Naşul a decis: „Să vină Oli!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Lucescu jr, antrenorul ales de Ionuţ Lupescu, a dus România printre cele mai slabe naţionale din Europa, Mircea Sandu se va implica direct în numirea noului selecţioner. Prima opţiune e Olăroiu. Oli face parte din noua generaţie de antrenori, dar e experimentat, a promovat tineri, a mers din succes în succes şi a confirmat la nivel internaţional.

„Voi pleca în momentul în care nu o să mai avem şanse de calificare la Euro 2012", a spus, în repetate rânduri, Răzvan Lucescu. Eşecul de la Zenica „a îndeplinit" această „condiţie" pusă de Lucescu jr pentru a renunţa la postul său. Totuşi, declaraţiile de după meci au demontat ideea unei schimbări iminente pe banca tehnică. „Nu vorbesc acum despre demisie", a aruncat-o Răzvan. „Am spus tot timpul că tragem linie după partida cu Bosnia, de la Bucureşti, de la 3 iunie", a completat Ionuţ Lupescu.

Se tem de Luxemburg!

Aceste declaraţii au avut un singur scop: să calmeze spiritele înainte de meciul cu Luxemburg, de mâine. Orice alt rezultat în afară de o victorie ar da o nouă dimensiune dezastrului care a devenit această campanie. De altfel, Lupescu a admis că e îngrijorat în privinţa partidei de la Piatra-Neamţ: „Doamne fereşte, să nu câştigăm!". Odată ce va fi „bifată" acţiunea Luxemburg, Răzvan Lucescu se va despărţi de tricolori. De aceea, Mircea Sandu are deja în cap numele noului selecţioner: Cosmin Olăroiu. „Adevărul" vă explică motivele pentru care Oli a ajuns primul nume pe lista preşedintelui FRF.

Chiar dacă are 41 de ani, fiind destul de tânăr pentru un tehnician, Olăroiu a acumulat deja o experienţă bogată, având şi un CV impresionant. El antrenează de 11 ani. „La mine, n-a existat nicio zi de pauză. Azi am renunţat la cariera de jucător, iar de a doua zi am devenit antrenor", obişnuieşte să spună Oli.

O altă calitate a lui Olăroiu este faptul că a mers din succes în succes. Numai în ultimii patru ani a cucerit patru trofee. Mai mult, a confirmat atât pe plan intern, cât şi internaţional. A dus Steaua până în semifinalele Cupei UEFA, cea mai mare performanţă a unui club din România după Revoluţie, apoi a calificat trupa din Ghencea în grupele Ligii Campionilor după ce Liga I nu mai avusese niciun reprezentant în această competiţie timp de zece ani, iar în străinătate, a câştigat cupe şi campionate în Arabia Saudită şi în Qatar.

Mirel Rădoi ar reveni la echipa naţională

Într-un interviu acordat „Adevărul" înainte de partida cu Bosnia, Olăroiu a explicat cum vede el reconstrucţia naţionalei, în cazul unui eşec la Zenica. „Trebuie să acordăm mai mult credit tinerilor. Totuşi, asta nu înseamnă să renunţăm la Mutu şi Chivu. Orice echipă are nevoie de nişte piloni, nişte fotbalişti cu personalitate care să adune grupul. Sincer, mie mi se pare că şi aşa am jucat prea multe meciuri fără oameni importanţi ca Mutu şi Rădoi. Nu e OK!", a afirmat tehnicianul. În cazul numirii lui Oli ca selecţioner, Rădoi va reveni la lot.

„Kaiserul", trecut pe linie moartă?

Compromiterea şanselor de calificare la Euro 2012 a creat două tabere la FRF. Înainte de meciul cu Bosnia, „ruptura" dintre Mircea Sandu şi Răzvan Lucescu a ieşit la iveală din cauza declaraţiilor celor doi.
Dacă „Naşul" a spus răspicat că naţionala va trebui să obţină şase puncte din „dubla" cu Bosnia şi Luxemburg, în schimb, selecţionerul a afirmat că obiectivul său e să ia patru puncte.

Eşecul de la Zenica a „răcit" relaţiile şi între preşedintele FRF şi susţinătorul numărul 1 al lui Lucescu jr, Ionuţ Lupescu. Aşa cum „Naşul" a recunoscut, directorul general al federaţiei a fost cel care s-a ocupat de găsirea şi numirea unui nou selecţioner după plecarea lui Victor Piţurcă. „Kaiserul" a garantat pentru Răzvan Lucescu şi chiar a vorbit despre prelungirea contractului acestuia în momentele în care rezultatele nu justificau acest lucru. Iritat, Sandu este hotărât să se ocupe acum personal de găsirea unui înlocuitor pentru Lucescu jr, ceea ce până acum intra în atribuţiunile lui Lupescu. De altfel, „Naşul" va fi cel care va purta negocierile cu Olăroiu în perioada următoare.

6 trofee a câştigat Cosmin Olăroiu ca antrenor: titlul şi Supercupa României cu Steaua, un titlu şi două Cupe ale Coroanei Prinţului cu Al-Hilal (Arabia Saudită) şi Cupa Stelelor cu Al-Sadd (Qatar).


Are două oferte de trei milioane de dolari

Pentru prima dată după mulţi ani, Cosmin Olăroiu n-a preluat o echipă, imediat după despărţirea de alta. „Am simţit nevoia de o pauză după 11 ani de muncă non-stop", a spus tehnicianul care a demisionat de la Al-Sadd, după ce a câştigat Cupa Stelelor Qatarului în luna decembrie. Oli are două oferte de la Al-Hilal (Arabia Saudită) şi Al-Jazira (Emirate), fiecare formaţie propunându-i un contract de peste trei milioane de dolari. Totuşi, Olăroiu pare tentat să renunţe la „petrodolarii" arabilor, el spunând, în repetate rânduri, că visează să antreneze într-o zi naţionala României.


Planul B: Piţurcă, Petrescu sau Dorinel

Victor Piţurcă,Dan Petrescu,Dorinel Munteanu

image

Mircea Sandu va demara negocierile cu Cosmin Olăroiu în următoarele zile. Totuşi, în cazul în care aceste tratative nu se vor finaliza cu
semnarea contractului, „Naşul" are şi alte trei nume pe lista sa: Victor Piţurcă, Dan Petrescu şi Dorinel Munteanu.

Dintre cei trei, angajarea lui Piţi ar fi cea mai uşoară, având în vedere că este liber de contract şi că a mai avut rezultate bune ca selecţioner. Este greu de crezut că, în acest moment, Dan Petrescu şi Dorinel Munteanu îşi vor abandona proiectele de la Kuban Krasnodar, respectiv Oţelul Galaţi. De altfel, la finalul partidei de la Zenica, Victor Piţurcă
a fost cel mai „zgomotos" personaj dintre cei care se află pe lista de „rezerve", în cazul în care Oli refuză propunerea FRF.

Piţi a făcut turul televiziunilor, a pus tunurile pe Răzvan Lucescu, a criticat selecţia şi a spus, mai în glumă, mai în serios, că ar reveni la prima reprezentativă. „Când ne mai calificăm? Staţi să mai treacă opt ani, să revin eu. Acum ar fi prea repede să mă întorc. Poate lumea s-a plictisit de Piţurcă. Eu am făcut o echipă şi am calificat-o, dar am fost pus la zid", afirmat cel care a dus naţionala la Euro 2008.

„Bosnia e mult mai valoroasă decât noi. Când aduci mai mulţi fotbalişti care nu evoluează la echipele lor de club şi îi bagi în teren, faci o mare greşeală. Nu poţi să-ţi permiţi la naţională să faci asta! Florescu, Deac, Marica şi Ropotan nu au meciuri în picioare, iar asta s-a văzut în repriza a doua. Sunt convins că, dacă va veni alt selecţioner, va renunţa la jumătate dintre cei care sunt acum în lot", a concluzionat Piţi.

" Naţionala o voi califica eu, dar peste opt ani, când voi reveni ca selecţioner. Acum e prea devreme să mă întorc.''
Victor Piţurcă
fost selecţioner România

Măcar la „masa verde" să-i batem!

Peste câteva zile, ruşinosul 1-2 de la Zenica s-ar putea transforma într-un 3-0 pentru „tricolori"! Este decizia pe care UEFA o va lua la 1 aprilie în cazul în care federaţia bosniacă nu-şi va schimba statutul multietnic.

De altfel, aceasta pare să fie ultima speranţă a federalilor români de a menţine naţionala lui Răzvan Lucescu în cursa pentru calificarea la Euro. „Vă felicit pentru victorie, dar aveţi grijă să nu fie ultima!", le-a transmis preşedintele FRF, Mircea Sandu, adversarilor noştri de sâmbătă. Şedinţa decisivă a Federaţiei de la Sarajevo va avea loc mâine, însă şansele ca cele trei părţi (croată, sârbă şi musulmană) să ajungă la o înţelegere sunt destul de reduse. Dacă lucrurile nu se vor schimba, atunci toate meciurile Bosniei din această campanie vor fi considerate pierdute cu 0-3. Vor fi avantajate echipele care au pierdut deja puncte în faţa lui Dzeko şi compania, adică România (1-2), Luxemburg (0-3) şi Albania (1-1).

Ne-au ajutat şi „indirectele"

Pe lângă situaţia delicată a Bosniei, România a mai rămas teoretic în cursa pentru locul secund mulţumită paşilor greşiţi făcuţi de
contracandidate. Ultima mână de ajutor am primit-o de la albanezi, care au învins sâmbătă Belarusul (1-0). Astfel, cele două naţionale pot fi ajunse cu uşurinţă de „tricolori" cu victorii în meciurile directe din toamnă. Din păcate, la cum arată clasamentul actual, nu mai depindem doar de noi: chiar dacă batem tot până la final, avem nevoie ca Bosnia să se mai împiedice pe parcurs. Singura speranţă de calificare a României se leagă de suspendarea Bosniei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite