„Eternul Derby“ fără număr. Dinamo şi Steaua se întâlnesc astăzi pentru a şaptea oară în 2016, de data asta în Cupa Ligii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steaua - Dinamo 20.08.16 - foto david muntean

Într-un fotbal plin de insolvenţe şi echipe părăsite de fani, meciurile Steaua-Dinamo reprezintă unul dintre ultimele motive care-i atrag pe microbişti în tribune sau în faţa televizorului.

Pentru prima oară în istoria confruntărilor, „Eternul Derby“ a ajuns să se joace de şapte ori într-un an. 

Asta în timp ce în 2015 au fost trei partide, în 2014 cele două rivale s-au duelat de patru ori, iar în 2013 au existat doar cele două confruntări tradiţionale din campionat. Astăzi, cele două echipe se înfruntă în Cupa Ligii, de la 20.30, în direct la Digi Sport, Dolce Sport şi Look Plus. 

„Trecem printr-o perioadă mai grea, dar ceea ce am văzut la antrenament, ceea ce am discutat cu jucătorii îmi dă speranţe că o să facem un meci bun şi o să câştigăm. Moralul este bun, trebuie să dăm dovadă că suntem puternici, trebuie să facem mai multe pe teren şi să vorbim mai puţin. Atmosfera o să fie foarte bună din iarnă, când o să avem timp să ne pregătim mult mai bine, să analizăm ceea ce s-a întâmplat în acest sezon. Eu cred că suntem în grafic. La problemele pe care le-am avut, sunt foarte mulţumit. Suntem pe primul loc, ne-am calificat în grupele Ligii Europa - păcat că nu am trecut de grupe. Cred că a fost un traseu foarte bun”, a prefaţat Laurenţiu Reghecampf întâlnirea din această seară. 

De partea cealaltă, Ioan Andone spune că Dinamo trebuie să câştige meciul cu Steaua, unul de „cupe europene”, fără a primi gol, deoarece mai are de disputat şi manşa retur. „Nu cred că Steaua e favorită, jucăm pe teren propriu şi trebuie să luăm o opţiune de calificare. Ne trebuie o victorie fără gol primit, pentru că se joacă şi returul. Noi îl tratăm ca pe un meci de cupe europene, să ne obişnuim cu aşa ceva. Sincer, cred că vor pleca patru jucători în iarnă, nu pot da nume, şi să vină maxim doi. Sunt oferte pentru câţiva jucători, vom face o analiză după meciul cu Steaua şi voi spune ce poziţii de jucători vreau”, a spus „Fălcosul”.

Iată un scurt istoric al celui mai important duel din fotbalul românesc

- Întâia confruntare a avut loc pe 21 noiembrie 1948, CSCA – Dinamo 0-1, unicul marcator fiind Marin Apostol.
- Prima remiză s-a consemnat în returul stagiunii 1948-1949, pe 29 iunie, Dinamo – CSCA 3-3.
- Steliştii au reuşit primul succes abia în cel de-al cincilea meci direct, pe 6 mai 1951, CCA – Dinamo 2-1.
- Pe 1 octombrie 1951, Dinamo a învins-o pe CCA cu 6-2. Meciul a rămas în istoria derby-ului şi ca partida cu cele mai multe goluri înscrise în campionat.  Întâlnirea s-a disputat pe „Republicii”, în faţa a peste 30.000 de spectatori.
- Pe 9 octombrie 1957, Dinamo - CCA 3-2, primul derby pentru Emeric Ienei, cel care a strâns de-a lungul timpului ca jucător şi antrenor 46 de dueluri în toate competiţiile, cifră fără egal în istoria „Eternului Derby”.
- Pe 22 octombrie 1983, Dinamo-Steaua 0-3, debut în „Derby de România” pentru Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă, Helmuth Duckadam, Mircea Rednic, dar şi pentru actualul tehnician al alb-roşilor, Ioan Andone. Acesta a evoluat ca jucător în 13 partide din campionat, plus alte 7 în Cupa României.
- Pe 9 septembrie 1989, Steaua - Dinamo 0-3 a fost partida care  a oprit seria de 104 meciuri fără înfrângere înregistrată de roş-albaştri, record continental. Pe băncile celor două echipe se aflau Anghel Iordănescu, respectiv Mircea Lucescu.
- Pe 4 aprilie 1998, Steaua - Dinamo 5-0, este cea mai mare diferenţă înregistrată în confruntările din campionat. Pe banca Stelei se afla Mihai Stoichiţă.
- Ionel Dănciulescu este jucătorul cu cele mai multe derby-uri jucate în carieră, 36 la număr, în tricoul ambelor echipe. Dintre cei care au jucat doar pentru una dintre rivale, Cornel Dinu (Dinamo) – 32, respectiv Tudorel Stoica şi Marius Lăcătuş (Steaua) – 30, sunt lideri în clasamentul prezenţelor.

„Eternul Derby“ în 2016

30 noiembrie, Liga I: Dinamo – Steaua 3-1
20 august, Liga I: Steaua – Dinamo 1-1
20 aprilie, Cupa României: Steaua – Dinamo 2-2
10 aprilie, Liga I: Steaua – Dinamo 1-1
6 martie, Liga I: Dinamo – Steaua 1-1
3 martie, Cupa României: Dinamo – Steaua 0-0
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite