FOTO Spania, patria restaurărilor de coşmar. După Isus-maimuţă, o statuie a fost refăcută în aşa fel încât acum seamănă cu Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania poate adăuga pe o listă deja faimoasă de restaurări ratate o nouă intrare: o statuie de pe o clădire din oraşul Palencia a fost transformată în ceva cu totul incert, dar despre care unii utilizatori ai reţelelor de socializare spun că seamănă cu figura stilizată a lui Donald Trump.

Statuia iniţială era cea a unei femei înconjurate de animale. Acum, însă, este neclar ce vrea să transmită artistul. Cel mai recent eşec în materie de restaurări din Spania a intrat în atenţia publică după ce un Antonio Guzman Capel, un artist local, a postat, sâmbătă, imaginile pe Facebook, notează The Guardian.

„Imaginile sunt puţin blurate, dar se poate vedea rezultatul fără probleme. Arată ca figura unui personaj de desene animate”, a spus Capel. Statuia se află pe una dintre cele mai apreciate clădiri din oraş, datând de la începutu secolului al 20-lea, conform The Local. Oraşul Palencia, adăugat acesta cu un gust amar, are acum o atracţie care poate să rivalizeze cu deja infama restaurare din urmă cu opt ani rămasă în conştiinţa publică sub numele de Isus-maimuţă, aflată în oraşul Borja. 

În 2012, o enorioaşă din Borja şi-a asumat responsabilitatea de a restaura pictura „Ecce Homo” a artistului Elias Garcia Martinez. Rezultatele n-au fost, însă, dintre cele mai bune, după cum se poate vedea mai jos. 

Imagine indisponibilă

Ecce Homo, restaurat în Borja, Spania FOTO Arhivă

Cu toate acestea, oraşul Borja poate reprezenta un model de succes pentru Palencia şi noua statuie catastrofală care ornează una dintre clădirile oraşului. În 2012, aproape 50,000 de persoane au vizitat mica biserică unde pictura restaurată era expusă şi în contiuare sunt mii de turişti atraşi anual în Borja pentru a vedea fiascoul cunoscut în întreaga lume. Un muzeu a apărut lângă biserică, iar turiştii pot cumpăra brelocuri, tricouri, căni şi ursuleţi de pluş cu imaginea „Ecce Homo”.

Dincolo de glumele de pe reţelele de socializare, asociaţia experţilor în restaurare din Spania a atras, însă, atenţia că restaurările ratate sunt doar un semn că restauratorii spanioli au nevoie de investiţii, în special în pregătirea acestora.

Citeşte şi:

Încă o restaurare de coşmar în Spania. Cum a fost transformat un castel medieval într-un „dulap Ikea”

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite