130 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş. Top 10 lucruri de ştiut despre acesta

0
0
Imaginea Castelului Peles
Imaginea Castelului Peles

Azi se împlinesc 130 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş de la Sinaia, edificiu ce a devenit simbol al monarhiei româneşti. Castelul Peleş reprezintă, atât prin valoarea sa istorică, cât şi prin cea artistică, unul din cele mai importante monumente din România, dar şi din Europa.

Iată câteva lucruri de şitut despre istoria acestui edificiu impresionant!

1. Castelul este construit pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziţionat de principele Carol în anul 1872 după ce acesta s-a îndrăgostit de magnificul peisaj montan din zonă.

2. Construcţia începe în luna august a anului 1873 şi a fost finanţată atât din conturile particulare ale principelui, cât şi din fonduri publice.

3. Planurile castelului au fost realizate de arhitectul german Johannes Schultz, care a câştigat simpatia lui Carol cu o arhitectură neo-renascentistă de inspiraţie germană.

4. La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală.

5. Prima etapă a construcţiei a fost finalizată în 1883 şi a necesitat fonduri de aproximativ 6,5 milioane lei-aur (astăzi circa 50 milioane de dolari)

Continuarea pe historia.ro

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite