Lance Armstrong, demascat de foştii colegi: aceştia au recunoscut că rutierul american s-a dopat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul câştigător al Turului Franţei, Lance Armstrong, este din nou în centrul unui mega-scandal. Colegii rutierului american de la US Postal au recunoscut că ciclistul s-a dopat şi, pe deasupra, i-a obligat şi pe ei să se dopeze. Oficialii USADA (Agenţia Americană Antidoping) au descoperit, astfel, că în echipa US Postal a existat cea mai mare reţea de dopaj din istorie.

După ce în urmă cu câteva luni lui Lance Armstrong i-au fost retrase cele şapte Tururi ale Franţei câştigate de-a lungul carierei din cauza acuzaţiilor de dopaj, USADA continuă ancheta care îl are în prim plan pe fostul rutier american. Şi cercetările forului mondial de anti-doping nu au rămas fără rezultat.

Cu ajutorul colegilor lui Armstrong de la US Postal, USADA a demonstrat că fostul ciclist s-a dopat. “În cadrul echipei US Postal a existat cea mai mare reţea de dopaj din istorie, o reţea bine pusă la punct, care nu a dat greş niciodată”. Pe deasupra, un mare nume al ciclismului mondial, Levi Leipheimer, a recunoscut că s-a dopat cot la cot cu Armstrong. 

„În acest moment, ciclismul e un sport mai curat. Însă între 1999 şi 2006, toţi rutierii de top, fără excepţie, au folosit produse dopante. După ce am plecat de la US Postal, am continuat să mă dopez atât la Rabobank, cât şi la Gerolsteiner. Accept ce am făcut şi voi lupta pentru a transforma ciclismul într-un sport cât mai curat”, a spus Leipheimer, care l-a acuzat indirect şi pe Lance Armstrong că s-a dopat, acesta fiind în vârf de formă în perioada critică amintită.

Interesant este că aproape toţi colegii americanului nu s-au mai ferit de adevăr, chiar dacă în joc a fost imaginea celui mai cunoscut ciclist al tuturor timpurilor. „Bravo, ai zburat ieri pe şosea. Ştim cu toţii de ce”, îşi spuneau cicliştii, potrivit unor interceptări scoase la iveală de anchetatori.

Mărturiile nu s-au oprit, ci au continuat, demonstrând că dopajul era o practică intens uzitată de toţi cicliştii anilor 1996-2006.
„M-am apucat de ciclism pentru că în acest sport mi-am găsit refugiul. Să fiu obligat să mă dopez când ei ştiau foarte bine ce probleme am avut a fost chinuitor. Am jurat că nu voi lua niciodată droguri, însă pentru a reuşi, a trebuit să fac acest compromis. Am suferit o cădere nervoasă din care mi-am revenit cu greu”.

Cei 11 foşti colegi ai lui Lance Armstrong sunt Frankie Andreu, Michael Bary, Tom Danielson, Tyler Hamilton,George Hincapie, Floyd Landis, Levi Lepiheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters şi David Zabriskie.

Dosarul Agenţiei Americane Antidoping în cazul dopajului lui Lance Armstrong este unul foarte stufos, având peste 1000 de pagini. Uniunea Ciclistă Internaţională urmează să-i retragă lui Lance Armstrong, pe baza probelor de la dosar, cele şapte Tururi ale Franţei cucerite de-a lungul timpului, existând posibilitatea ca americanul să fie chiar încarcerat dacă judecătorii vor decide acest lucru.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite