FOTO Cele mai scumpe vinuri din lume în 2014

0
0

Niciuna dintre sticlele de vin care figurează în clasamentul celor mai scumpe, dar şi al celor mai bune vinuri din lume în 2014, nu ajunge la preţul de 156.000 de euro, record stabilit anul trecut de o sticlă de 12 litri, Chateau Margaux 2009, vândută în Dubai. Însă topul realizat de wine-sercher.com, site specializat în vinuri, conţine adevărate „bijuterii“ bahice din punct de vedere calitativ, nu numai al preţului piperat.

Opt dintre cele zece vinuri incluse anul acesta în clasament de specialiştii site-ului wine-sercher.com sunt franţuzeşti, ceea ce reconfirmă supremaţia Franţei în ceea ce priveşte tradiţia producerii vinurilor de calitate. Surprizele topului sunt două sticle de vin de provenienţă geramnă, ambele figurând între primele cinci clasate, notează publicaţia The Independent.

Clasamentul a fost realizat pe baza preţului mediu al unei sticle de vin standard, de 750 de ml, şi a inclus vinuri din toate recoltele despre care există date.

Top 10 cele mai scumpe vinuri din lume


1. Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru, Cote de Nuits, Franţa, 10.600 euro – vinul este considerat de specialişti drept vinul de Bourgogne perfect. Preţul acestei sticle de vin a crescut constant în ultimii trei ani.

image

2. Henri Jayer Cros Parantoux, Vosne-Romanee Premier Cru, Franţa, 6.200 euro Tot un vin de Bourgogne, acest vin este vânat de colecţionari şi este foarte apreciat în Asia.

image

3. Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, Germania, 5.835 euro. Acest Riesling, produs al podgoriei Rheingau, face parte din recolta anului 2010, fiind notat cu 100 de puncte din 100 posibile de criticii de vin.

4. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune, Franţa, 4.737 euro. Este cel mai scump vin alb produs de podgoria Le Montrachet, dar şi al patrulea cel mai apreciat vin din regiune.

image

5. Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Germania, 4.353 euro. Cel de-al doilea vin german din top zece este alb şi a fost notat cu 98 de puncte din 100 posibile de experţii wine-searcher.com.

image

6. Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Cote de Nuits, Franţa, 4.300 euro. Un alt vin roşu din Cote de Nuits, produs al podgoriei Le Musigny, numele podgoriei regăsindu-se, din 1882, şi în denumirea satului, Chambolle-Musigny.

image

7. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru, Cote de Nuits, Franţa, 4,079 euro. Un vin care aparţine tot podgoriei Le Musigny, este al doilea cel mai scump vin produs aici. Licoarea îmbuteliată în 2012 a primit 98 de punct din 100 posibile din partea publicaţiei de specialitate The Wine Advocate.

image

8. Domaine de la Romanee-Conti Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune, Franţa, 3.758 euro. Este cel mai premiat vin din regiunea franceză.

image

9. Domaine Jean-Louis Chave Ermitage Cuvee Cathelin, Rhone, Franţa 3.061 euro. Vinul roşu Ermitage, obţinut din viile din Valea Rohne-ului, îşi are rădăcinile în secolul 17, când a fost numit unul dintre vinurile oficiale de la curtea regilor King Louis al XIII-lea şi Louis al XIV-lea.

10. Henri Jayer Echezeaux Grand Cru, Cote de Nuits, Franţa 2.798 euro  Interesul pentru acest vin a scăzut în ultmii ani, dar este încă suficient de popular pentru a justifica preţul pe măsura calităţii.
 

Mai multe - Bucătărie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite