Cifre uluitoare anunţate de UEFA în privinţa deciziilor VAR la Euro 2020! Ce spune despre penalty-ul acordat Angliei cu Danemarca

0
0
anglia

Forul european a dat publicităţii mai multe statistici interesante în legătură cu deciziile luate de arbitri în timpul celor 51 de meciuri de la turneul final proaspăt încheiat.

Conform celor de la UEFA, sistemul de arbitraj video VAR a intervenit de 18 ori în cele 51 de meciuri disputate la turneul final al EURO 2020, cu o acurateţe de 100%, în timp ce arbitrii au luat decizii corecte în proporţie de 93,5%.

Şeful Comisiei de arbitri a UEFA, italianul Roberto Rosetti, a vorbit şi despre cea mai controversată fază de la EURO 2020, când arbitrul olandez Danny Makkelie a acordat penalty la intervenţia asupra lui Raheem Sterling în prelungirile semifinalei Anglia-Danemarca (foto) şi a explicat motivul pentru care VAR nu trebuia să intervină.

''Makkelie l-a văzut pe nr. 5 (Joakim Maehle) că nu a lovit balonul, a văzut un contact clar între picioare. Putem dezbate, dar asta e ceea ce a văzut. Putem vorbi de definiţia contactului. Vorbim de un sport în care există multe nuanţe de gri, nu doar de alb şi negru. Sunt multe situaţii limită. VAR nu este perfect, este clar acest lucru. Dacă vom începe să controlăm cu VAR tot tipul de situaţii vom crea o mare confuzie. Un penalty poate schimba rezultatul unei partide. Eu nu vreau penalty-uri uşoare. În această situaţie a fost o acţiune clară a apărătorului, un contact clar între genunchi şi genunchi."

Statistici comparative Euro 2016 vs Euro 2020

Faulturi                    1113 - 1290 (mai puţine cu 177)

Cartonaşe galbene   205 - 152 (mai puţine cu 53)

Cartonaşe roşii             3 - 6 

Lovituri de la 11 metri   12 - 17 (6 acordate după intervenţia VAR, sistemul nu a fost utilizat în 2016)

VAR-ul, acurateţe de 100% la EURO 2020

*VAR a analizat 276 de situaţii în 51 de meciuri, adică 5.4 incidente la fiecare partidă

*VAR a modificat 18 decizii iniţiale ale arbitrilor, adică o dată la 2.83 meciuri, toate intervenţiile fiind considerate corecte

*Cele 18 decizii în care VAR a intervenit au reprezentat 9 poziţii de ofsaid, 4 faulturi de joc, 2 henţuri, o lovitură cu cotul, un fault dur, o intervenţie care a anulat o ocazie clară de gol. 

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite