1 Aprilie, bucuria farsorilor
0Cei puşi pe glume au astăzi o scuză bună pentru a-i păcăli pe cei din jur. Un plic lăsat pe birou, un cadou care nu este chiar ceea ce pare sau o vorbă aruncată în vânt - toate pot fi, azi, păcăleli.
Tot mai mulţi români se întrec în a face farse prietenilor şi colegilor de 1 Aprilie, marcând, astfel, Ziua Păcălelilor. Deşi deocamdată această zi nu a prins cu adevărat rădăcini la noi, oamenii cu simţul umorului văd în această sărbătoare internaţională dedicată farselor o ocazie bună de a-i pune pe jar pe cei din jur.
Obiceiul, care are origini franceze, prinde în România în special în mediul urban, spun antropologii. Sărbătoarea „de import” nu a pătruns încă în mediul rural, unde oamenii nu prea au auzit de Ziua Păcălelilor.Cu toate că nu există un studiu care să indice modul în care majoritatea românilor încearcă să-şi păcălească prietenii şi colegii, unii spun că farse bune pot fi făcute la locul de muncă.
Farse la birou
„Am eu o glumă bună de făcut, acum cu criza asta”, spune Lucian M., în vârstă de 32 de ani. „Am un coleg chiulangiu, care mă scoate din minţi. Tot timpul inventează scuze ca să poată lipsi. O să-i pun un plic pe birou pe care o să scriu «Preaviz». Abia aştept să văd ce mutră o să facă. Şi ies şi ieftin”, adaugă Lucian. „În fiecare an, am prins un context bun să-i spun unui coleg că-l caută şeful şi e groaznic de nervos. Imediat se albea la faţă”, povesteşte la rândul său Laurenţiu R., în vârstă de 38 de ani.

Realizatorul TV Viorel Gaiţă nu a renunţat la păcăleli
Cei care sunt puşi pe glume şi farse de 1 Aprile nu se limitează numai la locul de muncă. Prietenii sunt cel mai uşor de păcălit întrucât cei care vor să le întindă o capcană le cunosc slăbiciunile.
Cadouri-surpriză
Farsorii pot găsi articolele necesare unei păcăleli savuroase la magazinele dedicate. Magazinele virtuale cadourihaioase.ro şi funnybox.ro, de pildă, sunt o soluţie la îndemână pentru cei care se ţin de glume.
În perioada premergătoare zilei de 1 Aprilie, vânzările cresc. „Printre cele mai căutate produse sunt lumânările care nu se sting, care pot fi folosite nu numai pentru zilele de naştere, ci şi pentru păcăleli între prieteni”, a declarat pentru „Adevărul” Cristian Constantin, managerul magazinului virtual cadourihaioase.ro.

„La mare căutare sunt şi săpunurile care înnegresc pielea, brichetele care curentează, praful de scărpinat, calculatoarele de birou care stropesc şi bomboanele iuţi”, a adăugat acesta. Dacă vreţi să păcăliţi o persoană care are grijă de maşină ca de ochii din cap, puteţi apela la „geamul spart cu piatra”. Este vorba despre un abţibild în trei dimensiuni care imită crăpăturile din geam, iar piatra este reprodusă fidel.
La magazinul funnybox.ro, cele mai căutate sunt cadourile-surpriză care şochează, potrivit managerului Dragoş Pantazescu. Polly, papagalul mitocan, descris drept „cel mai prost crescut papagal dintre câţi există” este o jucărie care se activează prin senzori de mişcare, astfel că orice persoană care trece pe lângă el va fi jignită din plin.
Acelaşi magazin oferă celor interesaţi scrumiera care tuşeşte. În momentul în care o persoană pune o ţigară în fanta de sprijin, scrumiera începe să tuşească.
Un obicei pus pe seama francezilor
Originile obiceiului de a face farse de 1 Aprilie nu au fost pe deplin elucidate. Se presupune că sărbătoarea modernă ar fi strâns legată de adoptarea calendarului gregorian, în 1582.
Când Regele francez Carol al IX-lea a mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe 1 ianuarie, cei care celebrau noul an pe stil vechi erau numiţi „neghiobi de aprilie”. Erau destul de numeroşi pentru că la acea vreme informaţiile circulau greu. Unii au aflat chiar la câţiva ani buni de la adoptarea noului calendar. Cum adaptarea a fost anevoioasă, pe seama celor care nu se conformaseră noii reguli au început să se facă tot soiul de glume.
Tradiţii diferite
În Franţa, Ziua Păcălelilor este cunoscută ca „Poisson d’avril” (în trad., „peşte de aprilie”). Unul dintre motive, spun specialiştii, ar fi că un peşte care nu a ajuns încă la maturitate este uşor de prins pentru că nu ştie să se descurce.
Totodată, mulţi au început să facă glume fizice pe această temă. Mai precis, când o persoană era neatentă, un farsor îi prindea pe spate un peşte din hârtie, după care striga „Poisson d’avril!“ Obiceiurile legate de Ziua Păcălelilor diferă de la o ţară la alta. De pildă, în Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Canada glumele trebuie făcute până la miezul zilei. Cei care fac o farsă după prânz intră automat în categoria păcăliţilor. În alte ţări, cum ar fi Irlanda, Franţa şi Statele Unite se pot face farse pe săturate din zorii zilei până la lăsarea nopţii.
În România, Ziua Păcălelilor este mai degrabă o „sărbătoare de import”, dar nu se poate spune cu exactitate de când a început aceasta să se răspândească. Antropologii spun că acest obicei se întâlneşte mai mult în mediul urban, în cel rural, Ziua Păcălelilor fiind oarecum necunoscută. Chiar şi aşa, obiceiul de a păcăli pe cineva la 1 Aprilie nu a pus stăpânire pe majoritatea orăşenilor.
Farsele, show de televiziune
Viorel Gaiţă este considerat promotorul emisiunilor axate pe farse din România. Realizatorul TV îşi aminteşte că totul a pornit dintr-o joacă, la începutul anilor ’90, când colabora la TVR2 cu Marina Almăşan. „Mi-a dat să fac o anchetă de stradă legată de un subiect serios. Mi-a venit ideea să arat cât de uşor pot fi manipulaţi oamenii. Întrebam «Dacă ar fi să votaţi, pe cine aţi alege?». Apoi, le spuneam că majoritatea persoanelor au indicat respectiva persoană şi nu iese bine sondajul. Dacă îi întrebam din nou, îşi schimbau părerea brusc”, povesteşte Viorel Gaiţă.
Ulterior, s-au născut anchete de stradă similare, iar întrebări de genul „Care sunt zonele erogene din România?” (în loc de zonele orogene) sau „Cine are cel mai ridicat nivel al libidoului” au făcut istorie. „Când am pus întrebarea cu libidoul, eram convins că toată lumea se va gândi la nivelul de trai”, spune Gaiţă. Şi nu s-a înşelat.
Românii, tot mai greu de păcălit
Gaiţă consideră că unele dintre emisiunile bazate pe farse care se difuzează în prezent depăşesc limita suportabilă a vulgarităţii. Pe de altă parte, românii sunt mai greu de păcălit acum.
„Am făcut recent o paralelă, reluând o parte din anchete. Diferenţa e că îmi ia mai mult timp. Oamenii sunt ceva mai informaţi”, apreciază Viorel Gaiţă. Astăzi, de 1 Aprilie, realizatorul TV nu exclude să le facă farse celor apropiaţi. Dar dacă va face acest lucru, spune el, va avea grijă ca toate glumele să fie inofensive.
Variante de farse

Scrumiera care tuşeşte
. Se activează în momentul în care ţigara este pusă în fantă. Preţ: 49,99 lei
Paharul cu coniac.Cu ajutorul acestui pahar, poţi să verşi coniac pe cine vrei. Preţ: 9,99 lei


Ceas oval cu sens invers
. Este destinat celor care vor să dea timpul înapoi. Preţ: 116,1 lei
Spectator, nu actor
Majoritatea oamenilor se dau în vânt după farse dacă nu sunt ei protagoniştii.

„Este mult mai uşor să fim spectatori decât actori”, a explicat psihologul Elisabeta Ilie. „Râdem la farsele altora pentru că percepem situaţia ca pe un spectacol. Când ni se face o farsă, suntem luaţi prin surprindere şi putem avea o stare de disconfort”, a adăugat Ilie. Farsele pot deveni de prost gust atunci când persoanei păcălite îi sunt atinse punctele sensibile.