Astronomii au găsit dovezi că o planetă misterioasă a fost exclusă din sistemul nostru solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O planetă misterioasă „trăieşte“ în spaţiu
O planetă misterioasă „trăieşte“ în spaţiu

Ipoteza conform căreia sistemul solar a fost format din patru planete este zguduită de noi revelaţii cosmice

Pe lângă Jupiter, Saturn, Neptun şi Uranus este posibil să mai existat o planetă care să întregească sistemul solar, însă a fost exclusă din acesta, este cea mai recentă descoperire a unor astronomi citaţi de presa britanică.

Calculele făcute de specialistul David Nesvorny de la Institutul de Cercetare din San Antonio, Texas (SUA) demonstrează că este practic imposibil ca sistemul solar să se fi creat pe baza a doar patru giganţi. Mai exact, există doar 2,5% şanse ca cele patru planete să ajungă la aspectul orbital actual şi să poată susţine cele peste şapte miliarde de locuitori. Şansele sunt de 10 ori mai mari să se întâmple toate aceste lucruri dacă ar fi existat un al cincilea „monstru", predind cercetătorii.

Planeta Jupiter e vinovată

Pentru a întări aceste concluzii, David Nesvorny a făcut peste 6.000 de simulări pentru a elucida misterele despre naşterea sistemului nostru solar şi dezvoltarea lui. „Posibilitatea ca sistemul solar să fi avut mai mult de patru planete iniţial şi, între timp, să fi resping unele este foarte probabilă ţinând cont de numeroasele planete plutitoare descoperite în spaţiul interstelar", a explicat Nesvorny.

Cum s-a întâmplat acest lucru? Se presupune că Jupiter a gravitat spre centrul sistemului solar, acolo unde Terra şi Marte „convieţuiiesc", dar dintr-o dată a sărit pe o orbită aflată mai departe, lucru care a împins cea de-a cincea planetă misterioasă adânc în spaţu.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite