O pierdem pe Cristina Neagu. Adio salariu de 20.000 de euro pe lună plătit din bani publici

0
Publicat:

Liga Florilor a devenit un El Dorado pentru multe dintre handbalistele de top ale lumii. Asta pentru că salariile oferite de cluburile românești sunt cele mai mari de pe glob! Problema este că, în majoritatea cazurilor, remunerațiile acestora se fac din bani publici. Cel mai elocvent exemplu este al Cristinei Neagu, ani la rând cea mai bună handbalistă de pe planetă. Ea primește 20.000 de euro pe lună de la CSM București.

Cristina Neagu joacă la CSM București din 2017. Foto Red Bull
Cristina Neagu joacă la CSM București din 2017. Foto Red Bull

Însă „revoluția fiscală“ a Guvernului, menită să mențină deficitul bugetar la maximum 5,5% din PIB, va afecta și cluburile sportive. Nicio grupare din România nu va putea plăti un jucător/antrenor cu mai mult de 6.000 de euro/ lună, din bani publici.

Proiectul de lege prevede că „începând cu anul 2024 contractele de activitate sportivă încheiate potrivit legii nu pot depăși onorariul/ remunerația alocată din fonduri publice, indiferent de natura și denumirea acestora, echivalent a două indemnizații acordate pentru funcția de demnitate publică de președinte al consiliului județean“.

Asta înseamnă 6.000 de euro. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și va afecta salariile încheiate după această dată, nu și pe cele aflate în vigoare. Dacă vor dori să plătească sportivii cu mai mult de 6.000 de euro pe lună, începând de anul viitor, cluburile vor fi nevoite să atragă bani din mediul privat pentru a completa salariile.

Cea mai bună handbalistă a lumii ia 20.000 de euro pe lună

În cazul Cristinei Neagu, vedeta echipei CSM București, club finanțat de Primăria Capitalei, contractul acesteia expiră în iunie 2024. Dacă vor să prelungească înțelegerea cu jucătoarea desemnată de 4 ori cea mai bună handbalistă a lumii, clubul bucureștean va putea să-i plătească numai 6.000 de euro pe lună. Restul până la 20.000 de euro, cât este salariul actual al lui Neagu, va trebui finanțat din surse externe private sau sponsorizări. Pentru un an, CSM București ar avea nevoie de 168.000 de euro în plus, numai pentru remunerația Cristinei.

Cum probabil este exclus ca sportiva să renunțe la o sumă atât de mare, scenariul previzibil este ca ea să-și găsească o echipă din afară, care să-i accepte cât de cât pretențiile financiare. Spunem că nu va renunța la bani având în vedere declarațiile acesteia date în urmă cu mai multă vreme: „Ştiu că există această discuţie, se vorbeşte despre salariul meu. M-a deranjat lucrul ăsta la început. A fost o chestiune destul de stresantă.

Nu e neapărat treaba mea de unde vin banii clubului. Eu am semnat pe un salariu, prin ceea ce fac pentru echipă merit fiecare euro din acel salariu. Asta e datoria mea. Să joc pentru echipă, nu să ştiu de unde vin banii. Toate echipele de handbal sunt sponsorizate din bani publici. Nu ştiu de ce se vorbeşte doar de salariul meu. Şi celelalte jucătoare sunt plătite din bani publici“.

CSM București și Rapid, cele mai afectate

Nu numai Cristina Neagu este afectată de legea Executivului. Tot la CSM București, Crina Pintea încasează lunar în jur de 11.000 de euro. Așadar, clubul Primăriei ar trebui să găsească și pentru ea 60.000 de euro anual, bani privați, pentru a egala salariul actual. Asta dacă i se va oferi o prelungire a contractului, care expiră tot în iunie 2024.

La Rapid - club sprijinit de Ministerul Transporturilor -, situația e mai puțin îngrijorătoare. Sorina Grozav primește 7.000 de euro/lună, diferența nefiind atât de mare încât să nu poată fi acoperită din surse private. În cazul olandezei Estavana Polman, lucrurile stau un pic diferit, partenera fostului star al fotbalului batav Rafael van der Vaart având aproximativ 10.000 de euro/lună, la fel ca Orlane Kanor.

11 jucătoare străine are în lot CSM București, față de 8 românce

Am vorbit mai sus mai mult de jucătoarele din România, dar se vor „cerne“ și cele străine, cu care Liga Florilor s-a ticsit de ani buni. Astfel va putea fi rezolvată și o problemă cu care handbalul românesc se confruntă de ceva vreme. Formațiile angrenate în cupele europene au mers bine spre foarte bine în sezoanele precedente, dar la nivel de națională lucrurile au stat prost.

După ce nu vor mai putea să plătească salarii mari vedetelor din străinătate, cluburile vor fi nevoite să apeleze la jucătoare din România și astfel handbalul nostru va crește. Ba mai mult, așa vor putea respecta și Legea Novak, care stipulează că o echipă trebuie să fie formată din cel puțin 40% jucători români pe tot parcursul partidei.

Top salarii CSM București

1. Cristina Neagu – 20.000 de euro pe lună

2. Grace Zaadi – 14.000 de euro

3. Emilie Arntzen – 12.000 de euro

4. Crina Pintea – 11.000 de euro

5-6. Laura Glauser, Elisabeth Omoregie – 10.000 de euro

Top salarii Rapid București

1-2. Estavana Polman, Orlane Kanor – 10.000 de euro

3-4. Eliza Buceschi, Denisa Dedu – 8.000 de euro

5. Sorina Grozav – 7.000 de euro

„Aducem străini, dar nu ajutăm handbalul așa. La rezultate mincinoase rezultă imediat clasamente mincinoase. Soluția corectă ar fi depunctarea echipelor care nu respectă Legea Novak.“ – Gheorghe Tadici, antrenor
„Având în vedere că e din bani publici, e puțin exagerat. România plătește cele mai mari salarii din lume la handbal.“ – Radu Voina, fost mare internațional de handbal

Final Four, un vis interzis

Aducerea vedetelor handbalului mondial în România a fost la un moment dat benefică. În 2016, CSM București a câștigat Liga Campionilor, după o victorie spectaculoasă chiar pe terenul rivalei Györ. După care a început regresul, chiar și cu mari vedete în echipă. Anul trecut, atât „tigroaicele“, cât și Rapid s-au oprit în sferturile de finală ale competiției, pentru ca în acest sezon cele două reprezentante ale României să aibă un debut nefast: câte o victorie și două înfrângeri în faza grupelor, semn că mult visatul Finar Four e deocamdată la mare distanță de posibilitățile lor.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite