Partidele cu Elveția și România, în aer. Nimeni nu își asumă găzduirea Israelului, de frica atentatelor

0
Publicat:

Conflictul dintre Israel și gruparea Hamas a dat peste cap și grupa I preliminară a Euro 2024, unde naționala lui Alon Hazan se bate cu România și cu Elveția la calificarea la turneul final din Germania. Cum Israelul nu poate găzdui cele două meciuri decisive în propria țară, întâlnirile ar trebui să aibă loc pe teren neutru. Sunt vehiculate mai multe variante, însă nimeni nu dă un răspuns ferm, din cauza riscului maxim de securitate.

Meciul Israel - România poate decide soarta calificării la Euro 2024. Foto Sportpictures
Meciul Israel - România poate decide soarta calificării la Euro 2024. Foto Sportpictures

Inițial s-au vehiculat variantele Grecia sau Cipru, însă oficialii federației israeliene și-ar dori ca partidele contra liderului grupei de calificare la Euro 2024 și contra noastră să se joace în Germania, la München, o altă variantă fiind un oraș din Polonia. Numai că locul final ales de federația de la Tel Aviv depinde de răspunsurile potențialelor gazde, care întârzie. Semnele nu sunt prea bune pentru israelieni, pentru că, decamdată, nimeni nu își asumă găzduirea unor meciuri cu risc maxim de atentate, în condițiile în care Europa fierbe.

Naționala din Țara Sfântă avea deja probleme, fiind însoțită la meciuri de numeroase trupe Mossad, care-i asigură securitatea, după cum am văzut chiar la meciul de la București, unde jucătorii au fost păziți de agenți cu mitralierele la vedere. Însă după izbucnirea conflictului sângeros cu Hamas, jucătorii Israelului au devenit o țintă și mai însemnată pentru teroriști, care vor să răzbune bombardarea și iminenta invazie a Fâșiei Gaza.

Cu porțile închise

Așa că puține state își pot asuma responsabilitatea găzduirii unor partidele ale Israelului, mai ales în condițiile în care populația arabă din Europa s-a răsculat și manifestează în aproape toate marile orașe, iar riscul unor atentate este la nivel extrem de ridicat. Iar în Germania furia susținătorilor Palestinei este și mai mare, după ce cancelarul Olaf Scholz a anunțat că oricine își va declara sprijinul pentru Hamas va fi automat expulzat din țară.

Cum meciurile trebuie totuși să se joace, probabil că se găsi până la urmă un stadion disponibil, care să întrunească atât condițiile puse de gazde, cât și de organele de securitate israeliene. Conform presei de la Tel Aviv, acestea din urmă vor decide în proporție de 100% ca întâlnirile cu Elveția și cu România să se desfășoare fără public, cu porțile închise, pentru a limita riscurile unor evenimente tragice.

4 meciuri în 10 zile

Situația din Țara Sfântă face ca ultimele meciuri ale Israelului să fie guvernate de incertitudine. Un singur lucru este sigur: UEFA vrea ca în luna noiembrie toate partidele din grupe să fie încheiate și toate națiunile calificate la turneul final din Germania să fie cunoscute. Astfel, Israel va fi nevoită să joace 4 meciuri în doar 10 zile

UEFA nu a stabilit exact data partidei din Kosovo, dar jurnaliștii de la Tel Aviv susțin că singura zi disponibilă pentru această restanță este 12 noiembrie. Ar fi o nouă lovitură pentru contracandidata României la calificarea la Euro, pentru că această dată nu este în calendarul UEFA, astfel că echipele de club la care evoluează israelienii nu sunt obligate să elibereze jucătorii pentru națională. Federația speră doar să găsească înțelegere în rândul acestora. Pentru România, e o sabie că două tăișuri pentru că și Kosovo se va afla în aceeași situație și cei mai importanți jucători ai naționalei pot fi blocați de cluburile de care aparțin și care au meciuri de campionat.

După întâlnirea de la Priștina, pentru Israel urmează alte trei meciuri de foc, în doar 10 zile: pe 15 și 18 noiembrie vor întâlni Elveția și România, pentru ca pe 21 să încheie calificările în Andorra.

Program Israel în preliminariile EURO 2024

12 noiembrie, ora 21.45: Kosovo - Israel (Priștina) - dată neconfirmată de UEFA

15 noiembrie, ora 21.45: Israel - Elveția (locație necunoscută)

18 noiembrie, ora 21.45: Israel - România (locație necunoscută)

21 noiembrie, ora 21.45: Andorra - Israel (Andorra la Vella)

Preliminarii Euro 2024, grupa I

1. România 8 4 4 0 13-4 16

2. Elveția 7 4 3 0 20-8 15

3. Israel 6 3 2 1 7-7 11

4. Kosovo 7 1 4 2 8-8 7

5. Belarus 8 1 3 4 7-14 6

6. Andorra 8 0 2 6 3-17 2

*Primele două clasate vor merge la Euro 2024.

Programul grupei până la finalul campaniei

*15 noiembrie: Israel – Elveția

*18 noiembrie: Belarus – Andorra, Elveția – Kosovo, Israel – România

*21 noiembrie: România – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo - Belarus

*Meciul Kosovo – Israel urmează să fie reprogramat de UEFA.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite