Djokovici, caz de Dosarele X: două episoade remarcabile au precedat retragerea sa de la French Open

0
Publicat:

Că Novak Djokovici e cel mai bun jucător de tenis al tuturor timpurilor e o chestiune de care lumea sportului s-a convins demult. Cu argumente și cu statistici pe care le-au furnizat până și spaniolii, conaționali ai marelui Rafael Nadal.

Novak Djokovici. FOTO: Facebook
Novak Djokovici. FOTO: Facebook

Ce nu s-a aflat, nici până în ziua de astăzi, e de unde vine tăria mentală a lui Nole? Și „foamea“ sa pentru victorii, la 37 de ani, când a urcat pe Everestul tenisului. De mai multe ori! Sârbul a ajuns la Roland Garros într-o formă slabă pentru standardele sale înalte. Fără nicun trofeu în 2024. Iar la Paris s-a lovit de niște condiții infernale. În primul rând, partida lui din turul III, cu Lorenzo Musetti (30 ATP), de 4 ore și jumătate, s-a încheiat după ora 3 dimineață din cauza programului dat peste cap de condițiile meteo de la Paris. Firește, după un asemenea meci-maraton, de cinci seturi, s-a ales praful de odihna și refacerea sârbului. Care a și glumit cu jurnaliștii din sală, în zorii zilei: „Cine mai poate dormi acum? E imposibil să mai dorm de la atâta adrenalină. Dacă aveți vreo petrecere la care să mergeți, vin și eu. Haideți!“.

Cu urmele confruntării cu Musetti apăsându-l în continuare, Djokovici a revenit pe teren pentru duelul din optimi, cu argentinianul Francisco Cerundolo (25 de ani, 27 ATP). Adversarul său, cu 12 ani mai tânăr și mult mai odihnit, l-a trimis în corzi:

*A avut 2-1 la seturi.

*În setul patru, a avut un break în față.

*A văzut cum Djokovici se chinuiește, suferind o accidentare la genunchi în timpul meciului.

Rezultatul final? 6-1, 5-7, 3-6, 7-5, 6-3 pentru Djokovici după o altă partidă-mamut, de peste 4 ore și jumătate! Iar accederea liderului mondial în sferturile French Open a venit „la pachet“ cu noi recorduri.

*Nole a ajuns la victoria cu numărul 370 pe tabloul turneelor de Grand Slam. Cele mai multe din era Open (începută din 1968). Pe locurile doi și trei se află Roger Federer (369 de meciuri câștigate) și Rafael Nadal (314).

*Djokovici are de acum cele mai multe prezențe în sferturile turneelor majore din era Open, 59. Apoi, vin Roger Federer (58) și Rafael Nadal (47).

„Tipul ăsta nu e om!“

Ce reușește Novak Djokovici, la 37 de ani, e greu de analizat, inclusiv pentru oamenii care au strălucit, la rândul lor, pe terenul de tenis, la cel mai înalt nivel.

Tipul ăsta nu e om! Devine un animal, atunci când joacă pe cele mai mari arene din lume. E exemplul perfect care etalează ce poate face un mare campion chiar și atunci când lucrurile nu merg în favoarea lui. Are 37 de ani și încă trăiește moment după moment, zi după zi. Cum reușești, Novak? Meciul cu Musetti te făcea să te gândești: <<Pleacă de aici, Novak! Du-te acasă, ai copii acasă>>. Dar el refuză să gândească așa“, a spus suedezul Mats Wilander (59 de ani), cu șapte Grand Slam-uri la simplu în palmares, la microfonul Eurosport.

Iar belgianca Justine Henin (42 de ani), de asemenea cu șapte trofee majore la simplu, a fost la fel de impresionată: „La revenirea din meciul cu Cerundolo chiar că nu se aștepta nimeni. La un moment dat, am crezut că meciul e gata. Rămâne în mintea noastră abilitatea lui Djokovici de a renaște din cenușă“.

Probleme tot mai grave...

În ciuda laudelor pe care le merită, Djokovici, ca orice om, n-a reușit să câștige bătălia cu timpul. Iar corpul său da semne de slăbiciune, după o carieră în care a practicat un sport dur, cum e tenisul.  Aseară, a și venit confirmarea retragerii sale de la French Open, după accidentarea suferită în optimi. 

Oricum, Nole avea șanse mici să câștige încă un trofeu la Roland Garros (ar fi fost al patrulea din CV-ul său stelar). Pe lângă jocul său care „scârțâia“, motiv pentru care a și fost dus în cinci seturi, atât de Musetti, cât și de Cerundolo, sârbul fusese învins, în acest an, de Casper Ruud, cu care ar fi trebuit să se dueleze astăzi. Norvegianul a câștigat ultimul meci direct, pe zgura de la Monte Carlo – ce-i drept, după cinci înfrângeri consecutive! -, și ar fi avut prima șanșă împotriva unui Djokovici, cu probleme medicale tot mai mari. 

French Open, sferturi

Feminin

Swiatek (1 WTA) – Vondrousova (6 WTA)

6-0, 6-2

Gauff (3 WTA) – Jabeur (9 WTA)

4-6, 6-2, 6-3

Paolini (15 WTA) – Rybakina (4 WTA)

Andreeva (38 WTA) – Sabalenka (2 WTA)

Masculin

Dimitrov (10 ATP) – Sinner (2 ATP)

2-6, 4-6, 6-7

Tsitsipas (9 ATP) – Alcaraz (3 ATP)

3-6, 6-7, 4-6

Zverev (4 ATP) – De Minaur (11 ATP)

Djokovici (1 ATP) – Ruud (7 ATP)

Ruud a avansat în semifinale, în urma retragerii lui Djokovici.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite