Diseară începe Bundesliga campionilor lumii. Doar un român joacă în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bayern e campioana Germaniei
Bayern e campioana Germaniei

Bayern şi Borussia, grupările care au dat cei mai mulţi jucători în lotul naţionalei lui Löw, sunt echipele care se luptă la titlu şi în sezonul care începe vineri.

Doar două formaţii au reuşit să spargă în ultimul deceniu hegemonia duală Bayern-Borussia, de la vârful campionatului german. În sezonul 2006-2007, Stuttgartul lui Armin Veh, cu talentele locale şi puştii Mario Gomez şi Sami Khedira în echipă, câştiga Bundesliga, o performanţă reuşită doi ani mai târziu de Wolfsburgul lui Felix Magath, cu Grafite şi Dzeko în avanposturi, singururii atacanţi coechipieri care au reuşit să marcheze peste 20 de goluri într-un sezon (28, respectiv 26). În rest, titlul a fost o afacere în doi şi s-a mutat de la Dortmund la München şi înapoi. Specialiştii prevăd acelaşi scenariu şi acum, mai ales că 11 jucători din lotul de 23 cu care nemţii au triumfat în Brazilia au venit de la cele două rivale, şapte de la Bayern, patru de la Borussia. La fel ca şi în ediţia trecută (şi nu numai), bavarezii sunt marii favoriţi la ridicarea trofeului în mai 2015. Ar fi al treilea consecutiv.

Lewandowski, după Götze

Sezonul trecut, primul al său în Germania, Pep a cucerit fără emoţii Germania. Cu un superlot, la care l-a adăugat şi pe Thiago Alcantara, singurul jucător cerut expres de Guardiola, în iulie 2013, „ori el, ori nimeni“, Bayern a subordonat Bundesliga. Bavarezii au reuşit o serie impresionantă de recorduri, printre altele, fiind singurii care au câştigat campionatul încă din luna martie. Succesul rapid a fost însă o sabie cu două tăişuri, iar relaxarea, dar şi anumite carenţe defensive descoperind un „călcâi al lui Ahile“ pentru Bayern, în Liga Campionilor. Deţinătoarea trofeului, luat cu Heynckes, a fost executată pe contraatac şi la fazele fixe de Real, marea rivală a antrenorului catalan, cu un 5-0, la general, în semifinale. A fost marea dezamăgire a lui Pep, într-un sezon început cu stângul (la fel ca şi acum), cu o Supercupă a Germaniei, pierdută în faţa Borussiei, dar în care „FC Hollywood“ a mai pus în vitrina clubului, pe lângă titlu şi Cupă, o Supercupa a Europei şi un CM al Cluburilor.  

Bayern a avut şapte campioni mondiali în Brazilia, printre care cel mai bun portar al turneului, Neuer, căpitanul Lahm şi jucătorul care a decis titlul, cu golul din finală, Götze. „Filozoful“ din Santpedor a întărit însă o echipă aproape imbatabilă. L-a adus în avanposturi pe polonezul Lewandowski, un atacant care în ultimele trei sezoane a marcat cel puţin 20 de goluri, reuşind „să lovească două păsări cu aceeaşi piatră“. Bayern şi-a întărit ofensiva (sosirea polonezului trimiţându-l la Atletico pe Mandzukici), Borussia a rămas fără golgheter. Reţeta a fost aplicată de bavarezi şi în anul trecut, cu Götze, dar a fost mult mai costisitoare. Mijlocaşul german a venit la München după ce i-a fost plătită clauza de 37 de milioane de euro, atacantul polonez gratis, la final de contract, dar pentru un salariu important (în jur de 8 milioane, plus o primă de instalare de 12 milioane).

Promiţătorul Juan Bernat (20 de ani), jucător de bandă stângă, adus de la Valencia, mijlocaşul defensiv Sebastian Rode (23 de ani, ex-Frankfurt) şi Reina, rezervă pentru Neuer, au fost celelalte mutări ale lui Bayern din această vară. Iar în locul lui Javi Martinez, accidentat grav în Supercupa Germaniei (şase-şapte luni aut, din cauza unei rupturi de ligamente încrucişate), Pep vrea să facă un transfer important până pe 31 august, mai ales că Real i-a pierdut în această vară pe Toni Kroos, vândut la Real cu 25 de milioane de euro, şi Van Buyten, retras din activitate. Primul pe lista lui Guardiola ar fi fundaşul central al Romei, marocano-francezul Benatia, cotat la 30 de milioane de euro. Un câştig important pentru bavarezi este însă şi fundaşul central Holger Badstuber (25 de ani), revenit după mai multe accidentări grave care l-au lăsat 18 luni în afara gazonului.

Immobile, în locul polonezului

Borussia Dortmund pare singura grupare din Germania capabilă să-i dea bătăi de cap lui Bayern. Sezonul trecut a încheiat la o distanţă uriaşă în urma rivalilor, 19 puncte, dar a fost un campionat în care „galben-negrii“ au fost decimaţi din cauza accidentărilor. Neven Subotic, Jakub Blaszczykowski, Lukasz Piszczek sau Ilkay Gundogan, jucători cheie în angrenajul lui Klopp au ratat, din cauza problemelor medicale, o mare parte a campionatului. Lovită şi de Bayern, care i l-a suflat pe Lewandowski, Borussia a încercat să compenseze pe piaţa transferurilor, unde a investit 45 de milioane de euro, cel mai mult din Germania. În locul polonezului, au fost aduşi Ciro Immobile (24 de ani), de la Torino, golgheterul Italiei în sezonul trecut (22 de goluri), plus un alt atacant, columbianul Adrian Ramos, de la Hertha Berlin. Speranţele stau însă în „giuvaerul coroanei“, Marco Reus (16 goluri şi 14 assisturi, sezonul trecut), refăcut după accidentarea care l-a făcut să rateze Mondialul. Borussia a învins-o pe Bayern, săptămâna trecută, 2-0, în Supercupă, dar a fost un meci între două echipe cu multe rezerve. Pe 31 octombrie, în primul „clasic“ al sezonului, la Munchen, lucrurile s-ar putea să stea altfel. Plus că „galben-negrii“ au un start dificil, chiar cu un derby cu Leverkusen, singura echipă, alături de Schalke, care le mai poate strica planurile celor doi granzi din Germania. 

Unicul Maxim

La fel ca şi în sezonul trecut, vom avea un singur reprezentant în Bundesliga, pe Alexandru Maxim (24 de ani). Ediţia trecută a fost una de tip rollercoster pentru şvabi şi pentru Maxim, începută în Europa, cu pretenţii, încheiată pe plan intern, prin salvarea de la retrogradare. Schimbările de antrenor şi evoluţiile mai slabe l-au adus pe mijlocaşul ofensiv al lui Stuttgart pe banca de rezerve, într-o ediţie încheiată însă cu cifre pozitive pentru român (9 goluri şi 12 assisturi în 26 de meciuri). Noul tehnician, Armin Veh, care l-a avut şi pe Marica sub baghetă, l-a folosit ca titular pe Maxim în partidele de pregătire din presezon, cu evoluţii excelente, dar Stuttgart a început prost în meciurile oficiale. Cu românul lăsat pe bancă până în minutul 62, şvabii au fost învinşi de Bochum (liga secundă), scor 0-2, în turul 2 al Cupei Germaniei.

Cele mai scumpe transferuri în această vară, în Germania (sumele sunt exprimate în milioane de euro)

Ciro Immobile - Torino - Dortmund 19,4
Hakan Calhanoglu - Hamburg - Leverkusen 14,5
Matthias Ginter - Freiburg - Dortmund 10
Juan Bernat - Valencia - Bayern 10
Adrian Ramos - Hertha - Dortmund 9

Câştigătoare titlu în Germania:

Bayern Munchen 24

FC Nurnberg 9
Borussia Dortmund 8
Schalke 7
Hamburg 6
VfB Stuttgart 5
B. Mönchengladbach 5
Werder Bremen 4
FC Kaiserslautern 4

Programul primei etape

Vineri, 22 august
Bayern - Wolfsburg 21.30, Eurosport 2

Sâmbătă, 23 august
Hoffenheim - Augsburg 16.30
Hanovra - Schalke 16.30, Eurosport 2
Herta - Werder 16.30
Frankfurt - Freiburg 16.30
FC Koln - Hamburg 16.30
Dortmund - Leverkusen 19.30, Eurosport 2

Duminică, 24 august
Paderborn - Mainz 16.30, Eurosport 2
B.Mönchengladbach - Stuttgart 18.30, Eurosport 2

Favoritele la titlu

Bayern: Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Gotze, Schweinsteiger, T. Muller - Ribery, Lewandowski, Robben
Rezerve: Reina – Badstuber, Thiago, Javi Martinez, Shaqiri, Pizzaro, Green
Antrenor: Josep Guardiola

Borussia: Weindenfeller – Piszcek, Subotici, Hummels, Schmelzer – GroBkreuz, Kehl, Mihtarian – Blaszczykowski, Immobile, Reus
Rezerve: Langerak – Ginter, Durm, Jojici, Gundogan, Aubameyang, Ramos
Antrenor: Jurgen Klopp
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite