Legea care provoacă fiori echipelor de fotbal Dinamo și Hermannstadt. De ce nu ar putea promova „Câinii“

0
Publicat:

Un proiect de lege interzice echipelor care intră în insolvență să mai participe în Superligă, competiția pe care o organizează Liga Profesionistă de Fotbal.

Echipa Dinamo are șanse mari să revină în Superligă
Echipa Dinamo are șanse mari să revină în Superligă

Senatorii au votat o modificare a Legii Insolvenței, prin care fotbaliștii să fie considerați salariați, deși nu au contracte de muncă, ci de activitate sportivă.

Ca salariați ei vor avea drepturi mai multe din punct de vedere financiar, remunerarea lor fiind tratată cu prioritate de cluburi.

Inițiatorul legii, deputatul Cristian Brian, de la USR, a colaborat cu AFAN, sindicatul fotbaliștilor, la efectuarea acestei modificări. 

Dar cea mai importantă modificare vizează echipele care apelează la insolvență. Potrivit proiectului, echipele aflate în această situație trebuie să fie retrogradate imediat din primul eșalon. 

”Dinamo e acum într-o astfel de situație. "Câinii" au câștigat cu 6-1 turul barajului de promovare/salvare cu FC Argeș și sunt ca și promovați. Ei au căpătat deja licența pentru "A" chiar dacă aveau datorii de opt milioane de euro. 

Debitele acelea au fost prinse într-un plan de reorganizare aprobat în tribunal, ceea ce este echivalent cu o eșalonare a lor. Roș-albii au realizat că nu-și pot plăti datoriile și au întocmit un nou plan, a cărui aprobare a amânat-o judecătorul deocamdată. 

Noua "schemă" pe care o propune Dinamo: în loc de opt milioane de euro să mai achite doar două milioane de euro. "Câinii" speră că promovarea și confirmarea acestui noul plan "ieftinit" îi vor atrage pe niște investitori. Clubul din Ștefan cel Mare e la a doua insolvență. Cu nouă ani în urmă, Ionuț Negoiță a tăiat și el datoriile cu pixul, așa a scăpat de achitarea unei sume de peste 15 milioane de euro”, scrie gsp.ro.

Potrivit deputatului USR, în ultimii 12 ani nu mai puțin de 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență.

"Din 2011 până în prezent, 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență. Doar în ultimii cinci ani, peste o mie de fotbaliști din România nu și-au mai primit banii din salarii, după ce cluburile lor au intrat în insolvență sau în faliment. Suntem pe locul al doilea în lume atât în ceea ce privește numărul jucătorilor afectați, precum și în privința sumelor pe care le datorau cluburile insolvente. Câtă vreme sportivii nu sunt respectați și nu își primesc banii cuvenți nu putem vorbi despre performanță”, spune Cristian Brian.

Practic, după noua lege, Dinamo nu ar avea dreptul să promoveze din liga a doua fiindcă societatea este în insolvență. Iar Hermannstadt ar fi imediat retrogradată din "A", pentru că sibienii sunt în reorganizare și ei. 

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite