Femeile transsexuale nu pot participa la competiții mondiale de șah. Grupuri de susținere critică decizia

0
Publicat:

Cea mai importantă federație de șah din lume a decis că femeile transsexuale nu pot concura la evenimentele sale oficiale pentru femei până când oficialii săi nu vor face o analiză a situației.

Femeile transsexuale nu pot juca în competițiile internaționale la categoria femei
Femeile transsexuale nu pot juca în competițiile internaționale la categoria femei

Decizia federației Fide, cu sediul în Lausanne, Elveția, a fost publicată luni și a atras critici din partea grupurilor de susținere și a susținătorilor drepturilor persoanelor transgender.

Fide a declarat că ea și federațiile membre au primit din ce în ce mai multe cereri de recunoaștere din partea jucătorilor care se identifică drept transsexuali și că participarea unor femei transsexuale va depinde de o analiză a cazurilor individuale. Acest proces ar putea dura până la doi ani.

Schimbarea sexului este o schimbare care are un impact semnificativ asupra statutului unui jucător și a viitoarei sale eligibilități la turnee, prin urmare poate fi făcută doar dacă există o dovadă relevantă a schimbării furnizată”, a precizat federația, scrie The Guardian.

„O problemă în evoluție pentru șah”

În cazul în care sexul a fost schimbat din masculin în feminin, jucătorul nu are dreptul de a participa la evenimentele oficiale Fide pentru femei până la o nouă decizie a Fide”, se arată în comunicat.

Aceasta a recunoscut că întrebările referitoare la jucătorii transsexuali reprezintă o „problemă în evoluție pentru șah” și că „este posibil ca în viitor să fie nevoie de o evoluție a politicii suplimentare în conformitate cu dovezile din cercetare”.

Nimeni nu a răspuns imediat la e-mailurile trimise unor oficiali de top ai federației și la apelurile la sediul federației din Elveția, solicitând comentarii suplimentare.

Vestea deciziei vine în timp ce federația găzduiește un eveniment de Cupa Mondială în Azerbaidjan, la care participă jucători de top, inclusiv Magnus Carlsen, numărul 1 în clasament.

Competiții pentru toți jucătorii

Federația are competiții deschise care permit tuturor jucătorilor să participe, precum și categorii specializate pentru femei, tineri jucători și chiar calculatoare.

Multe sporturi care implică o activitate fizică intensă - ceea ce nu este cazul șahului - s-au confruntat în ultimii ani cu modul de formulare a politicilor față de sportivii transsexuali.

Uniunea Ciclistă Internațională s-a alăturat organismelor de conducere ale atletismului și înotului ca sporturi olimpice de top care abordează problema sportivilor transsexuali.

Luna trecută, federația de ciclism a decis că atleții transsexuali de sex feminin care au trecut la tranziția după pubertatea masculină nu vor mai putea concura în cursele feminine.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite