Aproape un milion de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, de Sfântul Gheorghe

0
0
De Sfântul Gheorghe, credincioşii care ţin Postul Paştelui au dezlegare la vin FOTO Shutterstock
De Sfântul Gheorghe, credincioşii care ţin Postul Paştelui au dezlegare la vin FOTO Shutterstock

Aproape un milion de români îşi sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie, cu ocazia sărbătorii religioase „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Cei mai mulţi sunt bărbaţi şi poartă numele Gheorghe.

Din cei 910.507 români care îşi aniversează ziua de nume pe 23 aprilie, 727.351 sunt bărbaţi, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Numele de Gheorghe şi Ghiorghe este purtat de 551.885 de români, iar cel de George – de 146.574 de români. Populare printre români sunt şi diminutivele Gheorghiţă şi Ghiorghiţă, 24.022 de persoane purtând acest nume, iar aproape 5.000 de români (4.870) poartă numele Ghiţă.

Din totalul româncelor, 133.845 se numesc Georgeta şi 14.929 poartă numele Geta. Îşi sărbătoresc astăzi onomastica şi româncele care poartă numele Gheorghiţa/Ghiorghiţa (33.877) şi Ghiţa (505).

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (în greacă, Gheorghios, „agricultor“) a fost general roman martirizat de împăratul Diocleţian. 

sfantul gheorghe

Iconografia pastrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Această imagine, care se regăseşte pe steagul de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, face trimitere către o legendă potrivit căreia Sf. Gheorghe ar fi salvat cetatea Silena, terorizată de un balaur. Sfântul Gheorghe este un model de curaj, un simbol al biruinţei asupra Răului.

O altă legendă spune că Dumnezeu i-a incredinţat Sfântului Gheorghe cheile vremii cu care deschide sezonul cald. El va fi închis apoi pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru.

Mai multe - Stil de viață

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite