Inglorious bastards. Boloni e singurul care a salvat onoarea într-un weekend de coșmar pentru „stranieri”

0
Publicat:

Weekendul fotbalistic a fost de rău augur pentru internaționalii români. Denis Man și Valentin Mihăilă au ratat promovarea cu Parma, fiind fluierați de suporteri, portarul Ionuț Radu a gafat de două ori și a provocat retrogradarea lui Auxerre în Franța, în timp ce Vlad Chiricheș a retrogradat cu Cremonese, în Italia, dar s-a și accidentat și ratează meciurile naționalei din preliminariile Euro 2024. Singura veste bună a venit de la Loți Boloni, care a promovat cu Metz.

Dennis Man a fost dezastru pentru Parma. Foto Getty images
Dennis Man a fost dezastru pentru Parma. Foto Getty images

Dar să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să începem cu veștile bune. Antrenorul român a readus-o pe Metz în elita fotbalului francez, reușind o promovare spectaculoasă în Ligue 1. Cele mai mari meritele sunt atribuite lui Loți Boloni: „Trebuie să recunoaștem și să salutăm tot ce a realizat. A fost fomidabil”, a declarat președintele clubului, Bernard Serin.

După un început greoi, Metz a fost o formație „metamorfozată“: 25 de meciuri în campionat, 16 victorii, 9 egaluri, 0 eșecuri, învingătoare la foto-finiș după un duel pasionant cu Bordeaux.

Loți Boloni e la a treia promovare în Ligue 1 din carieră. Foto Profimedia
Loți Boloni e la a treia promovare în Ligue 1 din carieră. Foto Profimedia

Loți Boloni a spus câteva cuvinte în care a cuprins întregul sezon: „Am găsit un colectiv care a acceptat o misiune colosală, un colectiv minunat de condus. Trăiesc o mare satisfacție, este o plăcere să lucrezi cu asemenea jucători. Nu a fost simplu, însă a fost superb. Sunt mândru de ce am realizat”.

Ionuț Radu, și bătut, și accidentat

Pentru Ionuț Radu, weekendul a fost de coșmar. Portarul român, inima echipei franceze Auxerre până la ultima etapă, a bifat mai multe eșecuri. A făcut două gafe incredibile prin care echipa sa a pierdut duelul cu Lens (1-3), s-a accidentat și ratează meciurile României cu Kosovo și Elveția din preliminariile Euro 2024, dar și rămâne cu o contraperformanță rară: a retrogradat cu ambele echipe la care a jucat în această stagiune: Cremonese și Auxerre.

Ionuț Radu a venit la Auxerre când echipa franceză era pe ultimul loc și speranțele pentru evitarea retrogradării erau nule. A devenit rapid cel mai bun om al formației burgunde, paradele sale dând încredere coechipierilor că se poate. Și Auxerre a urcat în clasament până pe locul 16 din 20 de echipe, cu o etapă înainde de finalul campionatului. În ultima rundă, formația era la mâna ei, având nevoie de o victorie cu Lens, locul 2 în Ligue 1. Primul minut și prima paradă pentru internaționalul român. Au urmat încă două până la pauză, după care a venit dezastrul.

Chiricheș - accidentat, Man și Mihăilă - criticați

Două greșeli copilărești ale portarului român i-au îngropat pe burgunzi. 1-3, contracandidata Nantes a învins și cele două echipe au făcut rocada în clasament. Auxerre pică în Ligue 2, pe mâna lui Ionuț Radu, salvatorul de până atunci. Internaționalul român nu a fost iertat de jurnaliștii de la L'Equipe. „A avut trei parade decisive în prima parte. Fără el, AJA probabil s-ar fi prăbușit imediat. Însă un portar nu trebuie să-și piardă niciodată concentrarea și, mai ales, nu poate greși. Excelent, ireproșabil până atunci, românul a stricat totul cu două gafe”.

Alți internaționali, alte eșecuri. Vlad Chiricheș a retrogradat cu Cremonese în Serie B, însă veștile proaste nu se termină aici. Schimbat în minutul 12 al meciului din ultima etapă, căpitanul României a aflat după partidă că va fi indisponibil în perioada următoare. Ceea ce înseamnă că va rata întâlnirile extrem de importante din campania pentru Euro 2024.

Vlad Chiricheș, accidentat, a ratat convocarea la națională. Foto Sportpictures
Vlad Chiricheș, accidentat, a ratat convocarea la națională. Foto Sportpictures

Iar Dennis Man și Valentin Mihăilă au trăit o altă dezamăgire. Parma nu a trecut de barajul cu Cagliari, 0-0, după 2-3 în tur și va rămâne în Serie B. Ambii români au fost puși la zid de italieni. „Nicio clipă în joc, nicio sclipire, niciun dribling”, l-a caracterizat Gazzetta dello Sport pe Man, care i-a dat nota 5, la fel ca lui Mihăilă: „Nu a creat nicio acțiune periculoasă”.

La rândul său, site-ul Parma Live a fost și mai aspru cu Man: „Antrenorul Pecchia l-a titularizat, el răspunzând cu o altă prestație dezamăgitoare. Fără îndoială, cel mai slab de pe teren. Nu a intrat deloc în meci și a fost fluierat când a ieșit”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite