Flacăra olimpică a fost aprinsă și va ajunge pe 19 mai în sudul Angliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 78 de zile înaintea ceremoniei de deschidere, flacăra Jocurilor Olimpice de la Londra a fost aprinsă joi în Grecia potrivit tradiţiei, în antica Olimpie, punct de pornire a ştafetei printr-o ţară în criză înainte de a sosi în Marea Britanie.

Sincronizată perfect, sub un soare arzător, această ceremonie, care are intenţia să stabilească o legătură între epoci, a fost marcată de aluzia lui Sebastian Coe, preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice 27 iulie - 12 august, la situaţia economică din Grecia, notează AFP.

”Este a doua oară când reprezentanţi ai Regatului Unit s-au adunat aici pentru a aprinde flacăra olimpică”, a spus el. ”În 1948, imediat după Al Doilea Război Mondial, predecesorul meu... a făcut prima încercare de apropiere, de a transforma lumea războiului în sport. Suntem din nou într-o situaţie delicată şi ne întoarcem din nou la sport pentru ca lumea să îşi regăsească succesul şi inspiraţia”, a adăugat el.

Flacăra a fost aprinsă la 9.10 GMT de Marea Preoteasă, interpretată de actriţa Ino Menegaki, ”la lumina directă a razelor soarelui”. Apoi, potrivit unui ritual pregătit de coregraful Artemis Ignatiou, lumina sacră a fost încredinţată primului purtător, campionul mondial grec de nataţie Spyros Gianniotis.

Această ceremonie de aprindere a flăcării continuă tradiţia Jocurilor din antichitate la Olimpia, în timpul cărora un foc rămânea aprins pe tot parcursul competiţiei. O tradiţie reintrodusă în 1936 pentru Jocurile Olimpice de la Berlin.

Purtată de Spyros Gianniotis şi alţi circa 500 de alergători, flacăra va parcurge la început un itinerariu de o săptămână şi circa 3.000 de km în Grecia, 'vizitând' cinci mari situri arheologice, dintre care Acropole, pentru a sosi la 17 mai pe Stadionul Olimpic din Atena, sediul primelor Jocuri moderne din 1896, unde va fi predată delegaţiei britanice după o ceremonie nocturnă, notează Agerpres.

Ştafeta britanică va porni pe 19 mai din sud-vestul Angliei pentru un itinerariu de 70 de zile şi 12.875 de km, până la ceremonia de deschidere pe 27 iulie la Londra.

În Marea Britanie, flacăra va trece prin toată ţara purtată de 8.000 de alergători şi folosind mai multe mijloace de transport în timpul traseului.

Flacăra va face o singură vizită în afara Marii Britanii, în Irlanda, după ce CIO a decis să elimine etapele internaţionale, la patru ani după incidentele produse în mai multe ţări, mai ales în Franţa, în timpul traseului internaţional al torţei Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite