ARTmania Festival Sibiu a anunţat primele 4 trupe ale ediţiei din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul festivalului ARTmania
Afişul festivalului ARTmania

Festivalul ARTmania de la Sibiu se va desfăşura pe 28-29 iulie. Organizatorii au anunţat primele 4 trupe confirmate pentru cea de-a 12-a ediţie.

Lacuna Coil, Devin Townsend Project, You Me at Six şi Riverside sunt primele patru trupe confirmate pentru cea de-a 12-a ediţie a Festivalului ARTmania, care se întoarce cu un line-up de excepţie în Piaţa Mare din Sibiu, în perioada 28-29 iulie. Simfonic, progresiv, heavy sau clasic, cea de-a 12-a ediţie a festivalului promite, pe durata a două zile, concerte cu cele mai bine cotate trupe ale momentului, favoriţi ai marilor festivalurilor internaţionale, un mix de stiluri şi genuri, care răspunde aşteptărilor celor interesaţi, an de an, de festivalul de la Sibiu. Festivalul ARTmania se desfăşoară anul acesta sub egida “Take a Stand”, o campanie de încurajare a implicării civice şi a coeziunii sociale şi o declaraţie pentru apărarea valorilor europene. Campania este o iniţiativă a Yourope, asociaţie la care ARTmania este afiliat, alături de 90 dintre principalele festivaluri din Europa.

Anul acesta, în perioada festivalului, va fi lansat programul “Sibiu – Festival City”, un proiect iniţiat de ARTmania. Pe lângă o ofertă culturală bogată – concerte, expoziţii, lansări de carte sau film – platforma “Sibiu – Festival City” va găzdui şi prima ediţie a reuniunii internaţionale Est European Music Conference (EEMC), un eveniment de anvergură europeană, care şi-a propus să aducă la masa dialogului peste 500 de experţi, autorităţi, promoteri români şi principalii operatori de pe piaţa internaţională a festivalurilor.

Ajuns la cea de-a 12-a ediţie, Festivalul ARTmania anunţă şi anul acesta un line-up interesant, în prima serie de artişti confirmaţi numărându-se italienii gotici de la Lacuna Coil – muzicienii ale căror piese au fost incluse pe coloana sonoră a unor filme cu succes de casă, precum “Underworld” şi “Resident Evil”, starurile britanice ale noului val - You Me At Six, cea mai bună trupă britanică în 2011, polonezii Riverside – un alt fel de Pink Floyd contemporan, sau canadienii Devin Townsend Project – un experiment genial al unui muzician inventiv şi plin de forţă, care şi-a început cariera ca vocal pentru Steve Vai.

Abonamentele au fost puse în vânzare astăzi, în reţelele iabilet.ro şi pe kompostor.ro, iar primele 300 de abonamente au preţul special de 150 de lei. După epuizarea acestora, în prima perioadă de pre-sale, preţul unui abonament va fi de 190 de lei.

  

Lacuna Coil. I-aţi auzit în Resident Evil: Apocalypse! Una dintre cele mai tari trupe italiene de rock, cotată cu patru stele de Allmusic şi nominalizată la premiile MTV, melodici, creativi şi plini de forţă, Lacuna Coil mizează pe o estetică gotică, atât muzicală, cât şi vizuală, dar şi pe armonii care pun voci în contrast sau pe riff-uri adânci de chitară. Acute ascuţite, temperate de un bass profund, un sound specific care a asigurat coloana sonoră a unor blockbustere ca “Underworld” sau “Resident Evil: Apocalypse”, muzica Lacuna Coil este produsul cel mai bine vândut din istoria casei de discuri care i-a lansat, Century Media Records, o companie care a fost cumpărată în 2015, pentru 17 milioane de dolari, de Sony Music Entertainment. Aplaudaţi la Ozzfest, în Statele Unite, au colaborat cu In Flames, au înregistrat un album cu influenţe arabe – “Shallow Life”, care, de altfel, a urcat pe locul 20 în topurile Statele Unite, au câştigat un premiul pentru cel mai bun album la Female Metal Voices Fest Award, în 2012, şi titlul de cea mai bună trupă din lume la Metal Hammer Awards, în 2016. Cel mai recent album, “Delirium”, lansat în 2016, este cel de-al optulea album de studio al italienilor Lacuna Coil, clădit pe tema conceptuală de nebunie, ilustrată prin diverse întâmplări care se petrec într-un sanatoriu. O metaforă pentru ororile pe care le întâmpinăm în fiecare zi, până în momentul în care, în mod miraculous, găsim leacul tuturor relelor – aşa cum spuneau, cândva, membrii trupei. Albumul a intrat încă de la lansare pe primul loc iTunes, la categoria metal, şi pe locul 2 în topul rock al aceluiaşi selecţioner. Lacuna Coil concertează în România, în Piaţa Mare din Sibiu.

Riverside. Rock progresiv şi heavy metal cu polonezii Riverside, o trupă asemănată adesea cu Pink Floyd sau Dream Theater, dar care îşi afirmă identitatea prin explorări experimentale duse până departe, uneori până la graniţa cu alte genuri, printre care şi electro. Creditaţi de întreaga critică încă de la debut, succesul pe care Riverside l-a avut în Polonia le-a adus un contract cu o casă de discuri americană, Laser’s Edge, şi o colaborare cu Travis Smith, pictorul care a semnat identitatea vizuală a unor trupe mari, de la Dewin Townsend, la Anathema. Albumul de debut lansat în această formulă, „Out of Myself”, a primit recunoaşterea publicaţiilor de specialitate, de la Metal Hammer, la Belgium Prog-Noser. Marele succes, însoţit de vânzări de masă, a venit o dată cu lansarea albumului „Voices in My Head”, iar cel de-al treilea album, „Rapid Eye Movement”, le-a adus o colaborare cu Dream Theater, pentru segmentul european al turneului din 2007. Cu şase albume excelente în palmares, trupa se pregătea pentru un nou turneu, dar, la începutul anului 2016, chitaristul Piotr Grudziński a murit, în urma unui stop cardiac survenit după un concert Winery Dogs. Cei trei membri rămaşi au anunţat că nu-şi vor înlocui colegul şi că vor continua în formula de trio. Cel mai recent album al trupei, Eye of the Soundscape”, este o încântătoare colecţie a unor piese instrumentale mai vechi, reinterpretate, alături de câteva piese noi. Acest album este un tribute adus lui Piotr Grudziński şi include ultimile piese la care acesta a colaborat.

Lacuna Oil la ARTmania

You Me At Six. "In New Music We Trust". Englezii care au avut succes încă de la albumul de debut, You Me At Six, au un stil inconfundabil, chiar dacă unii găsesc în AND-ul lor ceva urme lăsate rock-ul american, de la Blink-182, la Incubus sau Thrice, ba chiar şi influenţe pop-country-rock, deşi toate într-o abordare nouă, plină de forţă, contemporană. “Take of Your Colors”, albumul lor de debut, a fost lansat în 2008 şi le-a adus o nominalizare pentru titlul de cea mai bună trupă britanică, premiu pe care l-au ratat, de altfel, de mai multe ori, până să-l primească, în cele din urmă, în 2011, pentru single-ul “Byte My Tongue”, lansat în colaborare cu Oliver Sykes. Au fost aplaudaţi în Japonia, în Europa sau în Statele Unite, iar anul acesta îşi sărbătoresc, printr-un turneu mondial, cel de-al cincilea album de studio, “Night People”, lansat în luna ianuarie a acestui an. Un album colorat, cu tonuri mai sumbre, mai apăsătoare, pigmentate cu nuanţe mult mai senine, pop rock, hard rock şi chiar rock’n’roll, poate şi ceva influenţe din legendarii lumii, de la Led Zeppelin la Rolling Stones, de la Muse, la The Killers. Albumul a intrat direct pe locul trei în topurile britanice şi pe primul loc în Noua Zeelandă.

Devin Townsend Project. Un zid de sunet, a la Frank Zappa. Imaginează lumi, pe care le distruge pentru a ridica altele, cochetează cu rock-ul extrem doar pentru a-l înlocui cu cel melodic, inventează un univers doar pentru a-i schimba imediat regulile. O voce versatilă, care acoperă o arie impresionantă, de la acutele şi ambitusul specific marilor cântăreţi de operă, până la ţipete rock şi sunete grave, guturale, reprize intercalate în segmente melodice: Devin Townsend este, cel mai probabil, unul dintre cele mai interesante proiecte de pe scena rock canadiană. Aduce în scenă mult întuneric apăsător, pe care îl crestează cu zgomote bizare şi îl mătură apoi, cu valuri misterioase de rock sincretic postindustrial. Canadianul Devin Townsend este unul dintre cei mai creativi artişti ai noului val, un muzician al cărui talent a fost remarcat încă din adolescenţă, când a fost rugat să colaboreze, ca vocal, pentru albumul lui Steve Vai, “Sex and Religion”. Jonglează cu nenumărte stiluri, de la hard rock la metalul progresiv, ambiental sau new age, face demonstraţii de virtuozitate pe care, de altfel, le-a şi exemplificat pe cele patru albume de lansare a proiectului său muzical. Un artist extrem de prolific, a făcut experimente acustice remarcabile pe nu mai puţin de 23 de albume de studio, finalizate şi aplaudate în întreaga sa carieră.

Cine spune povestea ARTmania. Maria Zurbagiu, grafic-designer şi ilustrator, deschide seria artiştilor plastici invitaţi să trimită cronici din ARTmania, afişele realizate de aceştia, viziuni proprii asupra unei constelaţii a artei pulsând de energie, urmând să intre în colecţia festivalului, pentru a fi prezentate, apoi, în expoziţii. Maria Zurbagiu a absolvit Universitatea Naţională de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia Grafică, este deopotrivă inspirată în gravura în metal, în linografie, xilografie şi serigrafie, dar stăpâneşte la fel de bine şi photoshop-ul, una dintre minunatele ei porţi de acces în lumea virtuală. A participat la mai multe expoziţii individuale şi colective, inclusiv în Teheran sau Viena, succese care i-au adus în palmares nenumărate premii, inclusiv premiul UNICEF şi o menţionare în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare pânză pictată vreodată de copii, eveniment înregistrat în noiembrie 2006. Maria Zurbagiu a fost Big Bang-ul Universului ARTmania, urmând ca, an de an, o serie de alţi artişti plastici invitaţi să-şi plimbe printre stele propriile himere, într-o serie de afişe de colecţie care să spună mai departe poveşti extraordinare din universul culturii rock.      

Platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică, ARTmania s-a consacrat ca principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Marcă cu prestigiu şi tradiţie pe scena culturală regională, ARTmania şi-a conturat propria identitate cu un concept îndrăzneţ şi un ambient special - Piaţa Mare a uneia dintre cele mai frumoase citadele medievale din Estul Europei.  ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experienţa şi prestigiul ediţiilor anterioare, când pe scena mare din Sibiu au urcat o serie de trupe importante, de la Nightwish şi Serj Tankian, la Die Toten Hosen, Whitin Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters OfMercy, Lacuna Coil, Republica, Helloween, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulţi alţii..

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite