Cum ne pregătim mașina pentru un drum lung de iarnă, de sărbători

0
Publicat:

Autoturismele trebuie pregătite cu o mai mare atenție pe timpul sezonului rece și au nevoie de o verificare atentă atunci când vă pregătiți să plecați la un drum lung, cum ar fi drumul la munte, în timpul sărbătorilor.

Mașina pe drum cu zăpadă. FOTO Arhivă
Mașina pe drum cu zăpadă. FOTO Arhivă

Cu certitudine, cea mai importantă parte din pregătirea mașinii pentru iarnă o reprezintă schimbarea anvelopelor de vară cu cele adecvate sezonului, dar asta se presupune că ați făcut-o deja cu cel puțin două luni în urmă. Acestea sunt vitale deoarece sunt realizate dintr-un material mai moale, care ajută la păstrarea controlului atunci când asfaltul este alunecos.

Apoi, trebuie verificat antigelul. Trebuie reținut că lichidul antigel se schimbă o dată la doi-trei ani, deoarece, în timp, punctul de îngheț al acestei substanțe se schimbă. Se recomandă ca nivelul lichidului să fie verificat cu motorul rece.

De asemenea, foarte importantă este verificarea  istemului electric, a bateriei și sistemul de căldură. Ștergătoarele sunt foarte importante, iar o rezervă de combustibil nu ar strica, în cazul în care rămâneți înzăpeziți peste noapte. 

La mașinile mai vechi este recomandabil ca iarna să nu lăsați frâna de mâna trasă. Din cauza frigului, frâna de serviciu poate rămâne blocată. Mai exact, saboții se blochează pe tamburi, iar plăcuțele, pe discurile de frână. Este suficient dacă lași mașina într-o treaptă inferioară de viteză, fără a mai ridica frâna de mână. La modelele noi, recomandarea poate fi ignorată. 

În plus, nu uitați să aveți în portbagaj câteva ustensile care vă ajută să aveți grijă de mașină pe timpul iernii, cum ar fi racleta pentru geamuri sau lopata pentru zăpadă, dar și cabluri de alimentare cu curent, în cazul în care bateria devine nefuncțională. La mașinile noi, bateriile cedează brusc, nu dau anterior semne de „oboseală”. 

În afara pregătirii mașinilor, specialiștii recomandă șoferilor să se pregătească și ei din punct de vedere psihic, pentru un eventual drum care să dureze mai mult decât de obicei, să aibă răbdare, să păstreze distanța față de vehiculele din față și să nu realizeze manevre sau depășiri periculoase. 

AutoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite