Desertul ideal de sărbători: Moşi Crăciuni, brăduţi, oameni de zăpadă şi reni dulci
0Pentru că se apropie Sărbătorile de Iarnă, vă propunem un deser specific: Moşi Crăciuni, brăduţi şi oameni de zăpadă, toti sub formă de brioşe, pentru cei mici şi cei mari deopotrivă.
De sărbători, cei dragi merită să găsească cele mai frumoase cadouri sub brad, aşa că pentru a-l îndupleca pe Moş Crăciun, trebuie să-i lăsăm lângă brad un desert special.
Muffins de Crăciun
Ingrediente:
3 ouă
1 pacheţel zahăr vanilat
75 grame zahăr tos
1 lingură coajă de lămâie
75 grame făină
25 grame amidon
1 pacheţel praf de copt
Mai avem nevoie de o tavă cu forme specifice, care se găseşte la magazinele specializate, inclusiv pe internet.
Mod de preparare:
Pentru început, se încalzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Se amestecă gălbenuşurile cu făina, amidonul şi praful de copt; se bat albuşurile spumă cu zahărul vanilat şi zahărul tos, scrie retete-gustoase.ro. Se adaugă, treptat, în amestecul de galbenuşuri şi se amestecă uşor, cu o spatulă. Se unge tava cu unt şi se toarnă aluatul în forme.
Se coc prăjiturelele circa 15 minute, se lasă la răcit, după care se ornează cu marţipan şi bombone.
Brioşe de Crăciun (foto principal)
Ingrediente:
250 grame făină
75 grame cacao
300 grame zahăr
3 ouă
170 grame unt moale
1 linguriţă sare
10 grame praf de copt
60 mililitri apă clocotită
Glazura de ciocolată:
225 grame unt
42 grame cacao
2 linguri lapte
125 grame zahăr pudră
Pentru decor:
bomboane pentru decor ochi şi nas
biscuiţi pentru botul renilor
covrigei pentru coarne
Intructiuni de preparare brioşe:
Praful de cacao se dizolvă în apă clocotită şi se lasă la răcit. Untul moale se mixează cu zahărul până rezultă o compoziţie cremoasă, iar zahărul s-a topit, scrie gustos.ro. Se adaugă peste compoziţia de unt şi ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare. Făina, amestecată cu sarea şi praful de copt, se adaugă peste compoziţia de ouă şi unt, după care adăugăm şi compoziţia de cacao amestecată cu apă.
Omogenizăm şi o punem în formele speciale (3/4 din compoziţie). Se lasă la cuptor 15-20 minute la temperatură medie. Se scot din cuptor şi se lasă să se răcească.
Instrucţiuni de preparare glazura:
Mixaţi untul până devine cremos, după care adăugaţi pudră de cacao, zaharul pudră şi laptele. Mixaţi în continuare până când obţineţi o cremă densă şi consistentă.
Plasaţi în partea de jos biscuiţi rotunzi pe post de bot pentru reni. Pe biscuite aşezaţi câte o bomboană (nasul renilor). Aveţi grijă să puneţi şi o bomboană roşie deoparte, pentru nasul lui Rudolph. Aşezaţi covrigeii în partea superioară a prăjiturelelor, coarnele renilor. Fixaţi şi ochii, şi desertul nostru haios este gata.