Task-force FIFA: Luna noiembrie, cea mai bună pentru disputarea Mondialului din 2022. Cine convinge Europa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O imagine artistică a modului în care va arăta viitorul stadion din Doha. FOTO AP
O imagine artistică a modului în care va arăta viitorul stadion din Doha. FOTO AP

Desemnarea Qatarului drept gazdă a Mondialului din 2022 le-a dat celor de la FIFA bătăi cumplite de cap. Pe unele, legate de disputarea celei mai importante competiţii din lumea sportului într-o ţară cu temperaturi „imposibile“ în mijlocul verii, forul mondial încearcă să le rezolve. Un comitet desemnat chiar de FIFA a ajuns la concluzia că luna noiembrie este optimă pentru desfăşurarea competiţiei.

Pe 2 decembrie 2010, cei 22 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA au luat decizia de a acorda Mondialul din 2022 Qatarului. 

Pe lângă suspiciunile (sau certitudinile) legate de modalitatea frauduloasă în care micuţul stat arab a ajuns gazda unui Mondial, sau a condiţiilor inumane în care trăiesc muncitorii care ridică deja arenele de fotbal, o mare problemă a fost cea a perioadei în care se va desfăşura competiţia, una disputată, în mod tradiţional, în lunile de vară. 

Or, atunci, în Qatar, temperaturile sunt, în medie, în jur de 40 de grade Celsius (sau chiar mai mari). 

Olimpiada de Iarnă, Ramadanul, temperaturile...

Deşi petrodolarii organizatorilor ar garanta nişte stadioane super-climatizate, cu temperaturi medii de 23 de grade Celsius, situaţia nu le-a convenit celor de la FIFA. Care au desemnat un task-force, un comitet care să găsească cea mai bună soluţie proastă (în sensul că mutarea unui Mondial din luna tradiţională, iunie-iulie, oricum afectează cluburile de fotbal, mai ales pe cele europene). 

Aproape toate lunile anului au fost luate în calcul, dar multe variante au prezentat diverse impedimente. În lunile ianuarie-februarie 2022 e programată Olimpiada de Iarnă, în aprilie ar începe Ramadanul, din mai până în septembrie sunt temperaturi infernale în Qatar. 

Astăzi, şeicul Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal, şi unul dintre reprezentanţii task-force-ului FIFA, a oferit declaraţii presei britanice. Din care reiese că cea mai bună variantă ar fi ca Mondialul din 2022 să se dispute în noiembrie, sau de la sfârşitul lui noiembrie până la sfârşitul lui decembrie. A doua variantă ar fi însă prea apropiată de Sărbătoarea Crăciunului, dar şi de meciurile tradiţionale din această perioadă din prima ligă engleză, probabil cel mai puternic campionat din lume. 

Sugestia task-force-ului FIFA va fi supusă votului Comitetului Executiv al FIFA (singurul for care poate lua o decizie legată de CM), la Zurich, la Congresul din 19-20 martie, luna viitoare

UEFA ar vrea. Nu şi cluburile europene

Cum şeicul Salman bin Ebrahim Al-Khalifa e preşedintele Confederaţiei Asiatice, se presupune că nu sunt probleme din această parte a lumii, africanii şi-au dat şi ei OK-ul, prin vocea lui Junior Binyam, directorul de comunicare al Confederaţiei Africane (deşi Cupa Africii din 2023 se dispută de obicei în lunile ianuarie-februarie, deci va trebui mutată în altă perioadă). 

Pe continentul american nu se joacă meciuri în lunile noiembrie-decembrie, aşa că ar mai rămâne probleme doar cu Europa. Iar în acea perioadă, ligile importante de fotbal sunt în desfăşurare, la fel şi Liga Campionilor. 

Deşi forul UEFA a lăsat de înţeles, prin vocea preşedintelui Michel Platini, că susţine varianta unui Mondial desfăşurat iarna, cluburile strâmbă din nas. Au anunţat, prin vocea lui Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele Asociaţiei Cluburilor Europene, că ar fi de acord cu disputarea competiţiei în lunile aprilie-mai

Şi au susţinut că, dacă această variantă nu va fi posibilă, vor solicita daune şi compensaţii, dacă programul competiţional obişnuit le va fi dat peste cap şi vor exista reprogramări.  

Citeşte şi 

Cluburile de fotbal vor ca meciurile de la Mondialul din Qatar să se joace în aprilie

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite