Rusia a trecut de la gazda Mondialului la „pata neagră“ a lumii: Cine profită de o decizie istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artyom Dzyuba a jucat pentru Rusia la Mondialul din 2018, acasă, din postura de căpitanul echipei
Artyom Dzyuba a jucat pentru Rusia la Mondialul din 2018, acasă, din postura de căpitanul echipei

Ce diferenţă după 4 ani: în 2018, Rusia lui Vladimir Putin îşi flexa muşchii la nivel internaţional, găzduind al doilea cel mai mare eveniment sportiv după Jocurile Olimpice. Acum, ruşii sunt izolaţi şi loviţi de sancţiuni din toate direcţiile.

FIFA a oficializat, aşa cum era de aşteptat, excluderea naţionalei Rusiei din barajul de calificare pentru Mondialul din 2022. 

Decizia, anunţată deja de câteva zile, a venit şi cu o precizare importantă: Rusia nu va fi înlocuită de altă naţională! Ceea ce înseamnă că Polonia, care ar fi trebuit să întâlnească trupa pregătită de selecţionerul Valeri Karpin, va avansa direct la al doilea baraj de calificare, cel decisiv, în care va întâlni învingătoarea duelului Suedia - Cehia (24 martie, ora 21.45, Solna). 

Polonezii vor disputa „finala“ pentru CM 2022, acasă, la data de 29 martie. 

Totodată, FIFA a decis ca barajul Scoţia - Ucraina, programat iniţial pentru data de 24 martie, la Glasgow, să se joace, în vară, în luna iunie, la o dată care va fi stabilită, ulterior. Apoi, tot în luna iunie, învingătoarea acestei confruntări va întâlni fie Ţara Galilor, fie Austria, în deplasare, în partida cu biletele pentru CM 2022 pe masă.

Nemulţumiţi de decizia FIFA, ruşii au anunţat deja că vor merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, în încercarea de obţine anularea acestei hotărâri. 

Vorbim însă despre un demers cu şanse minime de reuşită, în condiţiile în care, în trecut, mai precis înainte de Euro 1992, fosta Iugoslavie a fost exclusă de la turneul final şi înlocuită cu Danemarca, tot din cauza războiului.

Rusia / Fosta URSS, la Cupa Mondială

Ediţie Rezultat

1958 Sferturi

1962 Sferturi

1966 Locul 4

1970 Sferturi

1982 Faza a doua a grupelor

1986 Optimi

1990 Grupe

1994 Grupe

2002 Grupe

2014 Grupe

2018 Sferturi

*Rusia a găzduit ultima ediţie a Mondialului, în 2018.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite