Cum se dopa Arnold Schwarzenegger cu un produs românesc. Și-a umflat mușchii cu un medicament făcut la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arnold Schwarzenegger, fostul Mister Univers, care a câștigat de șapte ori Mr. Olympia ajuns apoi actor și mai târziu guvernator al Californiei, s-a ales cu două bypass-uri coronariene din cauza dopingului cu steroizi fabricați la Cluj.

Arnold Schwarzenegger, un pachet de mușchi cu care a ajuns Mister Univers. Foto Profimedia
Arnold Schwarzenegger, un pachet de mușchi cu care a ajuns Mister Univers. Foto Profimedia

„Nu regret nimic. Steroizii erau ceva nou la vremea respectivă. Am totul s-a făcut sub supravegherea doctorului. Nu pot da timpul înapoi, nu vreau ca lumea să mă înțeleagă greșit, nu încurajez așa ceva”, a afirmat mai demult Arnold Schwarzenegger, dezvăluind că, în perioada în care a devenit un sportiv competitiv, în Austria, a folosit Naposim, un steroid artificial patentat la fabrica de medicamente Terapia.

Dragoș Damian, director al companiei clujene, a detaliat modul în care fostul campion la culturism Arnold Schwarzenegger, acum în vârstă de 75 de ani, se dopa cu un produs patentat și comercializat, până acum mai bine de 20 de ani, de compania românească.

Schwarzenegger nu regretă anii tinereții. Foto Facebook
Schwarzenegger nu regretă anii tinereții. Foto Facebook

Medicamentul avea o mulțime de efecte secundare

Naposim a fost un steroid anabolizant care conținea metandienonă, substanță activă care ajuta la creșterea masei musculare, refacerea mai rapidă a organismului și stimularea prelucrării proteinelor.  Medicamentul a continuat să fie fabricat clandestin mulți ani de atunci. ”Concret, laboratoare, producători de medicamente contrafăcute sau falsificate continuau să folosească și să abuzeze de marca Naposim, ea fiind foarte cunoscută”, spune Damian pentru ProSport.

Arnold și-a mărit mușchii cu un produs românesc. Foto Profimedia
Arnold și-a mărit mușchii cu un produs românesc. Foto Profimedia

„Medicamentul a fost utilizat în cazuri de dopaj. Au recunoscut mari sportivi care l-au folosit. Clandestinii continuau să-l utilizeze, ambalând și comercializând sub această marcă notorie. Cine știe ce substanțe foloseau, active sau inactive care… dacă nu erau toxice, nu aveau de fapt niciun efect asupra utilizatorului”, spune Dragoș Damian.

Medicamentul, patentat la Terapia Cluj, avea ca efecte secundare impotența, probleme cu ficatul, probleme cardiovasculare, creșterea glandei mamare, agresivitate sau mărirea prostatei.

În SUA nu mai găsea medicamentul

Medicul Alexandru Butoi, specialist în antidoping, a confirmat că Schwarzenegger s-a dopat în tinerețe cu steroizi făcuți la Cluj. 

„Arnold Schwarzenegger avea două bypass-uri coronariene la 52 de ani! Lumea nu ştie treaba asta. El a fost un model în ceea ce priveşte hrana, ca să spun aşa, nu a fost gras.  Dar steroizii luați de-a lungul vieţii au dus la afecţiunile respective. E adevărat că nu a cedat şi nu a murit la 40 de ani ca alţii pentru că la vremea lui foarte puţini steroizi existau în lume şi foarte puţini creaţi pentru sport. 

El spunea că în Austria, în perioada în care a devenit un sportiv foarte bun, a folosit Naposim, un medicament făcut de Terapia Cluj. La noi se făcea pentru tratarea unor afecţiuni. Austria, fiind aproape de România, procura mai uşor medicamentele astea. Şi povestea el că după ce a plecat în America i-a fost şi mai greu să procure Naposim şi îl costa şi mai mult. 

În momentul acesta nu se mai fabrică Naposim (n.r. - a fost preluat de o a altă companie), dar au existat de-a lungul timpului şi sportivi care au ieşit pozitiv, este un steroid artificial”, a declarat Alexandru Butoi pentru Agerpres. 

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite