David Popovici, viața dură pe care nu o vedem: ce bea, ora la care se culcă și tentația la care a renunțat

0
Publicat:

David Popovici (19 ani, CS Dinamo) e, în mod cert, sportivul de la care România are cele mai mari așteptări la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).

David Popovici. FOTO: Profimedia
David Popovici. FOTO: Profimedia

Desigur, lotul de canotaj are un potențial uriaș și sunt șanse mari să câștige câteva medalii, însă David Popovici, datorită faptului că e un tip carismatic și foarte bine educat, și-a câștigat, în ultimii ani, un capital mare de simpatie. În plus, înotul e un sport spectaculos, iar David a fost foarte aproape de podiumul olimpic la precedenta sa participare, în 2021, la Tokyo, unde s-a clasat pe 4 în proba de 200 de metri liber.

Faptul că România are un înotător de talie mondială, precum David Popovici, reprezintă un mic miracol sportiv, mai ales că infrastructura noastră pentru acest sport e la ani-lumină distanță de ce au țările care dau „ora exactă“ în bazin. Popovici a reușit însă să atingă un nivel fantastic pentru că, pe lângă talentul său, a pus și un volum uriaș de muncă. De ani buni!

Toți cei care îl știu pe David și fac parte din anturajul său au vorbit, periodic, despre seriozitatea înotătorului de la CS Dinamo când nu se află sub lumina reflectoarelor, în viața de zi cu zi. Acum, despre acest aspect a vorbit și Dragoș Luscan, preparator fizic în echipa lui David Popovici. Invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu“, moderată de directorul „Gazetei Sporturilor“, Ovidiu Ioanițoaia, Luscan a dezvăluit câteva detalii din culise despre omul David Popovici pe care nu-l vedem în timpul antrenamentelor.

Dragoș Luscan. FOTO: dragosluscan.ro
Dragoș Luscan. FOTO: dragosluscan.ro

Ce a povestit Dragoș Luscan?

*Eu mă ocup de tot ce înseamnă pregătirea lui David pe partea de pregătire fizică pe uscat. Exerciții, program de pregătire. Avem exerciții specifice pe care le face, el nu se aruncă direct în apă. Vine cu 40 de minute înainte de antrenament pentru că are o pregătire specifică. Uneori chiar cu o oră. Încălzire pe uscat, apoi se aruncă în apă.

*Nutriționistul îi adaptează programul de nutriție în funcție de ceea ce antrenăm noi. Să suplimentăm cu proteine. Îi place să bea lapte. Foarte mult lapte! De multe ori, călătorim cu laptele după noi. Suntem destul de atenți la lucrurile astea. Mai ales în contextul din ultima perioadă (n.r. – cu cazul de contaminare care a avut-o pe Halep în prim-plan). Acordăm o atenție foarte mare detaliilor.

*David știe că pentru a face performanță trebuie să facă anumite lucruri. E foarte responsabil și nu există să nu asculte. Ascultă și știe că orice facem e discutat, gândit și validat științific. Câștigă cine se adaptează cel mai repede. În unele zile, poate o lăsăm mai moale. Dar în același timp, încercăm să monitorizăm și somnul. Se culcă foarte repede. Uneori, are antrenamente la 6.30 dimineața. Se culcă de foarte multe ori sub ora nouă și jumătate, zece. Nu stă pe telefon, pe rețelele sociale. Unele și le-a dezinstalat ca să nu aibă tentația să intre pe ele.

*Eu nu l-am văzut niciodată supărat pe David. Evident că se supără când cineva îl depășește, dar știe și își găsește motivația să meargă mai departe. Nu-l lăsăm să pice într-o groapă. În viața de zi cu zi, e jovial. E comunicativ.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite