Olăroiu, vecin cu Brad Pitt şi cu David Beckham, pe locul 8 în Top-ul celor mai bine plătiţi antrenori din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Olăroiu a cucerit 7 trofee în Asia
Cosmin Olăroiu a cucerit 7 trofee în Asia

Contractul semnat cu Al-Ahli Dubai l-a transformat pe Cosmin Olăroiu în cel mai bine plătit om din sportul românesc. „Adevărul“ prezintă filmul unei licitaţii în care s-au aruncat sume ameţitoare.

În România, trecerea lui Cosmin Olăroiu de la Al-Ain la Al-Ahli nu spune mare lucru microbistului de rând, învăţat de la „specialiştii“ de serviciu că „cine se duce la arabi antrenează <<cămile>>“.

Dincolo de ironii, concret, acest „transfer“ al lui Oli a însemnat că:

*Un antrenor român de 44 de ani l-a înlocuit pe spaniolul Quique Sanchez Flores, fost la Atletico Madrid, Benfica şi Valencia, tehnician pe care l-a şi învins în ultimul sezon, în lupta pentru titlu, în Emirate.

*Fostul antrenor al Stelei a devenit cel mai bine plătit om din sportul românesc, dar şi cel mai bine cotat antrenor din zona Golfului Persic.

Având în vedere aceste coordonate, anunţul trecerii lui Oli de la Al-Ain la Al-Ahli – a schimbat campioana cu vicecampioana – a explodat în Emirate, fiind subiectul zilei. Prin comparaţie, e ca şi cum Laurenţiu Reghecampf ar părăsi Steaua pentru a semna cu cea mai mare rivală a roş-albaştrilor, Dinamo.

Tocmai de aceea, presa arabă a dedicat spaţii generoase acestei mutări la baza căreia a stat o licitaţie în care s-au aruncat sume ameţitoare.

Al-Ain a ezitat şi a plătit scump

Ajuns în Emirate în 2011, Cosmin Olăroiu a metamorfozat o echipă care, în momentul sosirii sale, tocmai evitase retrogradarea cu mari emoţii, în penultima etapă. Cu Oli pe bancă, Al-Ain a fost supranumită „Barcelona arabă“ şi a câştigat două titluri consecutive şi o Supercupă. În ciuda acestor rezultate, cei de la Al-Ain au ezitat să grăbească prelungirea contractului lui Oli. 

Mai mult, când au demarat negocierile, una s-a vorbit, alta s-a trecut în acte, cu clauze care l-au supărat pe tehnicianul de 44 de ani. Imediat, pe fir a intrat Al-Ahli Dubai, iar, potrivit jurnaliştilor de la „Al-Bayan“, din acest moment lupta era pierdută de Al-Ain.

Au cedat la opt milioane de euro

Ambele formaţii şi-au trimis reprezentanţii la Bucureşti pentru negocieri. Cei de la Al-Ain s-au folosit mai mult de argumente sentimentale. În schimb, oferta lor financiară s-a oprit la un contract pe doi ani, în valoare de opt milioane de euro.

De partea cealaltă, disperaţi să câştige un titlu după cinci ani, oficialii lui Al-Ahli au spulberat oferta rivalilor punând pe masă un contract pe trei ani, în valoare de 12 milioane de euro, la care se adaugă bonusuri generoase de performanţe, dar şi o vilă de trei milioane de euro în celebra Insulă Palm din Dubai!

Pus în faţa celui mai mare contract din cariera sa de antrenor, Oli s-a întâlnit, marţi seară, la Paris, cu reprezentanţii lui Al-Ahli şi a semnat documentele care l-au transformat în cel mai bine plătit om din istoria sportului românesc!

Debutează într-un meci cu Al-Ain

Plecarea lui Olăroiu de la Al-Ain la Al-Ahli a inflamat spiritele în Emirate, în condiţiile în care există o rivalitate uriaşă între cele două grupări. Ca o ironie a sorţii, românul va debuta la noua sa echipă chiar într-un meci cu Al-Ain, în Supercupa Emiratelor, care se va juca la 30 august.

Îl va avea pe Cannavaro în staff

Pe lângă Cătălin Necula, Gabriel Caramarin (secunzi), Eugen Nae (antrenor cu portarii) şi Ferdinando Hippoliti (preparator fizic), din stafful lui Cosmin Olăroiu va face parte şi Fabio Cannavaro, căpitanul care a condus Italia spre titlu la Mondialul în 2006. Fostul stoper şi-a încheiat cariera de jucător la gruparea din Dubai în 2011, iar de atunci a rămas la dispoziţia clubului din postura de consultant.

Rădoi rămâne pe loc

Oli nu-l va putea lua după el şi pe Mirel Rădoi. Motivul? La Al-Ahli sunt, în acest moment, cinci stranieri din afara Asiei: portughezii Hugo Viana şi Quaresma, camerunezul Emana (revine după ce a fost împrumutat), chilianul Luis Jimenez şi brazilianul Grafite. Doi dintre aceştia trebuie să plece, întrucât fiecare club poate folosi doar trei stranieri din afara Asiei.

500

de mii de euro e prima stabilită, în cazul în care Olăroiu va câştiga titlul cu Al-Ahli. La Al-Ain, ar fi luat 300.000 de euro.

Top salarii antrenori români

1- Cosmin Olăroiu (Al-Ahli) 5.000.000* 

2- Mircea Lucescu (Şahtior) 3.000.000 

3- Dan Petrescu (Dinamo Moscova) 2.500.000 

4- Dorinel Munteanu (Kuban Krasnodar) 1.500.000

5- Răzvan Lucescu (El-Jaish) 800.000 

6- Ladislau Boloni (Al-Khor) 600.000

*sumele sunt exprimate în euro

A urcat pe locul 8 în lume, peste Villas-Boas

Contractul pe care l-a semnat cu Al-Ahli Dubai nu numai că l-a propulsat pe Oli în fruntea oamenilor din sportul românesc, dar l-a făcut şi unul dintre cel mai bine plătiţi antrenori din lume la nivel de cluburi! 

Cel mai bine plătiţi antrenori de club din lume

1- Guardiola (Bayern Munchen) 17.000.000

2- Lippi (Guangzhou Evergrande) 10.200.000

3- Mourinho (Chelsea) 10.000.000

4- Wenger (Arsenal) 8.800.000

5- Hiddink (Anji) 7.800.000

6- Ancelotti (Real Madrid) 7.000.000

7- Vilanova (Barcelona) 6.000.000

8- Olăroiu (Al-Ahli) 5.000.000

9- Moyes (Man. United) 4.700.000

10- Villas-Boas (Tottenham) 4.200.000

*sumele sunt exprimate în euro şi reprezintă salariul pe un sezon

**Olăroiu va încasa 15 milioane de euro în trei ani: 12 milioane din salariu, plus o vilă de trei milioane de euro

  

Ia de cinci ori mai mult decât Ando

De-a lungul anilor, Al-Ahli Dubai a fost antrenată şi de Ilie Balaci (2003-2005) şi de Ioan Andone (2009). „Fălcosul“ a primit un contract de un milion de dolari, aproximativ 800.000 de euro, însă a fost demis după cinci luni din cauza rezultatelor slabe. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite