Eduard Novak își apără renta viageră: Reacția virulentă a ministrului și explicațiile sale

0
Publicat:

Atacurile la adresa lui Eduard Novak (46 de ani) s-au înmulțit. Dacă au fost cazuri, multe chiar, în care ministrul a comis gafe majore și meritat criticile primite, acest ultim scandal cu renta sa viageră pare complet lipsit de logică.

Până să fie ministru, Eduard Novak a fost un sportiv paralimpic de mare succes. FOTO: Adevărul
Până să fie ministru, Eduard Novak a fost un sportiv paralimpic de mare succes. FOTO: Adevărul

Iar asta pentru că renta viageră e acordată unor sportivi legendari, cu performanțe deosebite pentru România. Categorie în care intră, fără discuție, și fostul ciclist paralimpic, Eduard Novak. Adică, singurul medaliat cu aur din istoria României, la o ediție a Jocurilor Paralimpice (Londra 2012) și omul care a obținut patru din cele șase clasări ale României la Jocurile Paralimpice, de-a lungul istoriei.

Așa cum era de așteptat, după atacul lansat la adresa sa de Sindicatul Național Sport și Tineret (SNTS), Eduard Novak a avut o reacție acidă printr-un comunicat distribuit atât pe pagina sa de Facebook, cât și de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).

Ciclistul Eduard Novak, campion paralimpic, la Londra, în 2012. FOTO: Arhiva Adevărul
Ciclistul Eduard Novak, campion paralimpic, la Londra, în 2012. FOTO: Arhiva Adevărul

Ce a scris Eduard Novak?

*În ultima vreme, sunt în mod constant ținta unor atacuri lansate de Sindicatul Național Tineret și Sport și vreau să precizez clar că voi face toate demersurile pentru ca persoanele care se fac răspunzătoare de aceste afirmații calomnioase să răspundă pentru faptele lor.

*Acest ultim episod, cu privire la renta viageră, are și o notă de discriminare, având în vedere că sunt sportiv paralimpic, iar medaliile paralimpice sunt încă privite diferit și beneficiază de mai puțină atenție și apreciere.

*În legătură cu susținerile false diseminate în media, se impun mai multe precizări. Mai ales că nu a fost solicitat un punct de vedere din partea ministerului, intenția evidentă fiind aceea de a declanșa un scandal, nu de a clarifica eventuale nelămuriri pe acest subiect.

*La încheierea carierei mele sportive, după Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, am formulat către minister, în calitate de sportiv retras din activitate, o cerere de acordare a rentei viagere, în virtutea dreptului meu legal, conferit prin Legea nr. 69/2000, a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare.

*Condițiile de acordare a rentei viagere, pe care le îndeplinesc integral, sunt explicit prevăzute în lege, precum și în regulamentul de punere în aplicare a acesteia, la fel și modalitatea de calcul.

De asemenea, performanțele sportive au fost confirmate, la cererea Ministerului Sportului, de federația de specialitate, în cazul meu, federația de ciclism, și de Comitetul Național Paralimpic Român.

*Aceste rezultate sunt: o medalie paralimpică de aur, trei medalii paralimpice de argint, 5 medalii mondiale de aur și 2 medalii europene de aur. Le menționez doar pe cele care au fost luate în calcul pentru stabilirea cuantumului rentei, nu pe toate cele obținute de-a lungul carierei.

*Celălalt indicator care stă la baza calculului este cel mai recent câştig salarial mediu brut pe economie publicat de Institutul Naţional de Statistică.

*Ca urmare a rezultatelor mele sportive, coeficientul rezultat a fost de 7,35. Acesta a fost plafonat, tot ca urmare a prevederilor legale, la 5. De aici a reieșit și suma acordată, care este aceeași cu cea de care beneficiază și alți sportivi, tocmai pentru că legea plafonează coeficientul la 5 indiferent de nivelul performanțelor. Este suma maximă care poate fi acordată ca rentă viageră unui sportiv.

*Dreptul la rentă viageră este acordat oricărui sportiv retras din activitate, indiferent de funcția pe care o ocupă și indiferent de tipul medaliilor. Cele paralimpice sunt obținute cu același efort și au aceeași valoare. Cu privire la numărul lor, cele obținute de mine îmi conferă în mod legal dreptul la renta viageră maximă.

*Vă rog să nu uitați că eu nu sunt doar ministru, sunt și sportiv de performanță, care are drepturi egale cu ale tuturor sportivilor!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite