FOTO Cum arată oraşele secrete sovietice unde au fost efectuate teste nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul fotograf Nadav Kander a mers în anii trecuţi pe teritoriul fostei Uniuni a Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) pentru a surprinde modul în care arată localităţile şi anumite regiuni unde au avut loc teste nucleare de-a lungul timpului.

Nadav Kander a călătorit în stepele din Kazahstan în urmă cu patru ani pentru a vedea „oraşele închise” ale zonei sovietice de testare nucleară, un număr de mai multe oraşe care până la apariţia Google Earth erau aproape „invizibile”, potrivit wired.com.

Fotograful a mers prima dată în oraşul Kurchatov – numit după fizicianul care a dezvoltat prima bombă nucleară din URSS – unde  a găsi un om care păzea intrarea în acea localitate.

Kander a reuşit cu dificultate să primească aprobarea de a intra în acest oraş unde a reuşit să facă mai multe poze ruinelor din localitatea în cauză şi împrejurimi.

image

Priozersk (Kazahstan). FOTO: Nadav Kander / Flowers Galley

„Îmi place să fotografiez lucruri pe care este destul de dificil să le priveşti, dar într-un mod frumos”, a afirmat Kander. De asemenea a precizat: „Este ceva ce continui să fac pentru că acest lucru îmi dă putere”, adăugat fotograful stabilit Londra.

Totodată, Kander punctat faptul că pozele sale pot fi văzute la „Flowers Gallery” din Londra, precum şi folosind o aplicaţie pentru iPhone. În plus, toate fotografiile care ţin de proiectul „Dust” urmează a fi regăsite şi într-un volum care va fi lansat în noiembrie.

image

Oraşul Kurchatov. FOTO: Nadav Kander / Flowers Gallery

Zona de testare „Semipalatinsk”, cunoscut şi sub denumirea de „Poligonul”, din afara localităţii Kurchatov a fost primul loc unde au avut loc teste. Astfel, mai mult de 450 de teste au efectuate acolo între 1949 şi 1989.  Oamenii din regiunea au ştiut foarte puţine lucruri despre testele în cauze până în anul 1991 când  a fost luată decizia închiderii acelei zone.

Kander a făcut două călătorii în zonă pentru a face fotografiile şi a precizat că nu se aşteaptă să se mai întoarcă acolo. „Am intrat puţin în necazuri acolo”, a afirmat Kander care a adăugat că pus „întrebări incomode” ceea ce în cauza unei reveniri i-ar cauza probleme.

image

Cimitir de lângă Kurchatov. FOTO: Nadav Kander / Flowers Gallery

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite