Ateneul Român redeschide porţile publicului cu două concerte dirijate de Christian Badea. Publicul poate ocupa jumătate din sală la fiecare concert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Christian Badea                                           FOTO: Virgil Oprina
Dirijorul Christian Badea                                           FOTO: Virgil Oprina

Capacitatea sălii Ateneului Român poate fi ocupată în proporţie de 50% la următoarele evenimente muzicale. Dirijorul principal al instituţiei, Christian Badea, va conduce două concerte simfonice, în următoarele două săptămâni, cu program Mozart şi Schubert, avându-i ca solişti pe reputatul pianist spaniol Josu de Solaun şi, respectiv, pe tânărul pianist român Cristian Sandrin. Programul concertului de săptămâna viitoare este integral Mozart.

Filarmonica „George Enescu” a anunţat că, pentru concertul simfonic cu public de joi, 27 şi vineri, 28 mai 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii va fi condusă de Christian Badea, biletele sunt puse în vânzare online pe site-ul instituţiei. Cele trei lucrări alese sunt tot atâtea capodopere şi şlagăre iubite de publicul larg, cu care Filarmonica „George Enescu” doreşte să întâmpine această îndelung aşteptată revenire în etape la normalitate.  „Aşteptăm cu drag şi nerăbdare reîntâlnirea cu publicul Ateneului, după o perioadă mult prea lungă. Odată cu primavara, atât de frumoasă în Bucuresti, reînnoim şi bucuria de a reveni la muzica, la cultură, la viaţa normală. Vom incepe cu Mozart şi Schubert, luminoşi şi întotdeauna tineri, şi vom continua cu alţi compozitori, pe măsură ce restricţiile sanitare se vor ridica şi vom putea augmenta componenţa personalului orchestrei.

Avem alături de noi pianişti de mare talent, Josu de Solaun, castigător al Concursului George Enescu şi binecunoscut de publicul românesc, şi tânărul Cristian Sandrin, aflat la debutul său cu Orchestra Filarmonicii George Enescu. Vă aşteptăm în număr din ce în ce mai mare în următoarele săptămâni", a declarat Christian Badea.

Filarmonica „George Enescu” va continua concertele cu public, în care capacitatea sălii Ateneului Român este ocupată în proporţie de 50%. Pentru concertul simfonic cu public de joi, 3 şi vineri, 4 iunie, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii va fi condusă de maestrul Christian Badea, biletele se pun în vânzare online pe site-ul instituţiei, începând de luni, 24 mai, ora 12.00.

Programul concertului din 3 şi 4 iunie este alcătuit, în prima parte, din Uvertura operei Don Giovanni şi Concertul nr. 25, în do major, pentru pian şi orchestră, KV503 de Wolfgang Amadeus Mozart. În partea a doua a serii va fi interpretată Simfonia nr. 5, în si bemol major, D 485 de Franz Schubert. 

„La primul meu concert cu public în carne şi oase din acest an, sunt cuprins de un sentiment profund de bucurie, pentru că voi cânta unul dintre concertele mele favorite de Mozart, în debut cu Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Badea. Este un adevărat privilegiu să fiu invitat ca solist în această perioadă dificilă pentru toţi muzicienii, mai ales pentru cei tineri. În ultimul an, am cântat numeroase recitaluri virtuale în faţa camerelor de filmat, a cameramanilor şi a inginerilor de sunet. Mi-au lipsit foşnetul sălii, bucuria aplauzelor - chiar şi telefonul mobil care sună în mijlocul concertului! -, dar mai ales sentimentul că împărtăşesc o experienţă unică cu alte persoane în spaţiu şi timp. Sunt încântat că lucrurile încep să revină la normalitate!”, a declarat pianistul Cristian Sandrin.

Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat.  În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor şi regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A iniţiat ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018.  A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) şi „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul „George Enescu” 2019 din Bucureşti, a condus  Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist.

Josu De Solaun a realizat înregistrări cu integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu 

 Deţinător al Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, ediţia a XIII-a, la Concursul Internaţional „José Iturbi”, ediţia a XV-a şi la prima ediţie a European Union Piano Competition (Praga), pianistul spaniol Josu De Solaun este invitat frecvent să concerteze în săli de prestigiu din Bucureşti (Ateneul Român), Skt. Petersburg (Teatrul Mariinski), Washington D.C. (Kennedy Center), New York (Carnegie Hall, Metropolitan Opera), Princeton (Taplin Hall), Londra (Southbank Centre), Paris (Salle Cortot. Este singurul pianist spaniol care a câştigat concursurile Enescu şi Iturbi. Pianistul a realizat înregistrări cu integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu şi Les Noces de Stravinski pentru casa de discuri NAXOS Grand Piano. Este membru al Athenaeum Trio, alături de alţi doi laureaţi ai concursului Enescu, Stefan Tarara şi Eun-Sun Hong. Josu De Solaun este absolvent al Manhattan School of Music, unde s-a bucurat de îndrumarea pianiştilor Nina Svetlanova şi Horacio Gutierrez. Stabilit la Houston, SUA, Josu De Solaun desfăşoară, alături de cariera concertistică susţinută, şi o activitate pedagogică la S. Houston State University.

Cristian Sandrin, debut ca solist al Filarmonicii George Enescu

Pianistul Cristian Sandrin

Crescut într-o familie cu tradiţie muzicală - tatăl său fiind pianistul şi profesorul Sandu Sandrin - Cristian Sandrin a început studiul pianului cu Marina Dragomirescu şi mai târziu cu Cristian Dumitrescu, absolvind Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. La Londra a urmat Royal Academy of Music cu First Class Honours, finalizând studiile cu Advanced Diploma la prestigioasa instituţie britanică, la clasele profesorilor Diana Ketler şi Christopher Elton. În 2017, a primit o bursă fellowship de la Philharmonia Orchestra. În septembrie 2017, a susţinut recitalul său de debut la Wigmore Hall, în trecut apărând în concerte pe alte scene londoneze, cum ar fi: St-Martin-in-the-Fields, St James Piccadily, Templul Masonic din Londra şi Queen Elisabeth Hall. Între 2018 si 2020, a fost invitat să susţină recitaluri şi concerte cu orchestra în turnee de concerte în toate colţurile insulelor britanice, în cadrul programului artistic oferit de Countess of Munster Recital Scheme. Printre alte scene importante europene pe care a fost invitat, se numără Salle Cortot din Paris, Teatrul La Fenice din Venetia, Palazzo Montepulciano din Italia, Leipzig Hochschule, Salla Manuel de Falla din Madrid, Sala Filarmonicii din Sofia şi nu în ultimul rând scena prestigiosului Ateneu Român. Recent, a fost invitat să participe la Festivalul Internaţional de Pian din Naarden, Olanda, festivalul Eifel Musicale din Germania şi Festivalul KamerArt din România. Muzica de cameră ocupă un loc foarte important în cariera tânărului pianist, recent lansându-şi propriul ansamblu cameral Æon Ensemble. Cristian Sandrin a fost bursier al Festivalului SoNoRo în repetate rânduri, colaborând de-a lungul timpului cu Andrei Ioniţă, Lydia Hillerudh, Margarita şi Kristine Balanas, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, Diana Ketler, Marisol Lee, Moriarty Winds Ensemble şi cvartetul Fitzroy. Numeroase premii naţionale şi internaţionale figurează în palmaresul tânărului pianist. În prezent, pregăteşte lansarea CD-ului său de debut cu piese pentru pian compuse de George Enescu, Maurice Ravel şi Cyril Scott.

CONCERTE SIMFONICE CU PUBLIC

 

Joi, 27 şi vineri, 28 mai, ora 19.00

vizual concert Badea Soluan

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor

CHRISTIAN BADEA

Solist

JOSU DE SOLAUN

Program

Wolfgang Amadeus Mozart

Uvertura operei Flautul fermecat

Concertul nr. 21, în do major, pentru pian şi orchestră, KV 467

Simfonia nr. 41, în do major, KV 551, Jupiter


Joi, 3 şi vineri, 4 iunie 2021, ora 19.00

Dirijor
CHRISTIAN BADEA
Solist
CRISTIAN SANDRIN

Program

Wolfgang Amadeus Mozart

Uvertura operei Don Giovanni

Concertul nr. 25, în do major, pentru pian şi orchestră, KV503

Franz Schubert

Simfonia nr. 5, în si bemol major, D485

Preţurile biletelor sunt:

Categoria I: 110

Categoria II: 100 lei

Biletele sunt puse în vânzare online pe site-ul instituţiei.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia cu COVID-19, vor fi puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ 350 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporţie de 50 la sută din capacitate. 

Biletele se pot procura astfel:

De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete.  Pentru a susţine activitatea Filarmonicii "George Enescu", procesatorul de plăţi nu percepe la acest concert comisionul de 5% din valoarea biletului.

Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 şi publicul este rugat să respecte cu stricteţe regulile impuse de protecţie şi distanţare.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite