Balerina Alina Cojocaru, despre „mineriada“ de la Operă: „Mă simt prinsă într-un război de interese, de jocuri politice, de bani şi de mârşăvii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Cojocaru, cea mai valoroasă balerină a României, izgonită de "colegii" din ONB  FOTOGRAFII: Eduard Enea
Alina Cojocaru, cea mai valoroasă balerină a României, izgonită de "colegii" din ONB  FOTOGRAFII: Eduard Enea

Balerina Alina Cojocaru, atacată în aceste zile de colegii de la Opera din Bucureşti, a venit la Adevărul Live pentru a lămuri situaţia în care se află, după ce atât ei, cât şi lui Johan Kobborg le-a fost interzis accesul în clădirea ONB.

Scandalul în care Alina Cojocaru şi Johan Kobborg au fost târâţi este departe de a se fi terminat. De fapt, a intrat într-o nouă etapă, una urâtă şi deloc onorantă pentru instituţia numită ONB, în care celor doi artişti li s-a interzis accesul în clădire, în urma unui ordin semnat de şeful serviciului organizare şi resurse umane, şefa biroului salarizare şi colaboratori şi directoarea economică.

"Ţinând cont de numele emisiunii, am venit aici, la Adevărul Live, unde am vorbit, de-a lungul timpului, de succesele noastre de la Operă", a spus Alina Cojocaru.

"S-au spus multe minciuni. Primii paşi luaţi de noua direcţie, condusă de Tiberiu Soare, a fost pe o ţintă greşită, împotriva lui Johan Kobborg.

Ceea ce realizezi înseamnă mai mult, faptele contează mai mult decât ceea ce spui prin cuvinte, a punctat Alina Cojocaru, la Adevărul Live.

Lucrurile au pornit de mult. Sunt cumpărător de bilete la spectacolele de balet. Am văzut schimbarea, cum erau spectacolele de balet înainte de Johan Kobborg şi cum au fost acestea după Johan Kobborg. Eu sunt spectatorul, pe care nimeni nu-l ia în seamă în tot acest conflict, a spus Dan Marinescu, redactor-şef la Adevărul. Nişte artişti,care au contracte pe viaţă la Operă, au luat captivi o instituţie şi fac legea în ţara asta, îşi permit să anuleze spectacole, a subliniat redactorul-şef de la Adevărul.
Alina Cojocaru - FOTO Eduard Enea

Alina Cojocaru, alături de Dan Marinescu,redactor-şef la Adevărul, şi de moderatorul emisiunii Adevărul Live

"Legea salarizării din România nu permite ca artiştii români să fie plătiţi mai bine, noi am încercat să punem în discuţie acest aspect şi să-l rezolvăm. Nu a depins însă de noi ", a spus Alina Cojocaru.

Salariul lui Johan de 7000 de euro era salariul brut, net era de 5000 de euro, este ceea ce nu s-a spus în timpul acestui conflict. Johan nu era plătit pe timp de vară, în afara stagiunii, şi îşi plătea cazarea, asigurările de sănatate, plătea tot în România.

A fost însă investiţia lui Johan, în visul lui, în ceea ce a crezut, în coregrafiile, artiştii, spectacolele pe care a dorit să le aducă şi să le facă la Operă, în ceea ce a dorit să construiască în România. Nu i-a părut nicio clipă rău.  Johan a plătit mult mai mult decât ştiţi, a plătit consulataţii medicale artiştilor în străinătate.  Eu însămi, la 27 de ani, mi-am scos din bancă toate economiile şi am plătit medici să fiu tratată, când am fost accidentată. Era firesc ca Johan să facă acest lucru pentru artişti, a spus Alina Cojocaru.

Uneori, din cauza legislaţiei proaste şi condiţionărilor legate de contabilitate, "Johan şi cu mine, am cumpărat bilete de avion invitaţilor şi, uneori, nu am putut recupera aceşti bani din cauza acestor deficienţe. 

Nu am venit nici eu, nici Johan pentru bani în România, chiar am dorit, cu pasiune, să construim ceva aici, a declarat Alina Cojocaru.

A fost un moment greu când s-au vândut poatele, încălţările pe care le-am donat şcolii de balet.

A fost, atunci, un moment foarte dificil, am zis că "enough is enough/ destul e destul".. , a declarat Alina Cojocaru.
Cel mai important este să rămâi un om onorabil, să respecţi principiile pe care le ai. Mă simt prinsă într-un război de interese, de jocuri politice, de bani şi de mârşăvii. Însă stau alături de un om care şi-a construit viaţa pe aceste principii, noi, eu cu Johan, am ales să le respectăm. E foarte important asta!

Artiştii intră acum în Operă cu frică.  Tot ce a făcut Johan în doi ani, e distrus de tot ce s-a întâmplat în ultimele trei săptămâni, a subliniat Alina Cojocaru.

"Toată lumea spune că Alina Cojocaru este partenera lui Johan Kobborg. Nimeni nu spune că soţia lui Tiberiu Soare, Mihaela Soare, a fost distribuită în baletele lui Johan Kobborg. Nu a discriminat-o nimeni pe Mihaela Soare, poate aude şi soţul ei acest lucru. La fel, Bianca Fota şi Cristina Dijmaru, aflate în fruntea protestatarilor balerini, au fost distribuite în baletele lui Johan. Au uitat însă tot ce-a făcut Johan pentru ele",a declarat Dan Marinescu, redactorul-şef de la "Adevărul".

 "Eu mai spun un singur lucru: când o uşă se închide, o alta se deschide în altă parte", a concluzionat Alina Cojocaru, care a transmis un mesaj emoţionant în limba engleză colegilor balerini străini din trupa lui Johan Kobborg.

NU AU VOIE SĂ INTRE ÎN OPERA NAŢIONALĂ

Balerina Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, director artistic al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, se regăsesc pe o listă a persoanelor non grata în instituţie. Astfel, potrivit documentului semnat de directorul de Resurse Umane al ONB şi trimis către biroul de pază al instituţiei, cei doi artişti nu mai au voie să intre în clădire începând din 25 aprilie.

Lista, o notă de serviciu către Biroul Pază, PSI şi Mediu, îi cuprinde, printre alţii, pe Emil Popescu, fost director tehnic, George Călin, fost director interimar la conducerea ONB, Sebastian Grigore, Johan-Vedel Kobborg, Ionuţ Pruteanu şi Alina Cojocaru, trecută ulterior cu pixul.

Documentul este contrasemnat de Directorul Economic al ONB, Elena Niculescu, dar şi de şeful Biroului Pază, care solicită firmei de pază "conformare şi punere în aplicare".

În acest sens, un reprezentant al IMM Security semnează luarea la cunoştinţă."Ca atare, începând cu 25.04.2016, persoanelor nominalizate mai sus li se interzice accesul  în instituţie", se arată în documentul pe care vi-l prezentăm în continuare.

Vicepremierul Vasile Dâncu a confirmat că întâlnirea cu protestatarii de la ONB va avea loc astăzi, la ora 12.00, chiar la sediul Operei.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, însă, Johan Kobborg şi balerina Alina Cojocaru acuzând noua conducere de presiuni şi încercări de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg şi cu o serie de proteste în faţa Operei Naţionale Bucureşti. La protestul organizat de susţinătorii lui Johan Kobborg şi la care a participat chiar Alina Cojocaru, câţiva angajaţi ai ONB le-au strigat balerinilor străini ”Afară din ţară”. Unii angajaţi ai Operei au denunţat, la un protest, faptul că ”străinii” sunt mai bine remuneraţi decât ”românii”.

Balerina Alina Cojocaru se va afla în studioul Adevărul Live, de la ora 11.00, si va vorbi despre situaţia în care se află, despre lucrurile care s-au spus despre ea, dar va face şi unele dezvăluiri legate de "negocierile" pe care le-a avut cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite