UEFA pregătise în avans declarația prin care dădea vina pe fanii Liverpool pentru întârzierea finalei Ligii Campionilor

0
0

Declarația UEFA prin care învinuiește suporterii lui Liverpool pentru că au cauzat întârzierea startului finalei Ligii Campionilor de la Paris a fost pregătită cu mult timp înainte de ziua meciului, a aflat The Guardian.

Mesajul prin care UEFA dădea vina pe fanii Liverpool Foto EPA EFE
Mesajul prin care UEFA dădea vina pe fanii Liverpool Foto EPA EFE

Declarația, publicată pe marele ecran de la Stade de France, anunța că o întârziere a startului programat de la ora 21 a finalei dintre Liverpool și Real Madrid a fost cauzată de „sosirea târzie a fanilor”.

Declarația i-a înfuriat pe suporterii lui Liverpool, dintre care mii erau încă blocați în cozi haotice în afara stadionului, deși au sosit cu trei sau mai multe ore înainte startul programat al meciului. Aproximativ 15.000 de suporteri de la Liverpool au fost ținuți într-o coadă periculoasă,blocați la un punct de control al biletelor din perimetru, apoi li s-a interzis accesul la stadion prin turnichetele închise de stewarzi și de poliție.

Potrivit The Guardian, poliția din Paris a direcționat susținătorii lui Liverpool către un punct de control al biletelor folosind o rută alternativă care reprezenta un pericol cunoscut din 2016, care a implicat mii de oameni care au fost conduși printr-un tunel îngust sub autostrada A1. Un risc de strivire a apărut la coada de acolo și la turnichete care au fost închise perioade lungi de timp. Mulți suporteri de la Liverpool, care plătiseră până la 600 de lire sterline către UEFA pentru bilete, au suferit, de asemenea, din cauza intervenției brutale a forțelor de ordine, care au folosit inclusiv spray cu piper și gaze lacrimogene, precum și atacuri ale unor suporteri francezi.

Declarația care învinuiește sosirea întârziată a fanilor a fost stabilită în fazele de planificare ale meciului drept cea care ar fi urmat a fi folosită în cazul în care începerea meciului trebuia amânată, potrivit surselor The Guardian. La sfârșitul meciului, UEFA a făcut o a doua declarație, dând vina pe „mii de fani” din partea Lui Liverpool, care ar fi avut ​​„bilete false”, pentru întârzierea meciului.

Pentru mulți suporteri de la Liverpool, pericolele suferite la meci și cele două declarații ale UEFA care îi învinovățeau, au fost ecouri traumatizante ale dezastrului de la Hillsborough din 1989. Atunci, 97 de microbiști au fost uciși după ce au fost practic striviți din cauza neglijenței grave a poliției din South Yorkshire, dar forțele de ordine au dat și atunci vina pe fanii întârziați, fără bilet, pentru cauzarea dezastrului.

Ian Byrne, parlamentar britanic și suporter al lui Liverpool care a fost la meci, a declarat: „Mi se pare cu adevărat șocant și îngrozitor să aud că UEFA – confederația asociațiilor naționale de fotbal din Europa, inclusiv Federația Angliei – a avut o declarație pregătită în prealabil, care dă vina pe suporteri, ca o explicație standard pentru o întârziere a startului meciului. Să le faci asta suporterilor lui Liverpool după toate cele prin care am trecut mi se pare îngrozitor. Avem nevoie de răspunsuri complete cu privire la modul în care au fost luate toate aceste decizii.”

Ancheta UEFA, anunțată la două zile după finală, urmează să producă un raport până la sfârșitul lunii noiembrie. Pe 3 iunie, organizația a emis „scuze sincere” spectatorilor „care au trebuit să experimenteze sau să fie martori la evenimente înspăimântătoare și supărătoare în pregătirea finalei Ligii Campionilor UEFA... care ar fi trebuit să fie o sărbătoare a fotbalului european al cluburilor”. Cu toate acestea, UEFA nu a recunoscut ea însăși niciun eșec și nici nu și-a retras declarațiile care învinuiesc suporterii lui Liverpool.

The Guardian a trimis UEFA o serie detaliată de întrebări, despre declarații și decizia de a amâna startul cu 15 minute, dar forul a refuzat să răspundă. Un purtător de cuvânt a repetat scuzele și a spus: „UEFA nu va mai răspunde la întrebările dumneavoastră până la sfârșitul anchetei independente cu privire la evenimentele premergătoare finalei Ligii Campionilor UEFA de pe Stade de France, pe 28 mai 2022, la Paris”.

Se așteaptă ca echipa de anchetă să se întâlnească sâmbătă cu reprezentanții fanilor, inclusiv organizația fanilor lui Liverpool, Spirit of Shankly.

Mai multe - Sport

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite