Luptă în 4 pentru cupele europene. Cine are cele mai mari șanse să prindă o poziție în Conference League

0
Publicat:

FCSB putea deveni campioana României încă din această etapă, dacă învingea Rapidul, iar Universitatea Craiova s-ar fi împiedicat de Sepsi aseară. Liderul nu a reușit să treacă de rivala din Giulești, iar oltenii au bătut la Sf. Gheorghe, astfel roș-albaștrii trebuie să mai aștepte pentru a-și pune matematic titlul în vitrină, după nouă ani.

FCSB - Rapid, duel încheiat nedecis. Foto Sportpictures
FCSB - Rapid, duel încheiat nedecis. Foto Sportpictures

Disputat într-o atmosferă electrizantă, în fața a 45.000 de spectatori care au făcut și prostii, atât gazdele, cât și Rapidul au avut parte de câte pe premieră: FCSB a pierdut primele puncte în acest play-off, în timp ce oaspeții au reușit să câștige primul punct după încheierea sezonului regulat, punând capăt unei serii de patru înfrângeri consecutive. Dacă pentru echipa lui Charalambous rezultatul nu e atât de important – doar prin prisma faptului că a scăpat de complexul în fața giuleștenilor –, pentru echipa antrenată de Bogdan Lobonț punctul poate deveni vital în lupta pentru locul 2, care duce sigur în Conference League.

Cine luptă pentru cupele europene

Lupta pentru poziția secundă se dă în patru, dar Universitatea Craiova, Farul și CFR Cluj au cele mai mari șanse să-l obțină. Oltenii au 34 de puncte, constănțenii, 32 de puncte după ce au distrus vineri cu 5-1 pe CFR Cluj, care a rămas cu 31 de puncte, fiind la două „lungimi” față de Rapid și patru față de Sepsi. Așadar, orice se poate întâmpla în cele cinci etape rămase de disputat, cu mențiunea că și locul 3 poate duce în preliminariile Conference League, dar în acest caz lucrurile sunt mai complicate, ocupanta ultimei poziții de pe podium urmând să joace un meci decisiv cu câștigătoarea barajului echipelor din play-out.

Asta după ce locul pentru Europa League va fi luat de câștigătoarea Cupei României. Conform FRF, cele două finaliste, Corvinul Hunedoara și Oțelul, și-au depus documentația la UEFA pentru a primi licența pentru a juca în cupele europene. Potrivit președintelui Răzvan Burleanu, cele două cluburi nu ar avea motive să nu aibă un răspuns pozitiv, astfel că una dintre ele va reprezenta România în preliminariile din a doua competiție fotbalistică a Europei.

Gest reprobabil al fanilor gazdelor

Atmosfera senzațională din tribune a fost umbrită de comportamentul multor suporteri. Cele două galerii au scandat sloganuri rasiste una către cealaltă, în timp ce fanii roș-albaștrilor au fost protagoniștii unui gest mârlănesc. Jakub Hromada s-a accidentat grav la umăr, după o intrare prin alunecare. Mijlocașul slovac a fost scos cu targa de pe gazon, dus la ambulanță și transportat la spital. Când medicii voiau să-l urce în mașină, suporterii FCSB-ului au aruncat în fotbalistul Rapidului, aflat pe targă, cu tot ce au avut la îndemână.

Medicii s-au rugat de ei să înceteze, iar jandarmii au fost nevoiți să intervină și să folosească scuturile pentru a-l proteja pe fotbalist. „Am văzut scene reprobabile în această seară. Un jucător aflat în suferință, acoperit de scuturile jandarmilor, iar spectatorii aruncau cu obiecte în el”, a comentat dezamăgit acționarul Dan Șucu.

Vlad Chiricheș, pauză de o lună

Dacă rapidiștii l-au pierdut pe Hromada pentru acest final de sezon, nici liderul nu a scăpat de necaz. Vlad Chiricheș s-a accidentat în minutul 42 și a ieșit de pe teren, verdictul medicilor venind în cursul zilei de ieri: o lună de pauză și campionat încheiat pentru fostul căpitan al naționalei. Fundașul, care abia revenise după o pauză de jumătate de an, pierde astfel și ultima speranță de a juca la Euro 2024.

Misiune cvasi-imposibilă în Europa League

Câștigătoarea Cupei României va avea o misiune dificilă în Europa League. Nu va fi cap de serie, urmând să întâlnească echipe ca Panathinaikos, Dinamo Zagreb sau Ferencvaros în primul tur preliminar. Până acum, se știu doar două echipe care vor ajunge cu siguranță în urne, Molde, învingătoarea din finala Cupei Norvegiei, și Tobol, deținătoarea Cupei din Kazahstan. Printre posibilele adversare ale formației din România se vor număra câștigătoarele Cupei din Croația, Grecia, Ungaria, Polonia, Suedia și Danemarca.

FCSB, primul tur mai ușor în preliminariile Ligii Campionilor

Dacă nu va avea parte de un dezastru în ultimele cinci etape ale play-off-ului, FCSB va reprezenta România în preliminariile Champions League, urmând să intre în competiție în primul tur, pe traseul campioanelor, alături de alte 29 de echipe. Deocamdată, se cunosc numele a 13 dintre ele: Qarabag (Azerbaidjan), Slovan Bratislava (Slovacia), HJK Helsinki (Finlanda), Flora (Estonia), Ki Klaksvik (Insulele Feroe), Shamrock Rovers (Irlanda), The New Saints (Țara Galilor), RFS (Letonia), Dinamo Batumi (Georgia), Dinamo Minsk (Belarus), Panevezys (Lituania), Ordabasy (Kazahstan) și Vikingur (Islanda).

Celelalte 16 echipe vor fi campioanele din Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Moldova, Kosovo, Armenia, Bosnia, Luxemburg, Irlanda de Nord, Malta, Albania, Gibraltar, Macedonia de Nord, Andorra, Muntenegru și San Marino. Cel mai probabil, FCSB va fi cap de serie și va evita formații puternice, de exemplu, din Ungaria și Bulgaria. În urna outsiderilor, până acum se știe că vor fi cu siguranță Panevezys, Ordabasy și Vikingur.

Play-off, etapa a 5-a

Vineri

Farul Constanța - CFR Cluj 5-1

Sâmbătă

FCSB - Rapid 2-2

Duminică

Sepsi - Universitatea Craiova     1-3

Clasament

1. FCSB 45 de puncte

2. Universitatea Craiova 34p*

3. Farul Constanța 32p*

4. CFR Cluj 31p*

5. Rapid 29p*

6. Sepsi 27p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 în Conference League. Locul 3 va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Conference League.

Play-out, etapa a 5-a

Vineri

Hermannstadt - Botoșani           1-1

Sâmbătă

Poli Iași - Voluntari        3-1

FC U Craiova - Dinamo  1-1

Duminică

Oțelul Galați - U Cluj      1-0

Azi

Petrolul - UTA   19.00

Clasament

1. Oțelul 30p

2. Hermannstadt 28p

3. UTA 27p

4. U Cluj 26p

5. Petrolul 25p*

6. Voluntari 21p

7. Poli Iași 21p*

8. Dinamo 20p*

9. Botoșani 18p

10. FCU Craiova 18p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Conference League. Locurile 9 si 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite