"Nu voi băga niciodată Rapidul în insolvenţă", spunea Copos în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Copos, un patron care împrumută clubul Rapid FOTO: ADEVĂRUL
George Copos, un patron care împrumută clubul Rapid FOTO: ADEVĂRUL

Tribunalul Bucureşti a admis cererea clubului Rapid de a intra în insolvenţă, măsură prin care se speră salvarea clubului. În urmă cu o lună, Copos se "jura" că nu va aduce niciodată Rapidul în această situaţie.

În urma acestei decizii, Tribunalul Bucureşti va numi şi un administrator judiciar. Acesta va alcătui un plan de redresare financiară, urmând să încerce să echilibreze balanţa cheltuielilor în raport cu încasările. Totodată, trebuie găsite soluţii pentru plata datoriilor cifrate în acest moment la 29 de milioane de euro, dintre care 21 de milioane sunt fix către George Copos.  Rapid nu va juca timp de doi ani în cupele europene. 

Tot Copos e principalul beneficiar

Prin această măsură, aşa-zisul patron al clubului împuşcă mai mulţi iepuri dintr-odată. În această iarnă, se va eschiva de la plata unor salarii uriaşe. Speriaţi de ceea ce se întâmplă la Rapid, 10-12 jucători şi-au depus deja memorii pentru a deveni liberi de contract. Scăpând de ei, Copos va face economii importante. 

Apoi, clubul va începe să returneze din datorii pe măsură ce vor intra bani în conturi. Cea mai importantă sursă o reprezintă drepturile TV, a doua tranşă urmând a fi virată în luna ianuarie.

În plus, Copos nu va mai putea fi arătat cu degetul, întrucât de club nu se mai ocupă el, ci acel administrator judiciar. 

Întrebare pentru Copos: unde sunt cei 30 de milioane de euro din transferuri? 

Despre George Copos se spune că e cam singurul patron din Liga I care e “pe zero” din punctul de vedere al balanţei financiare. Venit la Rapid în 1992, bossul de la ANA a privit dintotdeauna fotbalul ca pe o afacere, iar clubul a fost tot timpul o societate menită trăiască pe picioarele sale. Nu că aceasta ar fi ceva rău.

Deranjează doar insistenţa patronului rapidist de a-şi “striga” sărăcia, în condiţiile în care sumele pe care le-a obţinut din vânzarea jucătorilor se cifrează, estimativ, la 35 de milioane de euro.

În ultima sa declaraţie, Copos a precizat că a băgat “40-50 de milioane în club”, ceea ce poate fi real, dar nu spune şi câţi bani a scos. Pentru că, pe lângă vânzările de jucători, s-au mai încasat bani din sponsorizări, drepturi TV, bilete şi alte venituri.

Cert este că George Copos nu a “donat” aceşti bani clubului Rapid, ci a împrumutat clubul. De aceea, în acest moment, cine vrea să preia Rapidul trebuie să plătească datoriile societăţii, iar cele mai mai mari datorii sunt chiar către George Copos!

Iată ce spunea în noiembrie

Copos afirma cu doar o lună în urmă că intenţionează să ţină clubul pe linia de plutire până la găsirea unui alt investitor. “N-am băgat şi nici nu voi băga niciodată Rapidul în insolvenţă. Nu se poate vorbi de insolvenţă sau de faliment la Rapid. Astea sunt discuţii fără rost, minciuni pe care unii şi alţii le promovează în mass-media. Eu ce am spus mereu a fost faptul că m-am săturat şi că pur şi simplu nu mai pot. Este decizia mea de a mă retrage de la Rapid. Poate vom găsi o soluţie să prea cineva clubul. Iar asta o vom face elegant. Eu mi-am făcut datoria faţă de Rapid, nu contează că am cheltuit 40-50 de milioane de euro, dar nu mai pot”, a afirmat rapidistul.


Datorii la jucători

În ultimii ani, Rapidul n-a mai câştigat nimic şi n-a făcut mare brânză în Europa. Tocmai de aceea, Copos n-a putut să mai vândă aşa de bine ca în anii precedenţi. Tocmai câştigarea titlurilor din 1999 şi 2003 i-au adus în trecut profituri generoase. Acum, Copos a oferit salarii mari unor jucători, în speranţa că va lua campionatul, strategie ce se dovedeşte falimentară. Fotbaliştii sunt neplătiţi de luni bune, echipa e la pământ.

Cei mai importanţi fotbalişti vânduţi de Copos

Cristi Săpunaru Porto  6.000.000

Ionuţ Mazilu Dnepr  3.500.000

Daniel Niculae Auxerre 3.300.000

Alexandru Ioniţă FC Koln 2.500.000

Bogdan Lobonţ Ajax Amsterdam 2.000.000

Florin Bratu Galatasaray  2.000.000

Daniel Pancu Cesena , Beşiktaş  2.800.000

Ranko Despotovici Murcia 1.800.000

Lucian Marinescu Salamanca 1.200.000

Jean Barbu Numancia 1.000.000

Adrian Iencsi Spartak 1.000.000

Răzvan Raţ Şahtior 1.000.000

Marius Măldărăşanu Beşiktaş 900.000

Marius Şumudică Maritimo 800.000

Ştefan Nanu Vitesse 600.000

Ionel Ganea Stuttgart 600.000

Cristi Dulca Poohang Steelers 500.000

Constantin Schumacher Chonqging 500.000

Total: 32.000.000 de euro @ Sumele sunt estimative şi sunt exprimate în euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite