JO 2020, Tokyo: Lotul refugiaţilor, mai numeros ca oricând. De unde provin sportivii alungaţi din ţările lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kimia Alizadeh s-a săturat de vălul islamic pe care era obligată să-l aibă pe cap, pe când era în Iran
Kimia Alizadeh s-a săturat de vălul islamic pe care era obligată să-l aibă pe cap, pe când era în Iran

Politicul şi sportul trebuie să fie ţinute separate, însă, din păcate, în lumea în care trăim, astăzi, acest obiectiv e tot mai greu de atins.

Dovadă şi faptul că la Jocurile Olimpice de la Tokyo va exista, la fel ca ediţiile precedente, o echipă a refugiaţilor. 

Dacă în 2016, la Rio de Janeiro, lotul refugiaţilor a numărat 19 sportivi, acum el are 29 de participanţi. Dintre care cei mai mulţi, 9, provin din Siria. Urmează Iranul (5 sportivi), Sudanul de Sud (4), Afghanistan (3), Eritrea (2) şi câte un sportiv din Camerun, Sudan, Irak, Congo, Venezuela şi Republica Democratică Congo.

Vorbim despre atleţi care au fost obligaţi să fugă din ţările lor natale, fie pentru că erau persecutaţi, fie pentru că, din cauza restricţiilor, nu-şi puteau face meseria. Cum a fost cazul lui Kimia Alizadeh (Taekwondo, Iran), de pildă, care s-a săturat de vălul islamic şi de toate celelalte restricţii valabile pentru femeile din Iran. Şi a fugit în Germania. Alizadeh (foto, jos) face parte din lotul refugiaţilor, la JO 2020.

Alizadeh

Având în vedere această situaţie tragică din Iran, dar şi faptul că sportivii din această ţară pierd, sistematic, şansa câştigării unor medalii, pentru că trebuie să inventeze tot felul de motive aberante pentru a evita confruntările cu adversarii lor din Israel (Iranul nu recunoaşte existenţa acestei ţări), sunt tot mai multe voci care cer excluderea Iranului de la JO 2020. 

Potrivit BBC, un asemenea scenariu are şanse infime. În schimb, la insistenţele lui Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Iranul a fost exclus de la această probă, după ce Saied Mollaei a refuzat să se întoarcă acasă, pentru că, periodic, trebuia să se dea lovit, înaintea unor dueluri cu adversarii săi din Israel. La Tokyo, Mollaei (29 de ani) va reprezenta Mongolia, la categoria 81 de kilograme.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite