Liţă Dumitru, director tehnic Concordia Chiajna: „Nu vreau să mă rog de Gigi să-mi plătească bypassul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul mare internaţional speră să mai prindă un contract în străinătate, care să-i asigure o bătrâneţe liniştită pentru a nu fi la mila patronilor din fotbalul românesc.

La 62 de ani, Liţă Dumitru, unul dintre cei mai mari mijlocaşi din istoria României, pe care marele Ilie Balaci l-a considerat a fi fotbalistul complet, se ocupă de destinele centrului de copii şi juniori de la Concordia Chiajna, echipa revelaţie a acestui retur de campionat. Dumitru, al cărui ultim meci ca jucător în primul eşalon a fost chiar un derby Steaua - Rapid (5-0), la 19 iunie 1988, a acceptat să prefaţeze meciul etapei a 28-a, între două echipe în tricoul cărora a scris istorie.

„Adevărul": Domnule Dumitru, cum vedeţi derby-ul acesta dintre Rapid şi Steaua?

Liţă Dumitru: E un meci decisiv pentru ambele echipe. Eu cred că echipa care va ieşi învingătoare din această dispută are şanse foarte mari să câştige campionatul, iar cine va pierde iese din cărţi!

Deocamdată, Dinamo şi CFR Cluj sunt primele în clasament...

După mine, cei de la CFR n-au nicio şansă să ia titlul. De ce? Păi la ei în echipă cel mai bun jucător e mereu Gabi Mureşan, un mijlocaş defensiv, ceea ce e inadmisibil la câte milioane de euro s-au băgat acolo. Nici dinamoviştii n-au rupt gura târgului în acest retur, motiv pentru care n-aş paria nici pe ei. În afară de Steaua sau Dinamo, mare favorită mi se pare a fi FC Vaslui. La ce lot au, ar fi trebuit să defileze la noi în campionat!

Antrenorul Stelei, Mihai Stoichiţă, n-a reuşit să bată niciodată Rapidul în campionat...

E un handicap, dar la un astfel de meci statisticile nu prea au importanţă. Miza îi mobilizează pe jucători. Plus că, din câte am auzit şi eu, echipa de start va fi stabilită de Gigi Becali. Cred că ar trebui să-şi ia şi carnet de antrenor, nu mai e niciun secret că se bagă peste Stoichiţă.

Aţi jucat la ambele echipe. Cu cine veţi ţine duminică?

Ţin cu Steaua mai mult, din cauza lui George Copos, de care nici nu vreau să mai aud! Deşi el mi-a spus că sunt o persoană unică pentru Rapid, n-am cum să fiu aşa ceva, pentru simplul fapt că nu există nicio poză cu mine la Stadionul Giuleşti.

Care vi se pare cel mai bun jucător din Liga I, la ora actuală!

Wesley, fără discuţie! Îi bate la fundul gol pe toţi ceilalţi. Dintre români, îmi plac foarte mult Chiricheş şi cu Gardoş. Cred în continuare că ei vor alcătui cuplul de fundaşi centrali ai naţionalei multă vreme de acum încolo. S-a tot spus despre mine că-s zero ca antrenor, dar pe Gardoş eu l-am lansat în fotbalul mare. Iar Pena şi cu Antal, de la Oţelul, au fost promovaţi tot de către mine. Asta ca să vorbesc doar despre ultimii ani. Acum îl recomand pe Mamele, pe care tot eu l-am adus la Chiajna. Ar avea loc în orice echipă de Liga I.

Pe dumneavoastră când vă mai vedem antrenând?

Ard de nerăbdare să mai prind şi eu un contract, dar  nu fac parte din trupa de antrenori care se tot perindă prin Liga I. Eu am activat ultima oară în prima divizie la Rapid, tocmai în 1997! M-a doborât mafia din antrenorat.

La ce vă referiţi mai exact?

Pe timpul meu, peste tot erau antrenori adevărăţi, cu carnete de antrenori luate pe bune. Am avut pe unul aici, la centrul de copii şi juniori, care şi-a luat Licenţa A şi Licenţa Pro în acelaşi an, în condiţiile în care nici nu s-a dus pe la cursuri! Cred că sunt sute de tehnicieni în aceiaşi situaţie. În fotbalul românesc, dacă n-ai pile, degeaba eşti bun! Nu vezi că sunt aceeaşi antrenori care se tot rotesc pe la toate echipele? Nu vreau să se supere Hizo pe mine, dar a fost de vreo cinci ori pe la Rapid şi de alte trei ori la Vaslui. E numai un exemplu. Iar Şumudică e şi el tânăr şi de perspectivă, dar nu e atât de bun încât să se bată şapte echipe pe el!

Se spune că nu sunteţi căutat pentru că aveţi o personalitate foarte puternică...

Ştiu. Se tot zice că mă cert cu toată lumea, dar crede-mă că toate astea sunt la timpul trecut. Am 62 de ani, cu cine să mă mai cert? Aş fi fericit să mai prind şi eu măcar doi ani în străinătate, să strâng şi eu măcar vreo 40.000 de euro, ca o asigurare pentru o bătrâneţe liniştită. Dacă, Doamne fereşte, păţesc şi eu ca Lucescu sau ca Dinu, să fac un preinfarct, n-aş vrea să ajung să mă rog de Gigi Becali să-mi plătească şi mie bypassul!

Ce spuneţi despre poveştile potrivit cărora aţi fi fost un jucător blatist?

Sunt numai minciuni. Eu am plecat de la Steaua, în 1980, pentru că erau vreo cinci băieţi care începuseră să «trosnească» meciurile fără să vorbească şi cu mine, care nu prea mă băgam în chestii din astea. În toată viaţa mea au fost doar vreo patru meciuri în care nu m-am omorât cu firea. Mă şi certasem cu Iordănescu în perioada res-pectivă. Puiu ajunsese să se creadă mai tare decât Ceauşescu!

Aţi lucrat foarte mult cu tinerii în ultima vreme. Cum se vede viitorul fotbalului românesc?

Talente sunt cu duiumul, dar nu prea mai avem antrenori de copii şi juniori. M-am dus o dată să mă uit la ce antrenamente făcea unu', tot aici la Chiajna. După încălzire, i-am spus să-i pună pe copii să lovească mingea cu ambele picioare. Mi-a zis că n-are cum, că are 25 de dreptaci în grupă! I-am spus imediat: «Pleacă de aici, trompeto, că n-ai nicio treabă cu fotbalul». Şi l-am dat afară. Dar situaţii ca asta sunt pe la toate echipele. În loc să se investească în tinerii autohtoni, se preferă să se cumpere jucători de mâna a cincea, unii aduşi direct de pe plajă.  

„Reghecampf a făcut din rahat bici!"

Echipa dumneavoastră, Concordia Chiajna, este campioana anului 2012...

Este extraordinar ce-a reuşit să facă Reghecampf. Din rahat a făcut bici, care a mai şi pocnit! Nu m-aş fi gândit niciodată că va reuşi să salveze echipa de la retrogradare cu câteva etape înainte de final. E un copil de mare viitor!

Care sunt secretele sale?

A adus disciplină la echipă, i-a mai pus pe unii jucători să slăbească. Fostului antrenor (n.r: Laurenţiu Diniţă) i-am tot spus că „Popică" (n.r: Adrian Popa) are nişte kilograme în plus, dar nu m-a ascultat. „Reghe" l-a pus la regim, iar băiatul joacă foarte bine acum. În plus, antrenorul a fost lăsat să-şi facă lotul aşa cum a crezut de cuviinţă. Cei doi brazilieni pe care i-a adus, Alex şi Adi Rocha, sunt senzaţionali! În tur, erau în echipă cinci-şase fotbalişti care aveau în jur de 35 de ani, asta a fost marea problemă. Chiajna lui Diniţă arăta ca o echipă de Liga a III-a!

Gigi Becali a declarat deja că-l are în vizor pe Reghecampf...

Să ştii că nu s-a gândit rău când a spus că l-ar vrea la Steaua. Eu l-am remarcat pe acest copil încă de la cursurile pentru Licenţa Pro. Intuiam că va face treabă aici, iar când i-am văzut şi pe brazilienii la lucru, am fost convins că vom evita retrogradarea. Părerea mea e că din vară „Reghe" va ajunge la o echipă mare.

"Toată viaţa am fost un tip inconştient, dar asta mi-a dat şi putere. Mie nu-mi tremurau chiloţii când jucam contra lui Pelé sau contra lui Cruyff.''
Liţă Dumitru director tehnic  Concordia Chiajna

"Pentru noi este senzaţional că reuşim să mai rămânem un an în Liga I. Avem tot ce ne trebuie pentru a nu ne mai face de râs, aşa cum s-a întâmplat în tur.''
Liţă Dumitru director tehnic  Concordia Chiajna

147  de meciuri a jucat în tricoul giuleştenilor, în perioadele 1968-1972 şi 1986-1988, reuşind să înscrie de 14 ori.

212 jocuri a disputat pentru Steaua, între 1972 şi 1980, înscriind 47 de goluri.

 CV

- Ion Dumitru
- Data naşterii: 2 ianuarie 1950
- Locul naşterii: Roşu (Ilfov)
- Post: mijlocaş
- Cariera de jucător: Confecţia Bucureşti, Rapid, Steaua, Poli Timişoara, Univ. Craiova, UMT, FC Jimbolia, CFR Timişoara, Würzburger Kickers (Germania)
- Selecţii / goluri la echipa naţională: 57 / 12. A participat la CM '70
- Cariera de antrenor: Rapid, Würzburger Kickers (Germania), FC Naţional, Jiul Petroşani, Poli Iaşi, Rocar, Chindia Târgovişte, Callatis Mangalia, Rapid II, Concordia Chiajna, Steaua II, Al-Jaish Damasc (Siria), Al-Hilal (Arabia Saudită, echipa de tineret), naţionala U18 a României

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite