CM de rugby: se ştiu semifinalele! Australia, victorie în ultimul minut contra Scoţiei, emisfera sudică e la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua Zeelandă a bătut măr Franţa la Cupa Mondială din Anglia şi a scos la lumină un jucător de talia marelui Jonah Lomu. Africa de Sud, Argentina şi Australia s-au mai calificat în semifinale.

În sferturile Campionatului Mondial de rugby, Noua Zeelandă a măturat cu o echipă a Franţei incapabilă se se opună tăvălăgului declaşnaşat de All Blacks.
Noua Zeelandă nu a impresionat în grupe, dar victoria strălucită din sferturi, 62-13 cu Franţa, nu a mai lăsat loc de îndoieli în privinţa potenţialului naţionalei de rugby antrenate de Steve Hansen. E potenţial de viitoare campioană mondială, dacă maşinăria echipei All Blacks se va declanşa şi în semifinala cu Africa de Sud şi în finală.
Doi jucători de geniu, Dan Carter şi Richie McCaw, au pus în valoare o aripă supersonică şi în acelaşi timp puternică, Julien Savea, care a marcat trei eseuri cu Franţa, ajungând la un total de opt la actuală Cupa Mondială. E o cifră cu care egalează recordul legendarilor Jonah Lomu (Noua Zeelandă, 1999) şi Bryan Habana (Africa de Sud, 2007). Însă Savea mai are două meciuri, semifinala cu Africa de Sud şi una dintre finale, pentru a-i depăşi pe cei doi.
Poreclit Autobuzul, Julien Savea a convins pe toată lumea că asemănarea cu Lomu nu e ridicolă, în special după eseul din minutul 38 marcat împotriva Franţei, când a tamponat trei adversari pentru a culca mingea în terenul de ţintă. Savea a fost comparat cu mult mai titratul său înaintaş încă din 2010, iar de atunci a marcat 38 de eseuri în 39 de meciuri internaţionale, o cifră demnă de un jucător remarcabil.
Cu această victorie, Noua Zeelandă a ajuns la 12 succese consecutive la Cupa Mondială, punând la socoteală şi parcursul fără greşeală din 2011, egalând astfel un nou record, cel deţinut de Australia. La cât de bine merge naţionala All Blacks, e greu de crezut că sâmbătă, în semifinala cu Africa de Sud, naţionala Springboks i se poate împotrivi. În ultimele 12 meciuri dintre cele două reprezentative, doar de două ori a reuşit Africa de Sud să bată Noua Zeelandă.
Afacere între sudişti
Mult mai echilibrat şi mai tensionat a fost sfertul de duminică dintre Irlanda şi Argentina. Pumele au condus cu 17-0, irlandezii s-au apropiat la doar trei puncte, dar sud-americanii au avut un finiş perfect de meci şi au reuşit să ajungă din nou între primele patru puteri rugbistice ale lumii. 

Însă drama a ajuns la cote maxime în ultimul sfert, cel dintre Scoţia şi Australia. Britanicii au condus cu 34-32, dar o lovitură de pedeapsă transformată în ultimul minut de joc a adus victoria echipei de la Antipozi: 35-34!

Cu Noua Zeelandă, Africa de Sud, Argentina şi Australia în semifinale, Cupa Mondială de rugby a devenit o afacere a emisferei sudice.  

Sferturile Cupei Mondiale
Africa de Sud - Ţara Galilor 23-19
Noua Zeelandă – Franţa 62-13
Argentina – Irlanda 43-20
Australia – Scoţia 35-34
Semifinale
Africa de Sud – Noua Zeelandă, sâmbătă, ora 18.00
Argentina – Australia, duminică, ora 18.00
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite