Presa din Ungaria: Maghiarii sunt îndreptățiți să se gândească la Transilvania dacă românii o fac despre Basarabia

0
Publicat:

Presa din Ungaria a reacționat după ce UEFA a anunțat sancțiunile de la meciul România – Kosovo, 2-0, FRF fiind amendată cu 52.000 de euro, iar meciul cu Andorra va avea o asistență formată numai din copii sub 14 ani.

Bannerele afișate de români, comentate de presa de la Budapesta. Foto Inquam
Bannerele afișate de români, comentate de presa de la Budapesta. Foto Inquam

Maghiarii au transmis, prin intermediul unui editorial publicat de Nemzeti Sport, că simțirile suporterilor români care consideră că „Basarabia e România” și „Kosovo e Serbia”, sunt identice cu cele ale fanilor din Ungaria, care încă sunt nostalgici după Transilvania. Jurnalistul Csinta Samu a considerat pedeapsa venită de la UEFA drept „o bagatelă”, dar comentariile sale pe marginea bannerelor afișate de fanii români sunt mai de interes.

„Faptul că istoria popoarelor care trăiesc în regiunea Europei Centrale de Est, încărcată cu tot felul de nemulțumiri reale sau percepute, este capabilă să producă manifestări similare și astăzi, nu este decât surprinzător pentru cei care nu locuiesc aici. Ultrașii români au extins imediat sfera, rimând afirmația «Basarabia e România» la mesajul semnului de propagare a «inexistenței» Kosovo.

Cine nu vrea unificarea e considerat trădător

Pe parcursul secolului care a trecut de la evenimentele din 1918, când Basarabia a devenit parte a României, diverse versiuni și interpretări ale celor întâmplate au concurat între ele. În discursul național românesc, răspunsul potrivit la întrebarea unificării sau anexării este unificarea, iar oricine se opune este un trădător. Zona care este aproximativ aceeași cu Republica Moldova de astăzi a fost adăugată Uniunii Sovietice după 1940”, scrie editorialistul.

Fanii maghiari așifează din când în când steagul Ungariei mari. Foto GSP
Fanii maghiari așifează din când în când steagul Ungariei mari. Foto GSP

El consideră astfel îndreptățită și părerea unor conaționali de-ai săi, care oftează după Transilvania, pierdută de Imperiul Austro-Ungar în favoarea României: ”În acest peisaj s-ar încadra și semnul care anunță apartenența Transilvaniei, dar, pe de o parte, nu merită să pierzi cuvinte pe dovezi și, pe de altă parte, de ce să discutăm oricum subiecte sensibile. Clarificarea în serie a abordării problemei Kosovo poate părea de neînțeles în acest context, dar dacă o privim din unghiul potrivit căruia nu există niciun motiv să punem la îndoială granițele Europei astăzi, nu mai este așa.

Ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești sau maghiare

Desigur, asta înseamnă că pentru mulți Kosovo va rămâne din punct de vedere emoțional o parte a Serbiei, așa cum ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești a Basarabiei sau a identității maghiare a Transilvaniei. A ne certa cu gusturile și emoțiile oricum este inutil, mesajele lumii noastre zgomotoase, vor costa federațiile naționale bani pentru mult timp de acum încolo. Numai Cel Prea Înalt poate să dețină informații semnificative despre ceea ce se întâmplă în inimi”, se arată în editorialul publicat de Nemzeti Sport.

Csinta Samu apreciază că sancțiunea primită de FRF este mică: ”Ei bine, pedeapsa anunțată miercuri a interzis doar accesul spectatorilor adulți la meciul împotriva Andorrei, și a impus o amendă de 52.000 de euro. O bagatelă, dacă ne gândim că ajungerea la Euro 2024 este aproape o chestiune de viață pentru naționala României, care încă își păstrează șansele de a se califica trecând de la un noroc la altul, deoarece unii membri ai ultimei mari generații de jucători, văzând jocul lipsit de speranță, susțin direct sfârșitul sportului. Ceea ce, desigur, este ficțiune, dar indică în mod clar starea de spirit apocaliptică”.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite