Andrei Şerban, cel mai bun regizor la Budapesta cu spectacolul „Îngeri în America“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Şerban, fotografiat în biroul său din Columbia FOTO Vali Mirea
Andrei Şerban, fotografiat în biroul său din Columbia FOTO Vali Mirea

Regizorul Andrei Şerban (70 de ani) a fost laureat cu premiul pentru cea mai bună regie în spectacolul „Îngeri în America“, de Tony Kushner, pus în scenă la Teatrul Naţional din Budapesta. Premiera spectacolului a avut loc în capitala ungară, pe 28 septembrie 2012, jucându-se cu casa închisă.

Andrei Şerban declara la acea vreme că l-a atras în special dimensiunea umană a piesei de teatru „Îngeri în America“: „Într-o lume în criză, oamenii se luptă cu ei înşişi să-şi găsească identitatea, se străduiesc să lupte împotriva izolării şi a exilării din viaţă şi, astfel, piesa mi se adresează direct. Şi, dacă-mi spune ceva mie, le-ar putea spune ceva tuturor despre ei înşişi: cu toţii tânjim după unitate, sănătate şi armonie“. Conflictul din „Îngeri în America“, spune regizorul, „este între cei care doresc progresul şi cei care vor să se întoarcă în timp, situaţie ce oglindeşte ce se întâmplă astăzi, cel puţin în Europa de Est“. 

Institutul Cultural Român din Budapesta a anunţat că atât pentru premiera spectacolului, cât şi reprezentaţiile care au urmat, biletele s-au vândut în totalitate, iar sala arhiplina a primit spectacolul cu aplauze frenetice. Prestaţia actorilor a fost de mare clasă, cu o distincţie pentru Robert Alföldi, directorul Naţionalului budapestan, în rolul lui Walter Prior.

Dramaturgul american Tony Kushner (57 de ani) a obţinut, în 1993, premiul Pulitzer în teatru cu piesa „Îngeri în America“, şi premiul Tony pentru cea mai bună piesă de teatru, în anul următor. Kushner a fost co-autorul scenariului pentru filmul „Munich“ (2005), împreună cu Eric Roth. Tot el a scris scenariul filmului „Lincoln“, apărut în 2012. Preşedintele Barack Obama i-a acordat, anul acesta, Medalia Naţională pentru Arte, care a încununat întreaga sa activitate. 

Regizorul Andrei Şerban s-a născut pe 21 iunie 1943, la Bucureşti. A absolvit Institutul de artă Teatrală şi Cinematografică în 1968, iar în anul următor a obţinut o bursă „Ford“, cu ajutorul căreia a plecat să studieze teatrul în SUA. În anul 1970 a făcut parte din Centrul Internaţional de Cercetări în Teatru, la Paris, condus de Peter Brook. S-a făcur remarcat pentru montarea spectacolului „Iulius şi Cezar“, de Shakespeare, la Teatrul Bulandra. În 1977 a fost nominalizat la premiile „Tony“ pentru spectacolul „Livada cu Vişini“, după textul lui Anton Cehov, şi cu Meryl Streep, în rolul „Duniaşa“. În 1999 a fost laureat cu premiul Societăţii Regizorilor de Teatru şi Coreografilor „George Abbott“. A primit Medalia Ordinul Steaua României şi trei titluri de Doctor Honoris Causa.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite