la succesul mondial, şi mai ales la noi, al cărţilor britanicei, ajunsă unul dintre cei mai bogaţi oameni din Regatul Unit.

4. Cărţi căutate de adolescenţi: Seria „Septimus Heap“ (7 cărţi, au fost traduse 6), autor Angie Sage, editura Corint Junior. 

Cărţi căutate de adolescenţi septimus

Anul primei apariţii: 2005. Gen: fantasy

Serie fantasy pentru copii de mare valoare, a fost socotită urmaşa incontestabilă a lui “Harry Potter” datorită calităţii literare evidentă încă de la primul volum. Cele şapte cărţi urmăresc aventurile personajului principal, Septimus Heap, care, în calitate de cel de-al şaptelea fiu al unui al şaptelea fiu, deţine puteri magice extraordinare. Drepturile de ecranizare au fost cumpărate şi se aşteaptă cu mare interes apariţia primului film al seriei.

5. Cărţi căutate de adolescenţi: Seria „Amurg” (4 cărţi), autor Stephenie Meyer, editura RAO. Anul primei apariţii: 2005. Gen: fantasy / vampiri + dragoste

Autoarea americană a dat lovitura încă de la apariţia primului volum din serie, în 2005, combinând tema fantasy a vampirismului cu poveştile cu adolescenţi care debordează de efluvii hormonale. Conţinutul puternic încărcat de erotism face recomandabilă lectura seriei pentru adolescenţii mai copţi, aşa-numiţii “young adults”. De mare succes s-au dovedit şi ecranizările celor patru cărţi, în cinci filme care au tot curs din 2008 până în 2012, lansând două vedete care au frânt inimile spectatorilor adolescenţi: Kristen Stewart şi Robert Pattinson.

6. Cărţi căutate de adolescenţi: Seria „Jurnalul unui puşti“ (9 cărţi), autor Jeff Kinney, editura Arthur. Anul primei apariţii: 2007. Gen: şcoală

Cărţi căutate de adolescenţi - jurnalul unui pusti

Toate cărţile urmăresc întâmplările amuzante ale personajului principal, elevul Greg Heffley. De la prima publicare online, în 2004, ele au înregistrat un succes enorm, aflându-se printre acele cărţi căutate de adolescenţi, şi au deschis drumul şi altor producţii de gen, plasate în şcolile de peste Ocean. Autorul american Jeff Kinney a găsit formula magică: cărţi desenate, cu text puţin şi uşor de citit, dar pline de umor, voie bună şi întâmplări tipice elevului american, precum şi din restul lumii. Peste 11 milioane de exemplare ale aventurilor desenate prin care trece protagonistul Greg Heffley se află acum în bibliotecile copiilor din toată lumea. Cea mai de succes serie după Harry Potter, care îi va convinge până şi cei mai reticenţi copii că lectura nu este nici pe departe plictisitoare!

7. Cărţi căutate de adolescenţi: Seria „Jocurile foamei“ (3 cărţi), autor Suzanne Collins, editura Nemira. Anul primei apariţii: 2008. Gen: SF / distopie + aventuri

Seria de trei romane SF scrisă de autoarea americană Suzanne Collins a devenit deja una de referinţă, punând într-un cadru distopic câteva probleme esenţiale de fapt pentru evoluţia lumii de astăzi. În plus, eroina principală, Katniss Everdeen, este o adolescentă de 16 ani, care trece prin multe încercări periculoase, ceea ce nu face decât să sporească identificarea adolescenţilor cu personajul. Cărţile au fost ecranizate într-o serie de patru filme, dintre care ultimul va apărea la sfârşitul acestui an.

8. Cărţi căutate de adolescenţi: Seria „Însemnările unei puştoaice“ (7 cărţi), autor Rachel Renée Russell, editura Arthur. Anul primei apariţii: 2009. Gen: şcoală

Cărţi căutate de adolescenţi - insemnarile unei pustoaice

Seria care a detronat în topuri “Jurnalul unui puşti” a apărut în trena acestuia, dar se adresează fetelor de vârsta şcolară, care se ştie că sunt cititoare mai asidue decât băieţii, este publicată la noi tot de editura Arthur. “Povestiri dintr-o viaţă nu chiar atât de fabuloasă” se intitulează primul volum, la fel de plin de umor şi de probleme ale adolescentelor zilelor noastre ca şi seria “Jurnalul unui puşti”. Toate cărţile sunt jurnalul personal al adolescentei de 14 ani Nikki Maxwell.

9. Cărţi căutate de adolescenţi: Seria „Marele Nate“ (4 cărţi), autor Lincoln Peirce, editura Arthur. Anul primei apariţii: 2010. Gen: şcoală

„Marele Nate e amuzant, nu glumă!”, spunea Jeff Kinney, autorul seriei “Jurnalul unui puşti”, despre această altă serie de mare succes plasată în şcolile americane. La rândul lor, cărţile scrise de Lincoln Peirce debordează de umor şi fac deliciul tuturor elevilor din lumea întreagă. Nate este capul năzbâtiilor nevinovate şi cu siguranţă elevul „certat” cu profii. Deşi banda desenată unde originează personajul a fost lansată de desenatorul Lincoln Peirce în ianuarie 1991, primul roman propriu-zis dedicat năstruşnicului Nate a apărut în martie 2010.

10. Cărţi căutate de adolescenţi: „Sub aceeaşi stea“, autor John Green, editura Trei. Anul primei apariţii: 2012. Gen: dragoste

Cărţi căutate de adolescenţi sub aceeasi stea

Fără suferinţă, cum am putea şti ce e bucuria? Îşi vor aminti oamenii de mine? Ce sens are viaţa mea? Ce vreau să las în urmă? Deşi un medicament miraculos i-a prelungit viaţa, Hazel Grace Lancaster, în vârstă de 16 ani, are impresia că de când se ştie a fost „în fază terminală”. Însă atunci când fermecătorul Augustus Waters, suferind şi el de aceeaşi boală cumplită, apare la întâlnirile unui grup de suport unde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisă. Spirite înrudite, împărţind acelaşi farmec şi acelaşi simţ al umorului, Hazel şi Gus încep o cursă contra cronometru în care învaţă ce înseamnă să iubeşti. “Sub aceeaşi stea este un amestec de melancolie, duioşie, înţelepciune şi umor” (“The New York Times”). Cartea a beneficiat şi de o ecranizare de succes anul trecut.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite