„FIFA: Fotbal, bani și putere”, un documentar Netflix despre corupția din fotbal, lansat înainte de Mondialul din Qatar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2010, Qatar a fost desemnat să găzduiască Mondială din 2022, învingând SUA, Coreea de Sud, Japonia și Australia, și devenind prima țară din Orientul Mijlociu în care se va juca un turneu mondial de fotbal. Treptat, mizeria care a stat la baza acestei decizii a FIFA a început să iasă la suprafață.

Sepp Blatter, președintele FIFA care a ales Qatar pentru găzduirea Cupei Mondiale. Arhivă Adevărul
Sepp Blatter, președintele FIFA care a ales Qatar pentru găzduirea Cupei Mondiale. Arhivă Adevărul

Sepp Blatter (86 de ani) și Michel Platini (67 de ani) au fost oamenii care au fost în fruntea FIFA și UEFA în decembrie 2010, când Qatar a primit voturile necesare pentru a găzdui CM 2022. Ulterior, Blatter a fost forțat să demisioneze de la șefia FIFA în 2015, după scandalul de corupție care a lovit forul mondial. Blatter a primit și o suspendare până în 2027, care îl împiedică să mai fie implicat în fotbal.

Corupția și spăgile din fotbalul la nivel înalt sunt subiectul ”FIFA: Fotbal, bani și putere”, o miniserie de 4 episoade lansată de Netflix cu doar 11 zile înainte startul Cupei Mondiale din Qatar 2022. Acesta va dezlega controversa care înconjoară desemnarea țării arabe drept gazda CM 2022, precum și decăderea fostului președinte al FIFA, Sepp Blatter.

Cea mai controversată Cupa Mondială din istorie

Cupa Mondială din Qatar este cea mai controversată din istorie: pe lângă imensul scandal de corupție care face subiectul documentarului, în țara arabă sunt încălcare frecvent drepturile omului, homosexualitatea este ilegală, iar pentru construcția enormei infrastructuri și-au pierdut viața mii de muncitori aduși din alte țări.

Documentarul ”FIFA: Fotbal, bani și putere” este disponibil pentru abonații Netflix începând de miercuri, 9 noiembrie.

Într-un trailer lansat de Netflix în Marea Britanie și postat pe Twitter se spune: „Timp de decenii, FIFA a unit globul prin fotbal. Dar în spatele jocului erau în joc scheme viclene. Această serie de documentare urmărește moștenirea organizației, explorând spectacolul, luptele pentru putere și politica de găzduire a Cupei Mondiale.”

Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar va debuta pe 20 noiembrie și se va încheia pe 12 decembrie.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite