Comitetul Olimpic din Kosovo solicită măsuri disciplinare împotriva lui Djokovic

0
Publicat:

Comitetul îl acuză tenismenul sârb că a stârnit tensiuni politice scriind „Kosovo este inima Serbiei” pe obiectivul camerei.

Novak Djokovic. Foto: Arhiva Adevărul
Novak Djokovic. Foto: Arhiva Adevărul

Comitetul Olimpic din Kosovo (KOK) a cerut miercuri Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) să ia măsuri disciplinare împotriva starului sârb de tenis Novak Djokovic, după ce jucătorul sârb a scris despre un mesaj despre Kosovo pe obiectivul unei camere după victoria sa în primul tur la Openul Francez. "Kosovo este inima Serbiei. Opriți violența", a scris el în limba sa maternă.

Acuzându-l pe Djokovic că a stârnit tensiuni politice, Ismet Krasniqi, șeful KOK, a declarat: „În calitate de președinte al Comitetului Olimpic din Kosovo, am obligația de a-mi exprima preocupările și de a vă rog să reacționați în numele Comitetului Olimpic Internațional, deoarece aceste mesaje și acțiuni sunt periculoase pentru viitorul sportului dacă sunt nepedepsite”. El a spus că mesajul jucătorului sârb este „periculos pentru viitorul sportului”.

Ismet Krasniqi a reamintit că principiul fundamental 5 din Carta Olimpică spune că toate organizațiile sportive din cadrul Comitetului Olimpic trebuie să fie neutre din punct de vedere politic.

Djokovic a abordat recentele ciocniri violente din Kosovo în timpul Roland Garros.

Câștigătorul a  22 de Grand Slam a spus mai târziu presei că asta a fost cel mai mic gest pe care ar fi putut să-l facă. „Simt responsabilitatea ca persoană publică – nu contează în ce domeniu – de a oferi sprijin”, a adăugat el.

Tensiunile au cuprins Kosovo, manifestanții și forțele de securitate confruntându-se în municipalitățile din nordul dominat de sârbi, în legătură cu alegerea primarilor etnici albanezi.

Potrivit surselor din spitale, peste 50 de civili au fost răniți din cauza bombelor șoc și a gazelor lacrimogene.

Majoritatea statelor membre ONU, inclusiv SUA, Regatul Unit, Franța, Germania și Turcia, au recunoscut Kosovo ca țară separată după ce și-a declarat independența față de Serbia în urmă cu 15 ani. Serbia, totuși, continuă să o considere drept teritoriul său.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite