Cannes 2021 - Juriul competiţiilor Cinéfondation şi de scurtmetraje, anunţat. O producţie românească, în concurs

0
0
cannes

Şase cineaşti din Tunisia, Suedia, Franţa, Egipt şi Spania alcătuiesc juriul competiţiilor Cinéfondation şi de scurtmetraje de la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes. Producţia românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat şcolilor de film.

Juriul va acorda trofeul Palme d'or pentru scurtmetraj unuia dintre cele zece filme incluse în competiţie şi trei premii Cinéfondation celor mai bune dintre cele 17 producţii realizate de studenţi.

La fel ca anul trecut, juriul demonstrează egalitate de gen şi nu va avea un preşedinte.

El este alcătuit din Kaouther Ben Hania (regizor şi scenarist, Tunisia), Tuva Novotny (regizor, scenarist şi actriţă, Suedia), Alice Winocour (regizor şi scenarist, Franţa), Sameh Alaa (regizor, producător şi scenarist, Egipt), Carlos Muguiro (cineast şi profesor, Spania) şi Nicolas Pariser (regizor şi scenarist, Franţa).

În competiţia de scurtmetraje au fost înscrise 3.739 de filme, dintre care au fost alese 10 producţii din Brazilia, Danemarca, China, Franţa, Hong Kong, Iran, Portugalia şi, pentru prima dată, din Kosovo şi Macedonia.

Aceste filme prezentate pe 16 iulie concurează pentru Palme d’or, care va fi acordat la ceremonia de închidere a festivalului, ce va avea loc pe 17 iulie.

Cât priveşte selecţia Cinéfondation, la a 24-a ediţie a acesteia au fost invitaţi 17 regizori: 8 femei şi 9 bărbaţi. Cele 13 scurtmetraje live-action şi 4 animaţii au fost alese dintre 1.835 înscrise de la şcoli de film din întreaga lume. Au fost alese filme din ţări ca Brazilia, Argentina, Bulgaria, Marea Britanie, Japonia şi Danemarca.

Juriul va acorda trei premii Cinéfondation la ceremonia ce va preceda proiecţia câştigătoarelor, pe 15 iulie, la Teatrul Buñuel.

România va fi reprezentată de „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, realizat de Carina-Gabriela Daşoveanu, studentă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Anul trecut, scurtmetrajul românesc „Contraindicaţii”, de Lucia Chicoş, a fost recompensat cu premiul al treilea în secţiunea Cinéfondation, competiţie care a avut loc în cadrul unui eveniment special de trei zile.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie, cu prezenţă fizică.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite