FOTO VIDEO 250 de soiuri de mere într-un singur pom. Ce alte inovaţii mai există în agricultura mondială?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Barnett a reuşit să crească primul pom care numără peste 250 de soiuri de mere FOTO Daily Mail
Paul Barnett a reuşit să crească primul pom care numără peste 250 de soiuri de mere FOTO Daily Mail

Un horticultor britanic a petrecut 24 de ani pentru a creşte în livada sa un pom hibrid, pe ramurile căruia cresc 250 de soiuri de mere, de la cele mai comune până la cele mai rare.

Paul Barnett are o pasiune deosebită pentru grădinărit, motiv pentru care a cultivat în grădina sa un pom neobişnuit, în care se regăsesc nu mai puţin de 250 de soiuri de mere. 

„Am început să lucrez într-o grădină în care aveam în jur de 90 de soiuri de mere, aşezate pe mai multe rânduri. Îmi doream să am propriii arbori fructiferi, dar nu aveam locul necesar. Astfel, am conceput un pom-familie, unde pot să am toate varietăţile pe care le vreau, într-un spaţiu restrâns. Adaug soiuri noi în fiecare an, prin altoire“, a povestit barbatul jurnaliştilor de la cotidianul „Daily Mail“.

Barnett a construit câteva suporturi de lemn, care să susţină greutatea pomului, înalt de şase metri. Paul mai are în grădină şi pruni, peri şi cireşi pe care i-a altoit în acelaşi mod. În 2013, bărbatul se aşteaptă la o recoltă bogată, care să cântărească peste 2.000 de tone, şi pe care plănuieşte să o vândă supermarketurilor din zonă.

Din categoria inovaţiilor în agricultură face parte şi ştiuletele cu boabe multicolore. Carl Barnes, un fermier originar din Oklahoma, SUA, a adunat spice din diferite soiuri de porumb, reuşind, prin altoire, să creeze porumbul denumit „Glass Gem“. Secretul său a ajuns, ulterior, în mâinile unui alt fermier care a vândut reţeta unei companii specializată în vânzarea de seminţe. Astfel, porumbul multicolor a ajuns să fie cultivat în scop decorativ, datorită aspectului său neobişnuit.

image

Celor doi fermieri plini de creativitate li se adaugă şi Paul Hansord, britanicul care a crescut într-un ghiveci tomato-cartoful, planta care face roşii şi cartofi pe acelaşi vrej. Denumit de englezi TomTato, hibridul nu a fost obţinut prin niciun procedeu de modificare genetică, ci prin altoire.

image

Planta costă aproximativ 15 dolari şi produce peste 500 de roşii cherry. Întrebat de presa locală ce l-a determinat să crească tomato-cartoful, horticultorul Paul Hansord a explicat că s-a lăsat inspirat de un joc al americanilor, care au făcut o glumă şi au plantat un cartof la baza unui arc roşii.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite