Cape Town, oraşul Bunei Speranţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 11 iunie, începe Campionatul Mondial de Fotbal 2010, găzduit de Africa de Sud. Cu acest prilej, cotidianul „Adevărul" vă oferă în aceeaşi zi ghidul Africa de Sud, din colecţia National Geographic Traveler, la preţul de 13,99 lei.

Doar aici veţi găsi informaţii despre toate cele nouă oraşe ce găzduiesc partidele din cadrul competiţiei. Opt meciuri, printre ­care şi o semifinală, se vor juca pe stadionul Green Point din Cape Town, construit special pentru acest eveniment.

Între granit şi ocean

Cape Town este un oraş plin de contraste. În timpul verii, peste tot vezi palmieri, ocean albastru şi plaje albe. Iarna, totul se transformă într-o gravură ceţoasă cu lunci, vii dezgolite şi focuri de lemne. ­Cape Town este un loc binecuvântat: climă mediteraneană blândă, incredibilul şi fastuosul Table Mountain, care adăposteşte oraşul între granit şi ocean, şi o frumuseţe naturală ce uimeşte privirea.

Agăţat pe buza golfului care se întinde cât vezi cu ochii, Cape Town a crescut în jurul unui cosmopolit port marin. Vasco da ­Gama, exploratorul portughez care a aruncat primul ancora în Table Bay, a denumit această aparent calmă semilună de nisipuri Cabo de Boa Esperanza - Capul Bunei Speranţe.

Asemeni tuturor porturilor mari, Cape Town este o succesiune de influenţe culturale. Populaţiile nomade khoikhoi şi san (cunoscute drept boşimani) au locuit timp de secole pe aceste ţărmuri; au venit apoi portughezii şi mai apoi olandezii; ulterior au venit hughenoţii şi, în final, britanicii, care au stăpânit locurile din 1806 şi până în 1961, când Africa de Sud a devenit independentă.

image

Azi, în Cape Town puteţi vizita de la multicolorul cartier Boo-Kaap până la vechiul port Victoria & Alfred Warterfront - cu amestecul său de magazine şi locuri de distracţie, hoteluri luxoase şi docuri -, cea mai ­populară destinaţie din Africa de Sud. Nu uitaţi de monoliticul Table Moutain, un munte de granit şi calcar înalt de 1.086 metri, pe al cărui vârf plat puteţi urca fie cu telecabina „rotitoare", fie pe jos! Dacă priveşti de pe vârf către ocean, peste căuşul care adăposteşte oraşul, poţi vedea curbura Pământului.

Stadionul Green Point

Pe Stadionul Green Point din Cape Town se vor confrunta în grupele World Cup 2010 echipele Franţa şi Uruguay, Italia şi Paraguay, Anglia şi Algeria, Portugalia şi Coreea de Nord, Camerun şi Olanda. Tot aici se vor disputa o şaisprezecime de finală, un sfert de finală şi o semifinală. Stadionul are o capacitate de 70.000 de locuri şi a fost proiectat şi construit special pentru a găzdui meciurile din cadrul acestei competiţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite