Sorana Cîrstea, desființată după eliminarea de la Wimbledon: „Dacă era mai «bărbată» nu se făcea de râs”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wimbledon s-a încheiat pentru toate cele 4 românce prezente pe tabloul de simplu feminin. Ultima ”mohicancă” a noastră, Sorana Cîrstea a făcut un meci slab în turul 3 al turneului de la All England Club, în fața braziliencei Beatriz Haddad Maia, căreia i-a luat doar 4 game-uri: 2-6, 2-6.

Sorana Cîrstea, eliminată în turul 3 la Wimbledon. Foto Getty images
Sorana Cîrstea, eliminată în turul 3 la Wimbledon. Foto Getty images

Atât au aștepat jurnaliștii din Brazilia și intenauții, care au desființat-o pe Sorana, autoarea unei postări controversate făcute duminică. Realizatorii podcastului Copa Alem da Copa, al cărui cont de Twitter este urmărit de peste 150.000 de persoane, i-au făcut o caracterizare dură româncei: „Faceți bărbații din nou masculini. Faceți femeile din nou feminine. Faceți copii din nou inocenți. Postarea sexistă și homofobă a fost făcută duminică de jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea.

Slogan de extremă dreaptă

Postarea este destul de contradictorie pentru un sportiv, deoarece conform rolurilor de gen solicitate, femeile nici nu ar trebui să fie în sportul profesionist. Cu atât mai mult într-un moment de luptă pentru egalitate premii. Expresia care începe cu ‘faceți’ și se termină cu ‘din nou’ amintește de sloganul Trumpismului și mesajul său este același cu cel apărat de extrema dreaptă a SUA. Inclusiv asocierea dintre bărbați și femei care nu respectă rolurile de gen și presupusa pierdere a inocenței copilăriei.

Nu este prima dată când românca stârnește controverse pe circuit. Ea a declarat într-un podcast din 2022 că, spre deosebire de restul lumii, pentru ca femeile din Europa de Est să obțină sponsorizări bune este mai important să fie frumoasă decât numărul 1 în lume”, au scris jurnaliștii brazilieni.

Ironii pe rețelele sociale

Sorana Cîrstea nu a scăpat nici de ironiile contestatarilor, care au împânzit rețelele sociale: „Prea feminină Haddad Maia pentru ea!”, „Daca era ceva mai ‘bărbată’ nu se făcea de râs în halul asta”, „So(p)rana Sufletului Românesc se poate concentra acum pe propaganda auristă” sau „Nu-i nimic dacă pierzi, dar măcar nu mai deschide gura!”, au fost câteva dintre numeroasele reacții, pe Twitter, multe venite chiar din partea compatrioților săi.

Înainte de startul Wimbledon, Cîrstea a stârnit un val de furie pe rețelele de socializare, după ce a dezvăluit că preferă valorile tradiționale: „Faceți bărbații din nou masculini, fetele din nou feminine și copiii din nou inocenți”, a fost mesajul al Soranei, care a fost criticată pe toată durata turneului de la Wimbledon de fani, jurnaliști și reprezentanți ai comunității LGBTQI+, care s-au simțit jigniți de postarea româncei.

Sorana Cîrstea și Ana Bogdan au ieșit în turul trei la Wimbledon, în timp ce Irina Begu și Jaqueline Cristian au pierdut în runda a doua a turneului londonez.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite