Emeric Ienei, la 87 de ani. Cum a vrut Ceaușescu să-l trimită în mină pe când antrena la Steaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emeric Ienei împlinește astăzi 87 de ani, prilej de aducere aminte a unor povești fabuloase spuse de marele antrenor. Născut în județul Arad, la Agrișu Mare, Nea Imi a avut o copilărie marcată de drama tatălui său, plecat pe front.

Emeric Ienei și vitrina sa plină de trofee. Foto Adevărul
Emeric Ienei și vitrina sa plină de trofee. Foto Adevărul

„În timpul războiului, tatăl meu a fugit, ca să nu intre în armată în România. Am fugit în Ungaria cu toată familia. Eu aveam 4 ani. În 1941 ne-am stabilit în Lucenec, care se află acum în Slovacia. Tatăl meu s-a angajat la o fabrică din orăşel. Acolo am stat până s-a terminat războiul. Problema era că tatăl meu, deşi fugise de armata română, a ajuns în cea maghiară. L-au luat acolo.

A plecat şi n-am mai ştiut de el până în 1946. Luptase pe frontul din zona Germaniei, iar în Austria fusese luat prizonier de ruşi. A fost eliberat de englezi. A venit pe jos, cu trenul şi cu căruţa. Războiul se terminase, nu mai ştiam nimic de el. Ne-am trezit, într-o zi, cu el acasă. Eram în grădină, căţărat în cireş, şi a apărut un om. Mă uitam la el şi nu-l recunoşteam, aşa de slab era. Mi-am dat seama cine e numai după voce, când m-a strigat”, a povestit Emeric Ienei, în 2014, într-un interviu pentru Adevărul.

A rămas fără medalie după ce a luat Cupa Campionilor Europeni

Fostul mare tehnician a jucat ca mijlocaș, la doar 3 echipe în carieră: Flamura Arad, Steaua și Kaiserispor (Turcia), având 275 de meciuri şi 9 goluri marcate în România. Are 3 titluri şi 4 Cupe ale României cu CCA/Steaua. La națională a adunat 12 selecții, jucând pentru România la JO de la Tokyo 1964. Ca antrenor, performanța numărul 1 a carierei sale este câștigarea Cupei Campionilor Europeni, în 1986. Dar Ienei s-a întors însă de la Sevilla fără medalie.

„Pentru că s-au repezit jucătorii, după ei s-au repezit şi maseurii şi mie nu mi-a mai rămas medalie. Nu puteam să iau de la maseur, a rememorat Ienei în urmă cu 10 ani. A primit totuși o diplomă, de la Nicolae Ceaușescu. „Meciul s-a câştigat pe 7 mai, şi pe 12 mai am fost invitaţi la Palatul Regal, unde erau toţi miniştrii şi Ceauşescu, ca să ne premieze. Ne-a dat o diplomă de Erou al muncii socialiste sau cam aşa ceva, o am pe acasă, şi pe urmă s-au deschis nişte sticle de şampanie. Şi Ceauşescu zice: «Tovarăşul Ienei, felicitări, şi la anul să câştigaţi campionatul României, Cupa României şi Cupa Campionilor». Eu am zis: «O să încercăm». Zice: «Dar, am să-ţi fac o observaţie». «Spuneţi-mi, vă rog». «De ce a trebuit să-i bateţi în 120 de minute şi nu i-aţi bătut în 90 de minute, că era mai economic?»“, a rememorat Emeric Ienei.

Beştelit de dictator după ce Pițurcă a dat-o-n bară

Cei doi s-au mai întâlnit de câteva ori și e fieae dată au ieșit scântei: „Făcusem un meci egal acasă cu Iaşi, dar noi eram deja campioni. Ne-a chemat, zice: «Cum a fost meciul?». «A fost bine, puteam să câştigăm, dar puteam să şi pierdem». Piţurcă ratase un 11 metri, a tras în bară. Şi el zice: «Da, domnu’ Ienei, l-aţi învăţat pe Piţurcă să dea în bară». Şi atunci eu am zâmbit şi i-am spus: «N-aveţi altceva de făcut decât să ne daţi afară şi pe mine şi pe Iordănescu». «Nu ţi-e ruşine?», mi-a zis. M-a beştelit rău de tot. Pe urmă, ministrul Olteanu, cu care aveam o relaţie foarte bună, m-a chemat şi mi-a zis: «Nu te mai lua în gură cu el»”.

Altă dată, a fost amenințat că va fi trimis în mină de Ceaușescu:  ”Odată am jucat la Bacău şi am pierdut cu 3-2 după ce am condus cu 2-0, iar Balint a ratat un 11 metri. Ne-am dus şi ne-am întors cu avion de la Armată, iar a doua zi ne-a chemat pe toţi, antrenori, secretarul de partid, şeful clubului şi Ion Alecsandrescu, care era directorul echipei. Şi zice Ceaușescu: «Ce mi-aţi făcut! Mai bine cădea avionul cu voi, să nu vă mai văd!». Eram cinci şi zice: «Pe voi doi vă trimit la mină, pe voi doi la irigaţii, iar pe tine, Alecsandrescule, te bag în…», a mai povestit Emeric Ienei.

Ajuns la 87 de ani, fostul mare antrenor și-a păstrat spiritul, dar l-au cam lăsat picioarele. Generalul de brigadă în rezervă abia se mai poate deplasa, folosind uneori cârjele sau un cadru.

CV Emeric Ienei - antrenor

● Steaua (1975-1978, 1983-1984, 1984-1986, 1991, 1993-1994, 1998-1999)

● FC Bihor Oradea (1978-1979)

● CS Târgoviște (1981-1982)

● Videoton Fehervar (1993)

● Panionios (1995-1996)

● Universitatea Craiova (1996)

● Echipa naţională a României (1986-1990, 2000)

● Echipa naţională a Ungariei (1992-1993)

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite