Gadgeturi auto care revoluţionează şofatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inovaţiile IT din domeniul auto sunt din ce în ce mai performante, astfel încât şoferii se simt tot mai confortabil şi mai în siguranţă în propria maşină. Producătorii auto echipează maşinile cu gadgeturi noi, de la sisteme de prevenire a depăşirii marcajelor şi până la benzi amplasate pe şosea pentru încărcarea bateriilor.

Domeniul IT&C şi domeniul auto se împacă foarte bine. În 2011, majoritatea maşinilor sunt dotate cel puţin cu sistem de navigaţie, bluetooth sau televizor prin satelit. Conform unui top realizat de site-ul automarket.ro, Infinity, gama de lux a companie japoneze Nissan, este una dintre mărcile auto care dotează maşinile de serie cu cele mai noi gadgeturi.

Infiniti EX35 aduce un plus siguranţei rutiere prin sistemul de prevenire a depăşirii marcajelor. Acest sistem avertizează sonor şoferul atunci când senzorii simt depăşirea marcajului de pe marginea şoselei şi, în acelaşi timp, acţionează aproape insesizabil frânele de pe anumite roţi, aducând maşina la poziţia iniţială. Tot pe Infiniti EX35 găsim şi monitorul cu viziune de 360 de grade. Maşina dispune de mai multe camere minuscule montate de jur-împrejurul ei care îi conferă şoferului o vedere de 360 de grade, uşurând astfel manevrele de parcare.

Un alt sistem interesant este senzorul care monitorizează bătăile inimii, pe care îl găsim la Volvo S80. Acest senzor te avertizează atunci când eşti pe cale să adormi la volan sau dacă cineva încearcă să intre prin efracţie în maşină. Un alt gadget instalat pe gama Volvo este eliminarea „unghiului mort", care îi  indică şoferului prezenţa unei maşini în imediata apropiere cu ajutorul unor camere video montate pe oglinzile laterale.

Viitorul apropiat se vede verde

Volvo S80 este dotat cu senzorul care îţi monitorizează bătăile inimii

image

Cercetătorii americani şi cei din Uniunea Europeană lucrează la un sistem ce va permite şoferilor să formeze un şir indian de maşini controlate de prima dintre ele prin conexiune wireless. Astfel, se diminuează riscul de a suferi accidente, dar şi consumul de carburant. O soluţie se caută şi pentru încărcarea maşinilor electrice, care necesită un timp îndelungat pentru a ajunge la capacitatea maximă a acumulatorilor. Compania Nissan lucrează la un sistem de încărcare prin intermediul unei benzi magnetice amplasate pe şosea, maşina urmând să se încarce în timp ce trece deasupra ei. 

Proiecte pe energie în stadiu de prototip privind domeniul auto găsim şi la britanici, care testează un nou tip de şosea care generează electricitate atunci când o maşină trece peste anumite puncte ale acesteia. Sistemul este testat în Marea Britanie în parcările unui lanţ de magazine alimentare, care, cu ajutorul presiunii exercitate de fiecare maşină asupra şoselei, reuşeşte să alimenteze casele de marcat ale acestor magazine.

Premianţii Euro NCAP pentru siguranţă rutieră

Marile companii auto au fost premiate în octombrie 2010 de Euro NCAP în cadrul Salonului Auto de la Paris, pentru inovaţiile aduse în domeniul siguranţei rutiere. Audi a fost premiat pentru Side Assist, tehnologia care monitorizează traficul din lateralele maşini avertizând şoferul dacă sunt automobile în „punctul mort". Premiu pentru siguranţă rutieră a luat şi BMW cu Assist Advanced eCall, un sistem care în urma unui accident evaluează daunele şi apelează automat un serviciu de call-center al BMW care trasmite datele serviciilor de urgenţă.

Printre premianţi s-a numărat şi Honda cu sistemul Collision Mitigation Braking System (CMBS), care monitorizează vehiculele în mişcare sau staţionate până la 100 de metri în faţă, evitând coliziunea, prin frânarea maşinii în trei paşi. De asemenea, premii au luat şi Volvo, cu tehnologia City Safety, sistem ce activează frâna la maximum în cazul unui impact, şi Opel Eye, tehnologia care recunoaşte semnele de circulaţie printr-o cameră video şi afişează în bord limita de viteză pentru drumul respectiv.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite