Gimnastele abuzate de Larry Nassar vor primi daune în valoare de 380 de milioane de dolari de la Federaţia Americană de Gimnastică

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Cazul gimnastelor americane abuzate sexual de fostul medic al lotului, Larry Nassar, continuă şi după 5 ani de la începerea procesului. Federaţia Americană de Gimnastică a decis să le achite victimelor daune morale în valoare de 380 de milioane de dolari, sumă care se adaugă celor 500 de milioane de dolari pe care Universitatea din Michigan i-a aprobat pentru cele peste 330 de victime în 2018.

Detaliile acordului dintre gimnaste, pe de o parte, şi USA Gymnastics (federaţie), Comitetul Olimpic şi Paralimpic american şi asigurătorii acestora, pe de altă parte, au fost făcute cunoscute într-o şedinţă la Tribunalul de Faliment al Districtului statului Indiana.

Suma este una dintre cele mai mari la care s-a ajuns vreodată în urma unui acord de acest tip, pentru a despăgubi victimele abuzurilor sexuale şi în acest caz pentru a compensa sute de gimnaste, între care figurează vedete ale acestui sport, precum Simone Biles, McKayla Maroney şi Aly Raisman.

Rachael Denhollander, fostă gimnastă şi actual avocat, femeia care a denunţat abuzurile lui Larry Nassar în 2016, a reacţionat la auzul veştii pe reţelele sociale.

„Acest capitol a ajuns, în sfârşit, la final. Acum, dificila misiune de a reforma şi a reconstrui trebuie să înceapă”, a notat, pe Twitter, Rachael Denhollander.

Larry Nassar a fost condamnat la 300 de ani de închisoare

În total, Larry Nassar a fost acuzat că a agresat sexual peste 330 de sportive minore, motiv pentru care a fost condamnat la 300 de ani de închisoare.

Fost medic al echipei de gimnastică feminină a Statelor Unite, dr. Larry Nassar a fost condamnat definitiv în perioada decembrie 2017 - februarie 2018 de către trei instanţe americane, având de ispăşit cumulat 140 de ani de închisoare, fără posibilitate de eliberare condiţionată. 

Dr. Larry Nassar a fost condamnat pentru că a abuzat sexual peste 500 de gimnaste.

După cum scriu jurnaliştii de la USA Today, procesele intentate de către gimnastele americane Federaţiei Americane de Gimnastică şi antrenorilor sunt foarte aproape de un deznodământ. Majoritatea gimnastelor care au intentat procesele au votat să accepte o înţelegere estimată la 400 de milioane de dolari despăgubiri. 

Dintre cele 505 voturi trimise Tribunalului din Districtul de Sud din Indiana săptămâna trecută, 476 au fost în favoarea unei înţelegeri financiare.

Încă nu s-a stabilit ce sumă va primi fiecare gimnastă abuzată sexual. Iar înţelegerea va trebui confirmată la audierile ce vor avea loc pe 13 şi 14 decembrie la Indianapolis.

Jurnaliştii americani de la USA Today mai precizează că în schimbul înţelegerii financiare, gimnastele trebuie să renunţe la procesele intentate împotriva Federaţiei Americane de Gimnastică şi împotriva foştilor antrenori Bela şi Marta Karoly.

Difuzat începând din primăvara lui 2020 pe Netflix, documentarul „Scandal în gimnastica americană” a prezentat abuzurile sexuale comise de medicul Larry Nassar şi declaraţiile unora dintre victime.

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri