A murit fiul cel mare al lui Camil Petrescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camil Aurelian Petrescu, fiul cel mare al lui Camil Petrescu                      FOTOGRAFII: www.dollo.ro
Camil Aurelian Petrescu, fiul cel mare al lui Camil Petrescu                      FOTOGRAFII: www.dollo.ro

Camil Aurelian Petrescu, fiul cel mare al scriitorului Camil Petrescu, a murit, la vârsta de 70 de ani. Decesul său a fost anunţat, pe Facebook, de Doina Uricariu, fost director al Institutului Cultural Român (ICR) din New York. ”Am aflat că a murit Camil Petrescu, fiul lui Camil Petrescu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească”, a scris Doina Uricariu, pe contul său de Facebook.

Fiul regretatului scriitor s-a reîntors în România, în 2012, după o viaţă petrecută în SUA. Fiul lui Camil Petrescu a revenit în România după 43 e ani petrecuţi la New York. 

Scriitorul Camil Petrescu s-a căsătorit la data de 3 aprilie 1947 cu actriţa Eugenia Marian. Pe 21 iunie 1947 i s-a născut primul fiu, iar în 1950 cel de-al doilea. Copiii au emigrat în anul 1969 în Statele Unite.


Camill Aurelian Petreescu, fiul cel mare al scriitorului, a terminat Liceul Sf. Sava şi a urmat trei ani la Facultatea de matematică(până să fugă din ţară). A lucrat la Radio-România, Radio Europa Liberă. A activat în transporturi şi advertising, la New York. 

Într-un interviu, fiul lui Camil Petrescu vorbeşte despre tatăl său:

camil petrescu familie

FOTO: Camil Petrescu, cu sotia si fiii sai

"Eu pe Camil Petrescu l-am cunoscut ca oricine altcineva, ca pe un scriitor. În momentul când, raţional, am început să-l citesc, nu mai aveam un Camil Petrescu lângă mine ca să-l întreb: de fapt ce ai vrut să spui cu asta?

–         Nu l-aţi citit cât era în viaţă?

–         Nu ştiu dacă la 10 ani ai fi discutat Jocul ielelor cu cineva. Când ajungi la un nivel în care poţi să intri într-un schimb de idei, pentru mine tata nu mai era acolo.

–         Cum era ca tată? Avea 53 de ani când v-aţi născut dumneavoastră, nu?

–         Mama era născută în 1927 şi tata în 1894. El a fost orfan, iar familia care l-a crescut,… de mic copil a avut sentimentul unei alienări. A intrat în primul an de şcoală la Sava, la internat şi de atunci nu a mai avut relaţii cu familia. Ceea ce este teribil pentru un copil, să nu-i poţi spune nimănui mamă şi tată. A fost un self made man, o persoană care a realizat totul singur. A trăit o copilărie de o duritate greu de închipuit. E foarte dur pentru un copil să nu ştie cine este, de unde se trage. Asta probabil că l-a făcut să fie un om extrem de riguros. Altfel, era un şarmant, dacă erau tinere doamne în jur. Dar în relaţiile cu copiii era strict şi încerca să ne creeze pe noi prin ceeea ce destinul nu l-a ajutat pe el. Am învăţat să citim amândoi la doi ani jumate. Există pe undeva o poză a fratelui meu care era cu suzeta în gură citind ziarul. Fratele meu e mai mic cu trei ani".

Citiţi interviul integral: aici.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite