Fotbalul plânge după Franz Beckenbauer: cele mai emoționante reacții după pierderea unui colos

0
Publicat:

Starul argentinian Lionel Messi şi-a luat rămas bun de la legendarul fotbalistul şi antrenor german Franz Beckenbauer prin intermediul reţelei de socializare Instagram, în care a postat o imagine a ''Kaiser-ului'' pe când acesta era jucător.

Franz Beckenbauer s-a stins la 78 de ani
Franz Beckenbauer s-a stins la 78 de ani

Messi, campion mondial şi de opt ori câştigător al Balonului de Aur, i-a adus un omagiu legendarului jucător de la Bayern Munchen cu acronimul RIP (Reast In Pace) alături de o fotografie alb-negru a fundaşului care purta tricoul Germaniei şi banderola de căpitan, în memoria celui care s-a stins din viaţă la 78 de ani.

Lothar Matthaus, care a fost căpitanul naţionalei de fotbal a Germaniei la Cupa Mondială din 1990, l-a salutat pe antrenorul său de atunci, Franz Beckenbauer, ca fiind "unul dintre cei mai mari ca jucător şi antrenor, dar şi în afara terenului". "Moartea lui este o pierdere pentru fotbal Şi pentru întreaga Germanie", a spus Matthaus. "Franz a fost o personalitate extraordinară, nu numai în fotbal, şi s-a bucurat de recunoaştere în lumea întreagă. Toţi cei care l-au cunoscut ştiu ce om extraordinar şi generos a fost Franz. Un prieten bun ne-a părăsit. Îmi va fi dor de el - tuturor ne va fi dor de el!", a afirmat Matthaus.

Lothar Matthaus (dreapta), alături de Franz Beckenbauer
Lothar Matthaus (dreapta), alături de Franz Beckenbauer

Slovenul Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, şi-a luat adio cu un mesaj emoţionant de la fostul fotbalist şi antrenor german Franz Beckenbauer, pe care l-a numit "o adevărată legendă".

"Lumea fotbalului deplânge pierderea legendarului Kaiser. Polivalenţa sa incomparabilă, tranziţiile sale elegante între apărare şi mijlocul terenului, controlul impecabil al mingii şi stilul său vizionar au remodelat felul în care se juca fotbalul în epoca sa", a subliniat Ceferin.

Potrivit oficialului UEFA, "calităţile sale de lider au strălucit atunci când el a fost căpitanul celor echipe, naţionala şi Bayern Munchen, în cele mai bune perioade ale lor, şi el a continuat să strălucească în cariera sa de antrenor".

De asemenea, el a subliniat faptul că "moştenirea lui Beckenbauer ca una dintre cele mai mari figuri ale fotbalului din toate timpurile este dincolo de orice îndoială".

Bayern, zguduită de tragedie

''Lumea lui Bayern Munchen nu mai este cum era, dintr-o dată este mai întunecată, mai liniştită, mai săracă'', a reacţionat clubul german de fotbal după decesul fostului mare jucător şi antrenor Franz Beckenbauer, care şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la gruparea bavarez.

''Franz Beckenbauer este cea mai mare personalitate pe care a avut-o Bayern. Ca jucător, antrenor, preşedinte şi ca om: de neuitat'', a transmis preşedintele de onoare al clubului, Uli Hoeness.

Copil născut în cartierul muncitoresc Giesing, în ruinele Germaniei de după cel de-Al Doilea Război Mondial, în septembrie 1945, Franz Beckenbauer a început să joace fotbal la clubul 1906 Munchen, iar apoi s-a transferat la echipa de juniori a clubului Bayern în vara anului 1958, semnând primul său contract în vara anului 1964. 

După cariere de jucător şi antrenor, Beckenbauer şi-a început cariera de conducător la Bayern, formând un trio la conducere cu Uli Hoeness şi Karl-Heinz Rummenigge.

''Sunt profund mişcat. Franz Beckenbauer a rescris fotbalul german şi şi-a pus amprenta. El a fost căpitanul meu la Bayern, selecţionerul meu la Mannschaft, preşedintele nostru la Bayern şi, în toate aceste roluri, nu numai că a fost încoronat cu succes, dar a fost unic'', a spus Rummenigge.

Franz Beckenbauer, un fotbalist uriaș
Franz Beckenbauer, un fotbalist uriaș

Beckenbauer, un colos al fotbalului mondial

Consacrat definitiv ca ''libero'' şi căpitan al naţionalei Germaniei, "Kaiser Franz" a câştigat cu Bayern Munchen patru titluri în Bundesliga ('69, '72, '73 şi '74), trei Cupe ale Campionilor Europeni ('74, '75 şi '76), precum şi Cupa Cupelor în 1967 şi Cupa Intercontinentală în 1976. În 1974, a contribuit decisiv la câştigarea celui de-al doilea titlu mondial al Germaniei, chiar la Munchen, în finala cu Olanda (2-1).

Germanul este unul dinte cei trei care au câştigat Cupa Mondială ca jucător şi ca antrenor (1990), alături de recent dispărutul Mario Lobo Zagallo şi Didier Deschamps. El face parte şi din clubul select de nouă jucători care au câştigat Cupa Mondială, Campionatul European şi Balonul de Aur (1972, 1976).

Ca selecţioner a mai jucat o finală a Cupei Mondiale, la ediţia 1986, pierdută contra Argentinei lui Diego Maradona.

În 1999, a fost votat al doilea, în urma lui Johan Cruyff, în ancheta pentru Jucătorul European al Secolului şi al treilea, în urma lui Pelé şi Johan Cruyff, în ancheta similară pentru Jucătorul Mondial al Secolului. A fost considerat cel mai mare fotbalist german al tuturor timpurilor, precum şi unul dintre cei mai mari fotbalişti din lume din istorie, într-un clasament general.

Federaţia germană de fotbal (DFB) a anunţat luni seară că fostul mare fotbalist şi antrenor Franz Beckenbauer a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 78 de ani. Federaţia a menţionat că tragicul anunţ a fost făcut de familia acestuia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite